Champagne: Legras et Haas, brut, Tradition

Deze champagne bewijst maar weer eens dat mooie champagne helemaal niet altijd van de dure bekende merken hoeft te komen.

Familiebedrijf
Legras et Haas is een klein familiebedrijf in Chouilly, vlakbij Épernay in de Côte des Blancs. Papa François Legras werkte voorheen bij het champagnehuis R. et L. Legras. Hij vertrok daar en begon in 1991 samen met zijn Duitse echtgenote Brigitte Haas een eigen bedrijf onder de naam Legras et Haas. Inmiddels werken ook hun beide zonen Rémy en Olivier in het bedrijf.
Op circa 30 hectare worden de druiven aangeplant. Legras et Haas maakt van de beste druiven zelf champagne. De rest wordt aan grote négociants verkocht. Legras et Haas is een RM, een récoltant-manipulant, ofwel een champagneproducent die zijn eigen druiven verbouwd en die ook onder eigen naam verkoopt.

Geen vaste formule
De basis van de druiven van de wijn die we nu (feb. 2011) dronken is van de oogst van 2007. Opvallend is dat deze brut zonder oogstjaar (non-vintage) toch per oogstjaar verschilt. Legras zegt daarover zelf: “De cuvée heeft geen vaststaande formule. De blend is uniek van jaar tot jaar. Maar de stijl blijft bewaard: chardonnay voor elegantie en fraicheur, pinot noir voor structuur en intensiteit en pinot meunier voor een opgewekt fruitig karakter.” Die frisse stijl van de chardonnay komt natuurlijk helemaal goed tot uiting in hun Blanc de Blancs.

Nieuwsgierig
Zoals bekend is de non-vintage brut dè wijn waaraan je de stijl van het huis kunt herkennen en waaraan je hun kwaliteit kunt meten. Als die wijn klopt … dan is de rest ook de moeite waard. Alle aandacht gaat dan ook vaak naar een constante kwaliteit van die wijn. De Brut Tradition van Legras et Haas is wat dat betreft een prachtige introductie van de kwaliteit van deze négociant. Een cuvée die nieuwsgierig maakt naar hun andere champagnes en die smaakt naar meer. En zo hoort het. Legras et Haas … hou deze kleine producent in de gaten!

Bubbelblog Index

Naam: Cuvée Legras et Haas Brut Tradition
Producent: Legras et Haas
Land/gebied: Champagne
Type: champagne
Kleur: wit (licht goudgeel)
Zoetheid: brut (dosage: ca. 8 gram/liter)
Druivenrassen: De assemblage van deze Brut Tradition verschilt per jaar. De huidige bestaat uit 50% chardonnay, 25% pinot noir en 25% pinot meunier. Het percentage was enkele jaren geleden nog 60-30-10. Het aandeel chardonnay is dus licht gedaald, het aandeel pinot meunier is gestegen. De champagne heeft echter nog steeds heel bewust een duidelijk chardonnay-karakter (fris, elegant, zuiver), maar de wijn heeft daarnaast wat meer fruitigheid gekregen. De drie druivenrassen worden apart gevinifieerd voordat ze als blend hun tweede gisting op fles doormaken.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De wijn heeft geen ‘malo’ (de malolactische gisting waarbij het strengere appelzuur in het vriendelijkere melkzuur wordt omgezet) gehad. Dat is opvallend, want de meeste champagnehuizen doen dat wel om een wat rondere wijn te krijgen die een groter publiek aanspreekt. Legras et Haas doet echter geen concessies aan het maken van een karaktervolle wijn. Doordat er geen ‘malo’ is toegepast behoudt de wijn zijn strakdroge en frisse karakter beter. De wijn is daardoor geen allemansvriend, maar is dat erg…? De wijn heeft 24 maanden op fles gerijpt.
Smaakprofiel: mooie fijne mousse, rijpe appel in de neus, gist- en briochetonen, strakdroog, Granny Smith in de mond, lichte amandeltonen, karaktervolle gerijpte smaak, vol maar ook fris en droog met mooie zuren. Kortom: droog, fris, vol, elegant, notig, gisttonen, karaktervol met verkwikkende zuren.
Waardering: **** (zeer goed)
Wijn-spijs: heerlijk als aperitief, maar kan ook bij gerechten (frisse salade, of schaal- en schelpdieren)
Meer info:www.legras-et-haas.com
Importeur: Mark Haasdijk (http://haasdijkwinegroup.com). Haasdijk importeert kwaliteitschampagnes van kleinere producenten.
Advies consumentenprijs: € 29,95

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s