Nederbubbel / Sprankel: Fromberger Ophrys prestige extra brut 2008


Start van nieuwe serie:
•°◦*° VINISSIMA’S BUBBELGIDS | wegwijzer naar een sprankelende wereld •°.*◦.˚°*

Vinissima zal dit jaar naast champagnes op deze weblog regelmatig de meest uiteenlopende bubbelwijnen bespreken, van champagne, crémant en cava tot Sekt, Sprankel en allerlei andere ‘sparklers’. De spits wordt vandaag afgebeten met een verrassende wijn. Ik bleef daarvoor dit keer dicht bij huis, in Limburg welteverstaan. Tijdens het nieuwjaarsontbijt proefde ik de Fromberger Ophrys prestige extra brut 2008.

Sprankel
De Ophrys is een ‘Sprankel’. Wie googelt op Sprankel, vindt allerlei basisscholen. Maar Sprankel is sinds eind vorig jaar ook de nieuwe benaming voor Nederbubbels, ofwel mousserende wijn uit Nederland. Wijnmagazine Perswijn riep lezers op om een originele, generieke naam te bedenken voor in Nederland geproduceerde, mousserende wijn. “Sprankel” werd de winnende naam. Sprankel is een korte en simpele afleiding van het werkwoord sprankelen. Sprankel klinkt aantrekkelijk en past bij een product dat de consument direct moet associëren met termen als mousserend, tintelend, twinkelend, glitterend etc.

Fromberger Ophrys
De wijn die wij tijdens het nieuwjaarsontbijt dronken was de Fromberger Ophrys prestige extra brut 2008. Deze wijn van Wijngoed Fromberg uit het Limburgse Udensbach is volgens de klassieke ‘méthode traditionelle’ gemaakt en heeft maar liefst drie jaar gerijpt in de kelders. De ‘mousse’ (de bubbels) is dus tijdens een tweede gisting op fles ontstaan.
De Bacchus-druif geeft de wijn een aantrekkelijke fruitigheid en een bloemig bouquet. Fris en met – hoe kan het ook anders in het koelere klimaat van Nederland – pittige zuren. Helder groengeel en met een bijna tropische smaak. Door de perzikaroma’s komt de wijn veel rijper en zwoeler over dan je van een droge extra brut zou verwachten.

De naam “Ophrys” komt van een wilde orchideeënsoort (Ophrys Apifera, de ‘bijenorchidee’) die enkel nog in dit microklimaat gedijt. Onder deze naam worden enkele mousserende wijnen uitgebracht. De ‘Classique’ was ooit Neerlands eerste mousserende wijn! De kalksteenbodem van Fromberg komt sterk overeen met de bodemstructuur in de Champagne-streek in Frankrijk. Zo kwam het wijngoed op het idee om een mousserende wijn te maken.

Druifje Bacchus
Voor de Ophrys gebruikt Fromberg de bacchus-druif. Deze is vernoemd naar de God van de wijn en is vooral te vinden in Canada, Amerika, Engeland en natuurlijk thuisland Duitsland. De druif is in 1933 ontwikkeld door de Duitse druivenkweker Peter Morio en is 1972 officieel geclassificeerd. Bacchus is ontstaan uit kruising van de druivensoorten riesling x silvaner en müller-thurgau. Het resultaat is een druif die vroeg rijpt en toch voldoende rijpheid en suikers bevat. Hierdoor zijn wijnproducenten in koelere klimaten dol op de bacchus. De wijnen van deze druif hebben voldoende body, een exotische bijna muskaatachtige geur, en een fruitig en bloemig karakter.

Naam: Fromberger Ophrys prestige extra brut 2008
Land/gebied: Nederland/Limburg.
Producent: Fromberg.
Type: Sprankel.
Kleur: bleekgeel.
Zoetheid: extra brut.
Druivenras: bacchus.
Productie: Méthode traditionelle (2e gisting op fles).
Waardering: ** (prima)
Meer info: www.fromberg.nl.
Importeur: Onder andere te koop bij Cave de Wittenberg, De Nederlandse Wijnwinkel en natuurlijk te bestellen bij http://www.fromberg.nl zelf.
Advies consumentenprijs: vanaf ca. € 19,95.

Dit is het eerste artikel in een nieuwe serie over mousserende wijnen: VINISSIMA’S BUBBELBLOG | wegwijzer naar een sprankelende wereld…
Op deze plek worden vanaf nu regelmatig bubbels besproken, zowel bekende soorten als champagne, crémant, cava of prosecco, als onbekendere witte, rosé en rode bubbels uit de hele wereld. De proefnotities zijn uiteraard onafhankelijk.

Sprankelende groet,
Ingrid | Vinissima

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, Sprankel en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s