Crémant d’Alsace 2008, extra brut, chardonnay van Emile Boeckel

20121130-193624.jpg
Wow, een Crémant d’Alsace van topkwaliteit! Dat is nog eens lekker thuiskomen op vrijdagavond…

Naam: Crémant d’Alsace 2008, extra brut, chardonnay, Emile Boeckel
Producent: Emile Boeckel. De Boeckel-familie is al 400 jaar gevestigd in Mittelbergheim. In 1853 richtte de gerenommeerde Frédéric Boeckel het huidige wijnhuis op. Op dit moment wordt het bedrijf geleid door de vijfde generatie, de broers Jean-Daniel en Thomas Boeckel.
Land/gebied: Elzas
Type: Crémant
Kleur: licht tot strogeel
Zoetheid: extra brut, maar in feite een zéro dosage.
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 100% chardonnay
Productie: Méthode traditionelle. Millesimé uit 2008. De wijn ligt gemiddeld 2-3 jaar in de kelders te rijpen en wordt vervolgens maandelijks gedégorgeerd; dus vermoedelijk als er weer een nieuwe grotere bestelling is. Op onze fles stond 05/12, dus heeft de wijn zeker drie jaar gerijpt. De druiven komen van 50 jaar oude stokken.
Smaakprofiel: krachtige neus met uitbundige gistaroma’s en gerijpte tonen. Granny smith. Notig. In de mond schoon, zuiver, verkwikkende zuurgraad en strakdroog. Mooie fijne mousse die bijna onstuimig in het glas omhoog dwarrelt. Ook hier kracht, notigheid en veel gisttonen. Wow! Dit is echt heerlijk. Doet zeker niet onder voor veel goede champagnes. Ik ben zeer aangenaam verrast.
Waardering: **** zeer goed
Wijn-spijs: wij aten er een mooie jonge geitenkaas bij. Maar oesters en andere schaal- en schelpdieren kunnen ook prima. Ook lekker als opwekkend aperitief, maar vanwege de stevige strakheid zal dat niet iedereen bevallen, zeker niet in Nederland waar men over het algemeen van wat zoetere bubbels houdt. Geen beginnersbubbel dus, wel eentje voor echte liefhebbers!
Meer info: http://www.boeckel-alsace.com
Consumentenprijs: ca. €12-15

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in crémant, Elzas en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s