Champagne: R et L Legras, brut, grand cru, blanc de blancs

Afgelopen keer bespraken we hier op BubbelBlog champagne van François Legras die voorheen bij R&L Legras werkte. Nu is een champagne van R&L Legras zelf aan de beurt. Dit keer proefden we bij restaurant L’Atelier te Gulpen een voortreffelijke Blanc de blancs.

De geschiedenis van champagnehuis R&L Legras gaat terug tot 1808, toen Honoré Legras in de Côte de Blancs een wijngaard inrichtte. Inmiddels is de zesde generatie wijnbouwers er actief. Legras is een zogenaamde R.M., een récoltant-manipulant, een wijnboer dus die zelf zijn druiven verbouwt en ook zelf champagne maakt onder eigen naam.

Geen allemansvriend
De Côte de Blancs staat bekend om de aanbouw van verfijnde chardonnaydruiven. Van deze druif is dan ook de R&L Legras, brut, grand cru, blanc de blancs gemaakt. Honderd procent chardonnay dus, wat vaak garant staat voor een frisse wijn met een crispy elegantie en duidelijke zuurgraad. Wijnmaker Gérard Barbier weet er mooie wijnen te maken. Restaurant L’Atelier omschrijft deze blanc de blancs van Legras op hun wijnkaart als “geen allemansvriend”, en dat is zeker waar. Dit is geen champagne voor zoetekauwen of voor liefhebbers van neutrale bubbels. Voor veel Nederlanders zal deze champagne te karaktervol zijn en een te hoge zuurgraad bevatten (“zuur” zullen velen zeggen, “verkwikkend” zeg ik). Waarschijnlijk valt hij juist daarom bij ons zo in de smaak!

BubbelBlog Index

Naam: brut, grand cru, blanc de blancs
Producent: R&L Legras
Land/gebied: Champagne, Chouilly.
Type: champagne
Kleur: wit (lichtgeel)
Zoetheid: brut
Druivenras(sen): 100% chardonnay van de Côte des Blancs
Productie: méthode traditionelle (tweede gisting op fles). De wijn heeft twee jaar op fles gerijpt op 11° C.
Smaakprofiel: Mooie frisse neus en fijne mousse. Heerlijk zuiver glas met verkwikkende zuurgraad en tonen van Granny Smith appel. Elegante eetlustopwekker.
Waardering: **** (zeer goed)
Wijn-spijs: als aperitief of bij schaal- en schelpdieren.
Meer info: www.champagne-legras.fr
Gedronken bij: restaurant L’Atelier in Gulpen.
Importeur: Gastrovino/Jean Arnaud.
Advies consumentenprijs: €35

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s