Sparkling sake: “Awasaki” van Fukuju

Op de eerste dag van de Wine Professional 2011 proefde ik enkele soorten mousserende sake. Meestal zijn die nogal pretentieloos en zoet, “just fun” zeg maar, maar de sparkling sake “Awasaki” van sakebrouwer Fukuju biedt veel meer kwaliteit.

Geluksgod 福寿
De Fukuju Sake Brouwerij (voluit: Kobe Shu-shin kan Breweries, Ltd.) begon al in 1751 op de huidige locatie nabij de Japanse stad Kobe met het brouwen van verfijnde sake. Fukuju is een afkorting van “Fukurokuju”, een bekende Japanse geluksgod. De kleine brouwer heeft zich vanaf het begin toegelegd op kwaliteitssake. Fukuju gebruikt alleen de beste soorten rijst, zoals Yamada Nishiki. En de sake wordt uitsluitend gebrouwd met het natuurzuivere Miyamizu-water uit de bronnen van het nabijgelegen Nishinomiya. In de 19e eeuw werd ontdekt dat dit bronwater ideaal is voor het brouwen van topsake.

Bruisende bloesem
Naast sake van hoge kwaliteit, zoals de Fukuju Daiginjo, biedt de brouwer uit Kobe ook een mousserende sake, “Awasaki”genoemd. Awa betekent ‘bubbels’ en saki betekent ‘bloesem’. Bruisende bloesem dus; een mooie poëtische naam voor deze elegante bubbeltjessake. De Awasaki is een wittroebele rijstwijn met een laag alcoholpercentage, fijne bubbeltjes en een goede balans. Off-dry, mooie zuren en fruitige appeltonen maken hem tot een aangename aperitiefwijn.

Bijzonder aan deze sparkling sake is dat hij volgens de ‘méthode traditionelle’ wordt gebrouwen. Net als champagne krijgt deze rijstwijn dus zijn bubbels tijdens een tweede vergisting op fles! Uiteraard is de rijpingsperiode veel korter. Bij champagne brut moet dat minstens 15 maanden zijn, bij deze sake is dat een week. Dat houdt de Awasaki fris en fruitig, maar geeft hem veel meer karakter dan de meeste sparkling sake met ingespoten koolzuur.

Naam: Junmai “Awasaki”.
Land/gebied: Japan/Kobe.
Producent: Fukuju 福寿.
Type: sparkling sake; junmaishu (sake van pure rijst zonder toegevoegd alcohol).
Kleur: troebel wit.
Zoetheid: Sake Meter Waarde -80.
Gemaakt van: rijst en koji (zorgt ervoor dat het zetmeel in de rijst kan worden omgezet in glucose).
Productie: Tweede gisting op fles. Slechts 6% alcohol. Het restgewicht na polijsten van de rijst is 65% (35% van de rijst is dus weggepolijst). Aciditeit: 4,5. Geen toegevoegd suiker.
Waardering: *** (goed)
Sake-spijs: geschikt als aperitief.
Meer info: www.enjoyfukuju.com
Importeur: Vinites B.V.
Advies consumentenprijs: € 8,50 (voor 300ml-flesje).

Op de foto: vice-president Yoshitaka Yasufuku van brouwerij Fukuju.

VINISSIMA’s BUBBELBLOG | wegwijzer naar een sprankelende wereld

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Sparkling sake, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s