Champagne: René Geoffroy, Expression, brut 1er cru

Champagne van René Geoffroy is een mooi voorbeeld van de kwaliteit en het karakter van ‘grower’s champagne’, zoals de Engelsen de kleine onafhanelijke champagnehuizen noemen. Geofrroy is een zogenaamde R.M., een récoltant-manipulant. Dat is een onafhankelijke wijnboer die zelf zijn druiven verbouwt en wijnen onder eigen label/naam op de markt brengt. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot veel grote bekende merken als Moët & Chandon die meestal druiven inkopen van wijnboeren. De kleine onafhankelijke huizen produceren vaak wijnen met meer karakter die het ‘terroir’ weerspiegelen, en nog ‘ns tegen een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding ook!

Familiebedrijf
Geoffroy ligt in Cumières, in het hart van de Vallée de la Marne. Cumière is zonnig gelegen en de druiven rijpen er dan vaak ook eerder dan elders. De familie Geoffroy produceert sinds de 17e eeuw champagne in dezelfde wijngaarden. Het champagnehuis is nog steeds in familiebezit en wordt nu geleid door Jean-Baptiste Geoffroy. Geoffroy bezit niet alleen wijngaarden in Cumières, maar ook in Damery, Hautvillers en Dizy. Per jaar worden er zo’n 100.000 flessen champagne gemaakt.

Eigenzinnig
De internationale champagekenner Richard Juhlin noemt alle champagnes van Geoffroy de moeite waard! Een mooi compliment. Wijnmaker Jean-Baptiste streeft dan ook de hoogste kwaliteit na. Hij heeft zelfs een klein laboratorium waar hij de samenstelling van al zijn wijnen regelmatig controleert. En hij is eigenzinnig. Hij vergist een aantal cuvées op eikenhouten vaten waardoor de champagnes rijp en vol worden. De wijnen krijgen bovendien geen malolactische gisting, al heel lang een traditie bij de Geoffroys. Dat is een keuze van de wijnmaker. Geen ‘malo’ betekent dat de wijn zijn frisse zuren behoudt. Het geeft een extra verkwikkend effect, maar veel wijnmakers schuwen dat omdat de meeste consumenten juist van een wat milder zachter smaaktype houden, zeker bij ons in Nederland. Door het weglaten van ‘malo’ krijgen de wijnen van Geoffroy echter ook wat meer ruggegraat om te ouderen. Dat onderscheid de wijnen van Geoffroy van vele andere in Cumières.

BIO
Wijnmaker Jean-Baptiste laat zijn passie voor wijnmaken ook zien in zijn eerbied voor de natuur. Een citaat van Saint Exupéry staat niet voor niets op het ruglabel van zijn wijnen. “Wij erven de aarde niet van onze voorouders, maar lenen haar van onze kinderen.” Hij werkt zoveel mogelijk verantwoord en natuurlijk, maar doet dat wel zonder de strenge beperkingen die officiële eco- of bio-keurmerken hem zouden opleggen.

BUBBELBLOG INDEX

Naam: René Geoffroy, Expression, Brut 1er cru
Producent: René Geoffroy
Land/gebied: Champagne
Type: champagne
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Druivenrassen: de Expression is gemaakt van alle drie druivenrassen die in de Champagne zijn toegestaan. De verhouding is 50% pinot meunier, 40% pinot noir en 10% chardonnay.
Productie: de wijn is gemaakt volgens de méthode traditionelle (tweede gisting op fles).
Smaakprofiel: Fijne mousse. Elegante gistneus met tonen van Granny Smith. Zeer droog. Subtiel fruit met mooie gist- en appeltonen die ook in de smaak terugkomen. Ze worden aangevuld met aroma’s van witte peer. Zuiver. Aangenaam met opwekkende zuurgraad en frisse afdronk. Wijn met karakter, voor de echte champagneliefhebber.
Waardering: ***(*) (goed)
Wijn-spijs: de producent adviseert deze wijn zelf als aperitiefwijn en bij gerechten met bladerdeeg (b.v. vol-au-vent).
Meer info: www.champagne-geoffroy.com
Importeur: Mark Haasdijk (http://haasdijkwinegroup.com)
Advies consumentenprijs: volgt…

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s