Sparkling wine: Pillitteri Estates Winery, Sparkling brut, “Due”, Ontario (Canada)

Deze keer iets bijzonders, een mousserende wijn uit Canada! Wijn in Canada…!? Canada is toch een zeer koud land!? Ja, wijn in Canada. Canada is wel degelijk een ‘cool climate’-land, maar vergis je niet: veel wijngaarden bevinden zich in de buurt van water (oceaan of meren) en hebben daardoor een gematigd klimaat waar wijnbouw wel degelijk mogelijk is. De twee belangrijkste wijngebieden – British Columbia en Ontario – bevinden zich ter hoogte van b.v. Champagne (Okanagan op 49°NB) of ter hoogte van Rome (Pelee Island).

 

Niagara
De Sparkling brut “Due” van Pillitteri Estates Winery komt uit het wijngebied Ontario, meer specifiek uit het gebied Niagara. Dit gebied is het grootste wijngebied van Ontario. Het ligt tussen de grote meren en lijkt klimatologisch op Bourgogne. Hier kun je dus prima mousserende wijn maken. Pillitteri is trouwens ook ’s werelds grootste leverancier van icewine!

Cuve close
De chardonnay voor deze wijn is op 23 september 2009 geoogst. De pinot noir veel later, namelijk op 18 oktober. Maar dat is altijd nog eerder dan de pinot noir-druiven die bestemd zijn voor de stille rode wijn. Wijnmaker Marc Bradshaw heeft dat gedaan zodat de wijn door het lagere suikergehalte uiteindelijk minder alcohol heeft en om meer frisse zuren te behouden. De druiven zijn met de hand geplukt en hebben drie weken in rvs-vaten gegist alvorens hun tweede gisting in de ‘cuve close’ te ondergaan. Vervolgens wordt de indruk onder tegendruk gebotteld.

BUBBELBLOG INDEX
Naam: Sparkling brut, “Due”
Producent: Pillitteri Estates Winery
Land/gebied: Canada/Ontario (Niagara)
Type: Sparkling wine
Kleur: goudgeel
Zoetheid: brut met een dosage van 5 gram restsuiker/liter
Druivenras(sen): 53% chardonnay, 47% pinot noir
Productie: de wijn is volgens de méthode charmat (tweede gisting op tank, ook wel ‘cuve close’ genoemd) gemaakt.
Smaakprofiel: een krachtige droge wijn met een sterke midgroffe mousse. Verkwikkende zuren, Granny Smith-appel, citrus, grapefruit, zuiver, fris. Wat korte afdronk maar de algemene positieve indruk weegt hiertegen op.
Waardering: *** goed
Meer info: www.pillitteri.com
Importeur/te verkrijgen bij: Canada Food, o.a. bij Gransjean te Den Haag
Advies consumentenprijs: €24,95

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Canada, sparkling wine en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s