Champagne Jacquesson brut, Cuvée No. 734 en datum van dégorgement…

Ik heb de Cuvée No. 734 van Jacquesson al twee keer eerder gedronken. En gisteren voor de derde keer. Gelukkig zet Jacquesson altijd de datum van het dégorgement op het backlabel. Je kunt dus heel mooi het verschil en de ontwikkeling van de wijn proeven en volgen…

Dégorgement
Dégorgement is het verwijderen van de gistprop uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting op fles. Hiervoor gebruikt men een methode waarbij het bovenste gedeelte van de flessenhals zeer snel wordt bevroren waarna men de tijdelijke afsluitdop weghaalt. Door de druk in de fles schiet het gevormde ijspropje met de gistresten uit de fles. Hierna wordt de fles bijgevuld met wat reservewijn en suiker. De hoeveelheid suiker (de dosage) bepaald uiteindelijk de zoetheid van de wijn, bijvoorbeeld maximaal 15 gram suiker per liter bij brut.

Datum van dégorgement op de fles?
Er zijn maar weinig champagneproducenten die de datum van dégorgement op de fles zetten. Deels is dat begrijpelijk, want zo kun je precies zien hoe lang de wijn in het verkoopkanaal is geweest voordat je de fles koopt. Je kunt dan zelf bepalen of je de wijn te oud vindt! Maar het is om diezelfde reden voor de consument ook jammer. De meeste bruts van gemiddelde kwaliteit, moet je echt niet langer dan 1 à 2 jaar bewaren. De frisheid gaat er dan vanaf en de mousse verdwijnt. Terwijl dat nu juist de twee redenen zijn waarom je voor een mousserende wijn kiest! Met het dégorgement op de fles, weet je precies waar je aan toe bent. Hoewel dit voor de gemiddelde consument wellicht ook wel enige uitleg vergt…

Verschillende dégorgements
Jacquesson is een van die champagneproducenten die het dégorgement wèl op de fles zet. Het is dan ook interessant om een wijn te volgen. Koop een paar flessen van hetzelfde dégorgement en drink die telkens met een half jaar afstand. Je zult zien dat het wel degelijk verschil maakt, zoals ik hieronder aangeef. Je kunt ook een champagne van hetzelfde oogstjaar kopen met juist verschillende dégorgements! Ook dat is erg interessant, want je zult dan wellicht zien dat een later dégorgement – dus langer sur lie en met een langere flesrijping! – tot een mooier resultaat kan leiden. Bijvoorbeeld doordat de wijn voller is (want langer op de gistresten) en een fijnere mousse heeft (want langere rijping).

Jacquesson
Het champagnehuis Jacquesson is niet zo groot, maar levert topkwaliteit. Het huis dateert uit 1798 en sinds 1974 wordt het geleid door de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet. De locatie is Dizy, iets ten noorden van Épernay. De wijnen van de broers zijn rijk, vol en krachtig. Voor de liefhebbers van droog: Jacquesson-champagne heeft slechts een geringe dosage!

Cuvée No. xxx
De standaard brut met een nummer, zoals Cuvée No. 734, refereert aan het aantal cuvées dat is geproduceert vanaf 1898, toen het huis zijn eerste decennium vierde. Zo is de Brut Cuvée No. 730 gebaseerd op de oogst van 2002 (aangevuld met reservewijn). De Cuvée No. 734 is dus in merendeel (in dit geval 73%) gebaseerd op de oogst van 2006, de rest is reservewijn. Er worden voor deze wijn alleen druiven gebruikt van grands crus en premiers crus van Vallée de la Narne en Côte des Blancs. 54% chardonnay, 26% pinot meunier en 20% pinot noir.

De wijn is mooi droog. Rijpe gistige chardonnay-stijl. Rijpe appel. Gistig. Licht notig. Verkwikkende zuren. Fijne zachte elegante mousse. Midlange afdronk.

De eerste keer dat ik de wijn dronk – circa een jaar geleden – leek de wijn te jong. Ik dronk de wijn voor de tweede keer op 14 juli 2011. Dat was een fles met een dosage van 3,5 gram en een dégorgement in het 4e kwartaal van 2010. Een half jaar later was de wijn al beter. De langere rijping had de wijn duidelijk goed gedaan. De wijn was nog steeds wat jong, maar duidelijker al veel mooier. “Kan nog wat meer in harmonie komen”, noteerde ik 14 juli jl. De wijn kreeg toen van mij 17/20 punten.
Ook een mooi detail: met de nieuwe lichting van 4e kwartaal 2010 is de dosage van dezelfde wijn verlaagt! Was 5 gram, nu 3,5 gram!

Op 13 november 2011 dronk ik dezelfde wijn opnieuw: Cuvée No. 734, met dégorgement van het 4e kwartaal 2010 en een dosage van 3,5 gram. Weer een half jaar langer gelegen na dégorgement dus. De wijn is inmiddels prachtig in balans. Zacht, mooie fijne mousse. Verkwikkende zuren met granny smith. Lange afdronk. Prachtig! Ik geef ‘m nu ook hogere punten: 17,5/20.

Boeiend dus om champagnes op verschillende tijdstippen eens te vergelijken en ook eens goed te letten op het dégorgement…!

BUBBELBLOG INDEX

Naam: Jacquesson, brut, Cuvée No. 734
Producent:
Jacquesson
Land/gebied:
Frankrijk / Champagne
Type:
brut
Kleur: gelig
Zoetheid:
brut met een dosage van 3,5 gram per liter.
Druivenrassen:
54% chardonnay, 26% pinot meunier en 20% pinot noir.
Productie:
Merendeels van oogst 2006, 27% oudere wijnen (reservewijnen, 22% van oogst 2005 en 5% van oogst 2004). Vinificatie in grote houten vaten met een wekelijkse bâtonnage.
Waardering:
**** (zeer goed)
Meer info:
http://www.champagnejacquesson.com

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s