Champagne: Agrapart et Fils Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru Minéral 2003

Op deze druilerige zondag genieten wij van een mooie droge champagne van Agrapart & Fils. Het gaat om de Extra Brut, Blanc de Blancs “Minéral” uit 2003 van Grand Cru-wijngaarden.

Familiebedrijf en R.M.
Agrapart et Fils is met bijna 10 hectare wijngaard een relatief kleine speler. Agrapart is een zogenaamde R.M., een Récoltant-Manipulant dus. Dat is een champagneproducent die zelf zijn druiven verbouwt en daarvan ook zelf onder eigen naam champagne maakt en verkoopt. Het uit de 19e eeuw daterende familiebedrijf wordt op dit moment geleid door Pascal Agrapart, een eigenzinnige wijnboer die veel waarde hecht aan ‘terroir’.

“Minéral”
De extra brut, blanc de blancs heeft de naam “Minéral” niet voor niets gekregen. De wijn is gemaakt van 100% chardonnay en de druiven komen van kalkrijke percelen in Avize en Cramant. Pascal Agrapart heeft in totaal 62 verschillende percelen en hij is zich zeer bewust van de bodemgestelheid van al die percelen, zoals krijt, kalk en klei. Voor hem is dat heel belangrijk en hij betreurt het zelfs dat zo weinig wijnbouwers in de Champagne zich daarvan bewust zijn. Agrapart maakt -op een rosé na – dan ook allemaal blanc de blancs-wijnen waar het terroir nadrukkelijk tot uiting komt. In totaal omvat zijn assortiment zeven verschillende cuvées: Les 7 Crus brut, Les 7 Crus demi-sec, Grand Cru Terroirs, Demoiselles rosé Premier Cru, Grand Cru Minéral extra brut, Grand Cru l’Avisoise extra brut en Grand Cru Vénus extra brut.
Het huis werkt ook zeer natuurlijk. Dat is niet helemaal hetzelfde als biologisch of biodynamisch, want volgens Pascal Agrapart is het een illusie dat je echt 100% bio kunt werken in een streek als de Champagne. Maar zo bewust mogelijk voor je omgeving kan wel door zo zuiver mogeljk te werken.

BUBBELBLOG INDEX
Naam: 2003 extra-brut, blanc de blancs, grand cru, minéral
Producent: Agrapart et Fils
Land/gebied: Frankrijk/Champagne
Type: champagne
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: extra-brut, dosage 5 gram/liter (opvallend, want de editie 2002 had maar 1 gram, en die van 2004 heeft weer 4 gram).
Druivenras: chardonnay
Productie: de wijn is volgens de méthode traditionelle gemaakt. Deels gerijpt op houten foeders. 2005 op fles, dégorgement december 2009.
Smaakprofiel: fijne mousse. Gerijpte stijl. Notige neus. Verkwikkende zuren. Mineraliteit doordat de druiven komen van oude wijnstokken van kalkrijke percelen in Avize en Cramant. Zeer droog. Granny Smith. Citrus. Hazelnoot. Elegant met kracht en lange afdronk.
Waardering: **** (zeer goed)
Meer info: www.champagne-agrapart.com
Wijn-spijs: bij oesters, schaal- en schelpdieren en als aperitief.
Importeur: Les Généreux
Advies consumentenprijs: ca. €50-55

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s