Sekt: Bründlmayer, brut 2006

Als aperitief bij een geslaagd Oostenrijks diner proefden wij de Sekt van het bekende Oostenrijkse huis Bründlmayer. Een aangename frisse Sekt met rijpe aroma’s.

Bründlmayer
Wijngoed Bründlmayer behoort tot de top 10 op het gebied van witte wijn in Oostenrijk. Het wijngoed is een familiebedrijf en de wijngaard is ca. 75 hectare groot. Willi Bründlmayer heeft het wijngoed in 1980 van zijn ouders overgenomen. Van hen heeft hij de liefde en respect voor de natuur geërfd. Hij hecht veel waarde aan het natuurlijk evenwicht in zijn wijngaarden en hij werkt al vele jaren biologisch. Hij gebruikt geen chemische middelen. De wijngaarden worden uitsluitend met organische middelen bemest (zoals kompost van plantenafval) en hij gebruikt ook geen herbiciden. Bründlmayer maakt zeer elegante wijnen, waarin het ‘terroir’ een belangrijke rol speelt.

De wijngaarden liggen in en om het dorpje Langenlois in het wijnbouwgebied Kamptal (ca. 80 km ten westen van Wenen). De wijngaarden liggen voornamelijk op terrassen en glooiende hellingen aan de oevers van de rivier Kamp (een zijrivier van de Donau). De bodem bestaat er voornamelijk uit karig primair gesteente met soms een bovenlaag van löss.
De druiven worden van midden september tot soms in november met de hand geplukt in kleine kistjes van 10 kg. De wijnen worden koel vergist. De moderne kelder van Willi Bründlmayer biedt alle mogelijkheden tot modern wijnmaken, maar hij streeft geen high-tech wijnen na. Na de fermentatie in staal, rijpen de wijnen in grote houten vaten van Oostenrijkse (Manhartsberger) eiken of acacia. Sommige wijnen (zoals de chardonnay) rijpen ook in kleine vaten van 300 liter.

BUBBELBLOG INDEX

Naam: Bründlmayer, brut 2006
Producent: Bründlmayer
Land/gebied: Oostenrijk/Langenlois
Type: Sekt
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Druivenrassen: blend van ca. 30% blauburgunder (pinot noir), 40% chardonnay, 10% grauburgunder (pinot gris), 10% weissburgunder (pinot Blanc) en 10% VAN de typisch Oostenrijkse grüner veltliner.
Productie: Méthode tradtionelle. De druiven komen van kalkbodem. Vergisting vind plaats in stalen tanks. Er vind ook ‘malo’ plaats (malolactische fermentatie) om de zuren zachter te maken. Vervolgens rijpt de wijn gedurende een jaar in gebruikte houten vaten van 300 liter en 2500 liter op 10% van de lie. Hierna wordt de wijn geblend en gebotteld samen met de liqueur de tirage (mengsel van gist, most en evt. extra suiker) voor de tweede gisting. Na 18 rijping op de gist in de fles volgt de handmatige remuage. Tijdens de dosage wordt de fles aangevuld met reservewijn van laat geoogste pinot blanc.
Smaakprofiel: Bloemige zachte neus. Fijne mousse. Fruitige zachte zuren. Lichte toasttonen. Mineralig. Rijpe appel. Mooie elegante wijn.
Waardering: ***(*) (goed)
Wijn-spijs: Aperitief. Lichte salades. Verfijnde en rijke gerechten van langoustines, coquilles, kreeft. Gegrilde tarbot. Aromatische (licht zoete) sauzen met Noilly Prat of vanille.
Meer info: www.bruendlmayer.at
Importeur: Imperial Wijnkoperij
Advies consumentenprijs: €27,90

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Oostenrijk, Sekt en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s