Cava: El Xamfrà, brut nature rosado trepat

Cava mag natuurlijk niet ontbreken op Bubbelblog! Voor de 1e Nederlandse twitterproeverij op 10 februari 2011 vanaf 20.00 uur life op Twitter (‘Taste & Tweet’ #cava), georganiseerd door Daniëlle ‘winePearls’ de Bos, proefde Vinissima’s Bubbelblog een mooie krachtige rosé-cava van Patty Vegt’s Casa Cava: de El Xamfrà, brut nature, rosado trepat. Er werd afgelopen avond heel wat getwitterd over #cava. Zou de Spaanse bubbel dan toch echt doorbreken in Nederland…? De twitterproeverij vormde in elk geval een mooie gelegenheid om deze wijn nu ook hier op Bubbelblog te bespreken.

C Λ V Λ
“C Λ V Λ, from the land to the heart” is het motto van de cava-promotors, met de eigenwijze schrijfwijze C Λ V Λ voor cava. Cava is geen ‘Champagne uit Spanje’, zoals wel eens wordt gezegd! Maar wat mij betreft, moet je moet het een niet met het ander willen vergelijken. Cava is meestal mooier dan prosecco en minder duur dan champagne. Maar belangrijker: cava is gewoon een op zichzelfstaand product en heel anders dan champagne!
Cava betekent ‘kelder’ en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, dus met een tweede gisting op fles (de méthode traditionelle). Hierdoor krijgt de wijn vaak iets gistachtigs en meer complexiteit. Cava gebruikt eigen rassen, met name de witte xarel-lo (voor body en zuren), parellada (voor zachtheid en finesse) en macabeo (voor fruitigheid), soms de rode trepat, monastrell of garnacha. Daarnaast sinds 1986 ook chardonnay en pinot noir. Cava Reserva ligt minstens 15 maanden ‘sur lie’, Cava Gran Reserva minstens 30 maanden. Het klimaat in Spanje is anders dan in de Champagne, warmer. Hierdoor heeft de wijn wat minder zuren en is wat rijper (en heeft dus meer natuurlijk zoet). Voor veel Nederlanders wellicht aangenaam, omdat ze sowieso niet zo houden van strakdroge champagne met hoge zuurgraad.

Ambitieus
Bodega El Xamfrà is een jong en ambitieus cavahuis. Het bestaat sinds 1987 en wordt geleid door een jonge generatie wijnmakers. De locatie van deze bodega is Sant Sadurní d’Anoia, de ‘hoofdstad’ van de cava in de Catalaanse wijnstreek Penedés. Ook cavagiganten Codorniu en Freixenet zitten hier.
Productontwikkeling staat hoog in het vaandel van El Xamfrà. Traditie, trots en kwaliteit zijn kenmerken van deze cava-bodega. De cavas hebben een elegante stijl en hebben al vele prijzen gewonnen. De gran reserva heeft in 2009 zilver en in 2010 goud gewonnen bij de ‘Mondial de Bruxelles” en heeft 89 punten in de Spaanse wijngids Peñín 2010.

Assortiment
El Xamfrà maakt een brut nature, een brut en een semi-sec met 18 maanden rijping van de druivenrassen macabeo, xarel-lo en parellada. Daarnaast is er een reserva brut nature van dezelfde rassen met 30 maanden rijping, en een grand reserva van macabeo en xarel-lo met 48 maanden rijping. Naast een rosado brut van 100% trepat met 9 maanden rijping is er nu ook de geproefde rosado brut nature van trepat met 24 maanden rijping. Daarnaast wordt er stille wijn gemaakt: wit, rood en rosé.

Inheemse druif
De rosado brut nature van trepat is interessant. Trepat kom je zelden tegen. Het is een blauw druivenras dat alleen voor rosé-cava en rosé wordt gebruikt. Trepat wordt echter maar voor 2,3% bij cava gebruikt. Het ras wordt verder ook in Conca de Barberà en Costers del Segre aangeplant, maar in de rest van Spanje kom je het niet tegen. Verwonderlijk gezien dit feit is het grote aantal synoniemen (trepadell, trepó, criatendra, cuatendra, pansa borda, pansa roja, panser negre, pansó en tarragoní). De kenmerkende aroma’s van dit fruitige inheemse Catalaanse ras zijn (bos)aardbeitjes en frambozen. Het ras zorgt voor frisse, fruitige wijnen, een gemiddeld alcoholpercentage en een redelijke zuurgraad.
En een mousserende rosé brut nature kom je ook al niet zo vaak tegen, in elk geval niet in de Champagne. Spaanse druiven krijgen meer zon dan druiven in de Champagne. De Spanjaarden en cavaliefhebbers zeggen ook wel: “in cava proef je de zon”. Feit is dat cava meer rijpheid heeft en minder zuren dan champagne. De cava brut nature is daardoor ook minder strakdroog dan champagne brut nature en wordt in Spanje erg gewaardeerd.

Bubbelblog index

Naam: El Xamfrà, brut nature rosado trepat.
Producent: El Xamfrà.
Land/gebied: Spanje/Penedès.
Type: cava rosado.
Kleur: donkerroze/kersenrood.
Zoetheid: brut nature (0-3 gram suiker).
Druivenras: trepat.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De wijn is gemaakt van een gedeelte van in het vat gerijpte trepat-druiven en heeft 24 maanden ‘sur cave’ gelegen. Dégorgement van onze fles was in september 2010.
Smaakprofiel: Zachte mousse. In de neus rijp rood fruit, kersen, cassis, framboos. Fijne fruitaroma’s, goede balans. Zachte zuren. In de mond droog met een aangenaam bittertje. Drinkt makkelijk weg. Fruitig en sappig met een korte afdronk, maar tegelijkertijd krachtig en vol van smaak.
Waardering: **(*) (prima)
Advies: geschikt als aperitief of feestelijk glas, maar probeer het ook eens bij tapas of een dessert met vers lichtrood fruit.
Meer info: www.elxamfra.com
Importeur: Casa Cava, www.casacava.nl
Advies consumentenprijs: € 14,95

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in cava. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s