Een verfstreepje op de onderkant van de fles Schlumberger Sekt…wat betekent dat…?

Toen onze fles Schlumberger Sekt (zie proefnotitie hieronder) leeg was, zag ik op de onderkant een klein wit verfstreepje. Leuk! Want daarachter zit namelijk een heel verhaal èn het bewijst tevens dat de bubbelflessen van de Oostenrijkse Sektkellerei Schlumberger inderdaad “handgerűttelt” zijn. “Handgerűttelt”, of wel: handmatige remuage…wat betekent dat…?

Mousse
Remuage is het kantelen van de flessen. Dat is nodig omdat champagne en mousserende wijnen die volgens dezelfde ‘méthode traditionelle’ worden gemaakt, een tweede gisting op fles krijgen. Stille basiswijn wordt samen met gist en suiker (de ‘liqueur de tirage’) in een fles gedaan en afgesloten met een tijdelijke kurk of kroondop. Door de nieuwe (tweede) gisting ontstaan bubbeltjes (de ‘mousse’) en die kan niet ontsnappen omdat de fles is afgesloten.
De flessen liggen vervolgens enige tijd te rijpen. Hoe lang, dat is afhankelijke van wettelijke eisen en van de visie van de wijnmaker. Champagne brut moet bijvoorbeeld minimaal 15 maanden hebben gerijpt op de gistresten. Champagne millesimé moet meer dan 3 jaar rijpen, maar de tophuizen laten hun wijn vaak veel langer liggen. Cava Gran Reserva ligt minstens 30 maanden en de hieronder beschreven Schlumberger Sekt 2009 heeft 18 maanden gelegen.

Pupitre en remuage
Omdat de flessen zolang stil liggen, kleven de gistresten aan de fles. Dat staat niet mooi in een fles die je koopt en daarom moeten de gistresten uit de fles gehaald worden. Daarvoor heeft Veuve Clicquot Ponsardin ooit samen met haar keldermeester de ‘pupitre’ en de ‘remuage’ uitgevonden. De pupitre is een houten flessenrek waar de flessen eerst horizontaal in worden gehangen. Vervolgens gaat een ‘remueur’ de flessen elke dag kantelen. Hij doet dat met beide handen tegelijk met een snelle doeltreffende handbeweging. Hij schudt de flessen even heen en weer, draait de flessen vervolgens een achtste slag en zet ze iets verticaler in de pupitre. Een ervaren remueur kan wel 50.000 flessen per dag kantelen. Gelukkig kende men vroeger het begrijp ‘RSI’ nog niet… 

Verfstreepje
De flessen van Sektkellerei Schlumberger zijn allemaal nog “handgerűttelt”, dat betekent dat de zogenaamde ‘remuage’ nog met de hand gebeurt. Je kunt dat zien door het verfstreepje op de bodem van de fles. Dat wordt er namelijk opgezet om het exact kantelen te vergemakkelijken. De remueur ziet zo gemakkelijk welke fles nog een slagje gekanteld moet worden.
In de Champagne gebeurt dat kantelen van de flessen tegenwoordig meestal met een computergestuurde ‘gyropalette’, zeker bij de grotere huizen. Dat is een machine met metalen rekken die de flessen binnen enkele dagen machinaal kantelt. Dat gaat sneller maar bespaart vooral ook dure mankracht van de ‘remueur’. Remueurs zijn hiermee veelal tot een toeristische attractie verworden.

Dégorgement
Door de – handmatige of machinale – remuage zakken de gistresten in de fles langzaam naar de hals van de fles. Vervolgens bevriest men de hals van de fles, wordt de tijdelijke afsluiting verwijderd en zorgt de in de fles opgebouwde druk er voor dat de bevroren gistprop met een beetje wijn uit de fles schieten. Dat heet het dégorgement. De fles wordt tenslotte weer aangevuld met de ‘liqueur d’expédition’ een mengsel van (oude = reserve-) wijn en een gewenste hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker (de ‘dosage’). De fles wordt afgesloten met een kurk en een muilkorfje en is klaar voor de verkoop…

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in méthode traditionelle, productieproces, remuage en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een verfstreepje op de onderkant van de fles Schlumberger Sekt…wat betekent dat…?

  1. Pingback: Schlumberger DOM TFxT Classic brut 2007: Weense top-Sekt met doordrinkfactor | Vinissima's Bubbelblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s