Sparkling wine: Chili/Limari Valley, Concha y Toro, “Castillero del Diablo”, brut chardonnay

Het is makkelijk om als wijnsnob voor de duurste champagne te gaan. Maar aangezien de statistieken aantonen dat de Nederlander gemiddeld maar één glas champagne per jaar (!) drinkt, is het ook interessant om eens wat andere bubbeltjeswijnen nader onder de loep te nemen. Daarom vanavond een Sparkling wine die Vinisima vandaag – heel Hollands – bij de Appie in de Bonusaanbieding kocht!

Sparkling uit Chili
Chilenen drinken mousserende wijn vooral met kerst. Maar de Casillero del Diablo kan best vaker worden ingezet. Mousserende wijnen vind je over de hele wereld. Zo ook in Chili. De bubbel van vanavond komt uit de Limari Valley.

Limari Valley
Valle del Limari is een van de noordelijkste wijngebieden van Chili. Je zou verwachten dat het daardoor heter is dan in de zuidelijkere gebieden, maar dat is niet zo. Het koelere klimaat in dit gebied wordt namelijk beïnvloed door de gunstige temperende Stille Oceaan. De koele winden vanuit de oceaan worden niet gehinderd en hebben vrij spel in de vallei. Wijnen behouden daardoor hun frisheid, terwijl de druiven mooi rijpen. Dit is ook ideaal voor de chardonnay, de druif waarvan de Casillero del Diablo is gemaakt.

Duivelse kelder
Het Chileense wijnbedrijf Concha y Toro is een grote speler op de Zuid-Amerikaanse markt, zo niet de grootste exporteur. Met 8.720 hectare is het uit 1883 stammende huis een gigant. Het bedrijf heeft wijngaarden in diverse Chileense wijngebieden en biedt een breed scala aan verschillende wijnen. Casillero del Diablo is onderdeel van Concha y Toro.
Don Melchor Concha y Toro, de oprichter van het gelijknamige huis, creeërde Casillero del Diablo zelf. Toen hij ontdekte dat zijn mooiste wijnen van Concha y Toro verdwenen waren, vertelde hij dat er een duivel in zijn kelder huisde. Vanaf die dag in 1891 werd zijn wijn bekend als Casillero del Diablo, de duivelse kelder.

Naam: Casillero del Diablo, brut chardonnay
Producent: Concho y Toro.
Land/gebied: Chili / Limari Valley.
Type: Sparkling wine
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Druivenras: chardonnay
Productie: de wijn is volgens de méthode charmat (tweede gisting op tank) gemaakt.
Smaakprofiel: een lichte, elegante wijn met een midgroffe wat prikkende mousse. Appel, peer, rijp fruit. Korte afdronk en niet al te complex. Redelijk droog met een aangename fruitigheid en zachte zuren. Zuiver en plezierig. Lekkere doordrinker op feestjes.
Waardering: ** (prima prijs-kwaliteit verhouding).
Meer info: http://www.conchaytoro.com en http://www.casillerodeldaiblo.com en op Twitter @diablowine.
Wijn-spijs: bij sushi en garnalen en als aperitief of tijdens een (groot) feest.
Te verkrijgen bij: Albert Heijn.
Advies consumentenprijs: €9,99 (deze week in de Bonus voor €7,99

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Chili, sparkling wine en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s