Domaine Karanika Terra Levea Sparkling

Nederlandse topbubbel uit Griekenland!

Bubbels uit Griekenland!? Inderdaad. En lang niet slecht ook. Beter gezegd: gewoon erg goed. Op deze zonnige lentezondag proefde Vinissima de Terra Levea Sparkling van Domaine Karanika. Van een Nederlands stel in Griekenland.

Kan het nog gekker? Jawel. De topbubbel is gemaakt van het inheemse rode druivenras xynomavro!

Karanika
Domaine Karanika bevindt zich in Amyndeo (of Amyntaion, zoals op het etkiket staat; genoemd naar de grootvader van Alexander de Grote). Dat ligt in het Noordwesten van Macedonië in Griekenland. Karanika bezit er 7 kleine wijngaarden van in totaal 4 hectare. De meeste aanplant is van de inheemse Griekse druif xynomavro, een specialiteit in Macedonië. Hiervan maakt Karanika ook een krachtige rode wijn.

Imago van Griekse wijn
Karanika is het wijnbedrijf van de Nederlanders Laurens Hartman en Annette van Kampen. Hartman is de zoon van een Griekse moeder en een Nederlandse vader. Hij heeft een managementachtergrond, volgde vervolgens wijnopleidingen en doet nu de marketing- en saleskant van het bedrijf. Maar belangrijker nog: Hartman is ook de wijnmaker van het bedrijf! Van Kampen groeide op in het boerenleven ten zuiden van Rotterdam en is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden.
Karanika is een echt familiebedrijf. “Van kelderknecht tot vinoloog, we doen alles zelf!” zegt Hartman. Van zogenaamde “vliegende consultants” maken ze dan ook geen gebruik.
Hun doel is om het imago van Griekse wijn te verbeteren en mooie wijn te maken, liefst op biologische grondslag. Volgens hen kan dat prima met hun xynamavro uit het koel continentale terroir van Noord-Griekenland. Als Hollanders in Griekenland wordt Karanika inmiddels door de Griekse wijnpers betiteld als talent van het jaar! Hun rode wijn bewijst dat: krachtig, complex en vol van smaak.

Bubbels
Laurens Hartman bezocht begin 2007 de Champagnestreek om er de kunst van het maken van mousserende wijnen te leren. Hij kocht er tevens de benodigde materialen. Zijn eerste stille basiswijn voor het maken van een mousserende wijn dateert van de oogst van 2006. De eerste Sparkling Wine van Karanika kwam in het voorjaar van 2008 op de markt.

Blanc de noirs van xynomavro
Xyno wat…!? De mousserende wijn van Karanika is van 100% rode druiven, namelijk het inheemse Griekse druivenras xynomavro (ook wel: xinomavro). Het is dus een zogenaamde ‘blanc de noirs’, een wit gevinifieerde wijn van rode druiven.
De naam ‘xynomavro’ betekent ‘zuur’ en ‘zwart’. Het is dan ook een ras met donkere kleur en van nature een hoge zuurgraad. Het ras is typisch voor de regio Macedonië. Er worden vooral veel krachtige rode wijnen van gemaakt. De rode xynomavro-wijnen van het gebied Naoussa zijn het bekendste en die kunnen over het algemeen goed ouderen.
De xynomavro van Karanika wordt op 650 meter hoogte in Amyndeo aangeplant in een semi-continentaal klimaat met koele nachten in de zomer en koude winters met voldoende neerslag. Dat geeft mooie klimatologische omstandigheden voor een frisse wijn, en dat heeft mousserende wijn op-zijn-best natuurlijk ook nodig.

Genummerd
De Karanika Sparkling is een verrassend mooie mousserende wijn. In een blindproeverij zou je ‘m best voor een mooie champagne kunnen houden! De wijn is droog en heeft een jaar gerijpt. De wijn van de oogst op 15 september 2009 is in april 2010 voor de tweede gisting in de fles gegaan. Het dégorgement was een jaar later, in april 2011. Het staat allemaal op het ‘backlabel’ op de achterkant van de fles. Handgeschreven staat daar zelf de datum van het dégorgement en het flessenummer (in ons geval: fles 70 van een serie van 2000). Het is een vurig dingetje, want bij openen springt de kurk er al ongeduldig af. Wat mij betreft een topbubbel en zeker z’n €19,95 dubbel en dwars waard.

Nederland
Grieksewijnen.com uit Barendrecht van Martin van der Heiden is de importeur van de wijnen van Karanika in Nederland. Van der Heiden is een enorme Griekenlandfan met een speciale missie die past bij die van Laurens Hartman: namelijk laten zien dat er uit Griekenland ook topwijnen komen. Van der Heiden bezocht onlangs het Griekse domein Karanika en was dermate onder de indruk van hun wijnen dat hij besloot om deze naar Nederland te halen. Zo is de cirkel weer rond. Griekse wijn van een Nederlander nu dus te koop in Nederland!


BUBBELBLOG INDEX

Naam: Karanika,  Sparkling, Brut Cuvée Spéciale
Producent: Domaine Karanika
Land/gebied: Griekenland, Macedonië
Type: sparkling volgens méthode traditionelle, blanc de noirs (witte wijn van rode druiven).
Kleur: lichtgeel met een zachte lichtroze gloed (komt van het feit dat de wijn gemaakt is van rode druiven die wit gevinifieerd zijn)
Zoetheid: brut, met een dosage van 4-6 gram suiker per liter. Mooi droog in de mond.
Druivenras: 100% xynamavro.
Productie: Méthode traditionelle
Smaakprofiel: fijne mousse. Gistneus. Elegant. In de mond sterke gisttonen (hèt signaal voor de méthode traditionelle waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt) en Granny Smith. Verkwikkende frisse zuren. Fris en zuiver.
Waardering: **** (zeer goed)
Wijn-spijs tips: de wijn kan veel gerechten ondersteunen, zelfs lamsvlees. Maar ook bij pasta met witte sauzen, diverse risotto’s, asperges, champignons, gevogelte (bijvoorbeeld kwarteltjes of fazant met zuurkool, scharrelkip e.d.), zeevruchten (bijvoorbeeld vongole, garnalen of St. Jacobsschelpen).
Meer info: www.karanika.com
Importeur: Griekse Wijnen (www.grieksewijnen.com).
Advies consumentenprijs: € 19.95

Proost! στην υγεία μας (stin igeia mas)

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Griekenland, sparkling wine en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Domaine Karanika Terra Levea Sparkling

  1. Hallo Laurens en Annet,
    We hebben elkaar nog steeds niet ontmoet, maar wij hebben al wel de heerlijke wijn van jullie geprobeerd, en waren van plan snel een keer naar jullie toe te komen. Dat is nu 3/4 jaar geleden.
    Weet niet of jullie in Griekenland zijn, wij hebben een hele zware winter gehad, 2 maanden alleen maar sneeuw en kou, voor jullie waarschijnlijk hetzelfde? En mede door de crisis helemaal geen gasten, ontzettend hoge stookkosten + alle andere kosten, hoef jullie niets te vertellen! Eindelijk ga ik as woensdag in Thessaloniki geopereerd worden, krijg een nieuw linkerheup, na een half jaar erg veel pijn en ongemak, daardoor zijn onze plannen in het slob geraakt en zijn we nog niet bij jullie geweest, maar dat staat nog steeds op ons verlanglijstje. Yiannis maakt zelf ook rode wijn en sipero en wil graag jullie bedrijf zien. Het spijt me dat ik niet eerder wat van ons heb laten horen maar jullie lopen niet weg uit Griekenland en wij ook niet dus het gaat ervan komen.

    Nogmaals ontzettend bedankt voor de wijnen die we via jullie vrienden hebben mogen ontvangen, het allerbeste de lente gaat hier ook weer komen, er komen vast weer betere tijden.

    Warme groet, Yiannis Rita en zonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s