De Lambrusco is terug…!

Als je net zo oud bent als ik, herinner je je de Lambrusco van vroegâh vast nog wel. Ik kocht ‘m wel eens in mijn studententijd, back in the 80s. Drie voor een tientje bij de Appie. En ja, dan heb ik het niet over tien euro maar over tien gulden!

De Lambrusco van toen was slap, zoet en had niet veel om het lijf. Maar het slobberde probleemloos weg en was goedkoop. Alles waar Nederlanders – en studenten! – van houden dus. Nu schijnt de Lambrusco terug te zijn, en serieuzer dan ooit. Vinissima probeerde het, met twee verschillende Lambruscos van Medici Ermete, een ‘rosso dolce’ en een ‘secco’…

Lekker: rosso dolce!
Tot onze verrassing vonden wij de rosso dolce eigenlijk veel lekkerder dan de secco die eigenlijk een wat betere kwaliteit heeft. Beter in balans. Het aangename zoetje harmonieert goed bij de hoge zuurgraad. En de rosso dulce past beter bij de gerechten waarbij we beide wijnen uittestten: worst, Parmezaanse kaas en tagliatelle met authentieke bolognesesaus. Tja. Terug naar af bij de off-dry lambruscos van drie-voor-een-tientje…? Nee, dat zeker niet. Mooie ervaring, deze lambruscos. En een ding is zeker: we zullen zeker de komende tijd weer eens lambrusco kopen, maar dan wel die van topproducenten als Medici Ermete! En vermoedelijk toch de dolce-variant…

Naam: 2011 DOC Reggiano Lambrusco dolce, “Reggiano Medici”, Medici Ermete
Producent: Cantina Medici Ermete. Het familiebedrijf bestaat al meer dan een eeuw en wordt inmiddels gerund door de vierde generatie wijnmakers. Het prestigebedrijf is gevestigd in de Italiaanse wijnstreek Emilia-Romagna en maakt daar top-lambrusco. De wijngaarden van Medici Ermete beslaan ca. 60 hectare en bevinden zich bij Gaida, in het hart van de streek. Het huis streeft kwaliteit na en doet bewust aan oogstreductie met een rendement van soms maar 30 à 40 hl/ha.
Land/gebied: DOC Lambrusco, druiven uit het gebied Reggio Emilia
Type: vino frizzante. De bubbeltjes in dit lichtparelende type mousserende wijn herinnert aan vervlogen tijden toen er gedurende de winter een langzame natuurlijke gisting plaatsvond. De wijn werd voor het einde van de gisting gebotteld wat resulteerde in een frizzante. NB de “Concerto” van Medici Ermete krijgt z’n bubbeltjes trouwens wel via de méthode traditionelle, of wel de tweede gisting op fles.
Kleur: helder kersenrood
Zoetheid: rosso dolce met 50 gr/L suiker
Alcoholpercentage: 8,5%
Druivenrassen: Er zijn veel klonen van het druivenras lambrusco. Voor deze wijn zijn gebruikt: lambrusco salamino en lambrusco marani.
Productie: charmat, tweede gisting op tank die gestopt wordt en daardoor een laag alcoholpercentage geeft en een lichte mousse met max. 2,5 bar druk.
Smaakprofiel: soepel kersenfruit en zeer fruitig in de neus. Zoete rijpe zwarte kersen. Besachtig. Veel minder zoet dan je voor 50 gram suiker zou verwachten, maar dat komt wellicht door de hoge natuurlijke zuurgraad van de lambruscodruif. Zeer aangenaam en mooi in balans. Licht en elegant. Fris en fruitig. Klein fijn bittertje. Gewoon lekker met klein zacht tinteltje.
Waardering: ***(*) goed en goede prijs-kwaliteitverhouding.
Wijn-spijs: volgens de producent fruit, desserts en pizza. Wij probeerden ‘m bij kaas (o.a.Parmezaanse) en dat ging ook prima, maar een eenvoudige pasta met tomaat gaat ook. Bij pizza zou ik ‘m niet zo snel doen, misschien pizza hawaiï of quatro formaggio. Bij de tagliatelle met bolognesesaus die we maakten paste deze wijn uitstekend!
Meer info: http://www.medici.it
Importeur: Goessens
Te koop bij o.a.: Gransjean Wijnen en Delicatessen, Den Haag
Consumentenprijs: € 5,95

Naam: 2011 DOC Reggiano Lambrusco secco, “Quercioli Reggiano”, Medici Ermete
Producent: Cantina Medici Ermete
Land/gebied: DOC Lambrusco, druiven uit het gebied Reggio Emilia
Type: vino frizzante
Kleur: diep roodpaars
Zoetheid: secco met 12 gr/L suiker
Alcoholpercentage: 11%
Druivenrassen: lambrusco salamino en lambrusco marani.
Productie: de meeste lambruscos type ‘vino frizzante’ zoals deze worden gemaakt volgens een afgebroken ‘cuve close’ of charmat-methode; ze krijgen een tweede gedeeltelijke vergisting op tank die wordt afgebroken waarna de wijn wordt gefilterd en gestabiliseerd om hergisting te vermijden. De betere krijgen tweede gisting op fles à la ‘spumante’ en champagne.
Opmerkingen: het advies voor de serveertemperatuur is 14-15 graden, maar ik heb ‘m op ca. 10 graden gedaan.
Smaakprofiel: mooie krachtige volle geur. veel rood fruit. Bessen, bramen, zwarte kersen. Komt heel fruitig de mond binnen, maar het fruit verdwijnt vrij snel om plaats te maken voor zuren en bitters. Dan hou je weinig meer over. Korte afdronk. Het voor lambrusco typerende bittertje gaat hier bijna richting onaangenaam. Hoge zuurgraad. Je merkt dat het bittertje minder onaangenaam is dan wel genivelleerd wordt met meer restsuiker erin, zoals bij de rosso dolce.
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: advies van de producent zijn de typische gerechten en producten uit Emilia-Romagno. Dan kan je heel veel kanten op, want dit gebied biedt veel bekende Italiaanse producten: Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Mortadella di Bologna, Aceto Balsamico, en verse pasta (tagliatelle, lasagna met sugo alla Bolognese) en gevulde pasta zoals tortellini en cappelletti. Klassiek uit dit gebied is de spaghetti (of liever: tagliatelle) bolognese! De saus staat minstens anderhalf uur te pruttelen om lekker dik en vol van smaak te worden. Dat deden wij dus ook. En dan blijkt een simpele bolognesesaus ineens heel lekker te zijn. Lambrusco past met zijn hoge zuurgraad en bubbeltjes ook goed bij worsten, varkenssalami, ragout etc. De zuren en de pareling maken vette gerechten verteerbaarder.
Meer info: http://www.medici.it
Importeur: Goessens
Te koop bij o.a.: Gransjean Wijnen en Delicatessen, Den Haag
Consumentenprijs: € 9,95

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in frizzante, lambrusco en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Lambrusco is terug…!

  1. Pingback: De Lambrusco is terug…! – Vinissima’s Bubbelblog « goodthingsfromitaly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s