Champagne Vilmart & Cie. Grande Réserve

20121202-093714.jpg

Gisteravond hadden we een wilddiner van mijn tweede wijnclub. Iedereen bracht een mooie wijn in bij een van de zes gangen van het diner. Ik mocht het spits afbijten met een mousserende wijn als aperitief en bij de amuses. Het werd de Grande Réserve van Vilmart & Cie. Vilmart is niet zo bekend, maar deze RM (récoltant-manipulant die zelf z’n druiven verbouwd en de wijnen maakt) wordt zeer gewaardeerd onder kenners!

Naam: Champagne Vilmart & Cie., Grande Réserve
Producent: Vilmart & Cie. is een kleine gerenommeerde producent. Het huis is in 1890 door Désiré Vilmart opgericht en staat sinds 1989 onder leiding van Laurent Champs, de vijfde generatie. Ik had al eens eerder een wijn van ze gehad, maar dat was tijdens een competitie en daarvan heb ik toen weinig notities gemaak, maar de wijn stond me nog wel bij. De biologische producent heeft 11 hectare wijngaard in het kleine plaatsje Rilly-la-Montagne in de Montagne de Reims. Vilmart heeft een elegante zuivere stijl. De meeste wijnstokken zijn meer dan 30 jaar oud, die voor de Coeur de Cuvée zelfs meer dan 50 jaar. Vilmart vergist meestal op hout, een sterk betwiste uitzondering in de Champagne die je niet bij veel huizen aantreft! De tegenstanders vinden dat het atypisch is voor champagne. Het zou het zuivere pure karakter aantasten. De voorstanders, waaronder ook Bollinger, menen dat het de wijn meer volheid, romigheid en karakter kan geven. Wij proefden dat zeker terug in de Grande Réserve. De non-vintage Grande Réserve en Grand Cellier cuvées van Vilmart vergisten en rijpen meestal op grote foeders van 3000-4000 liter, en de single-vintage Grand Cellier d’Or en de topcuvée van het huis, de Coeur de Cuvée, op 225-liter vaten. De wijnen rijpen er zo’n tien maanden voordat ze de fase van de tweede gisting op fles ingaan. Het maakt de wijnen vol en geeft romige brioche-achtige tonen. Omdat Vilmart geen ‘malo’ toepast, blijven de wijnen toch heel fris. Sommigen vinden de invloed van de houtvergisting bij Vilmart te groot, maar als je ze de tijd geeft om een beetje te rijpen, komt het hout mooi in balans en krijg je een bijzondere champagne met kracht, fraicheur en finesse.
Land/gebied: Champagne
Type: brut, 1er cru
Kleur: Lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: de instap-Vilmart Grande Réserve is de enige wijn van Vilmart (los van de rosé) met een hoog aandeel pinot noir: 70% pinot noir en 30% chardonnay. De overige wijnen van Vilmart hebben juist een hoog aandeel chardonnay.
Productie: méthode traditionelle, vergist en tien maanden gerijpt op grote houten foeders.
Smaakprofiel: Prikkelende mousse met midfijne belletjes. Redelijk droog, beetje gistachtig. De wijn komt steeds droger door en ook het toastachtige en de gistaroma’s vallen steeds meer op. Nergens echter te overheersend. Brioche. Granny smith. Citrus met in de verte wat mandarijn. Clean en fris. Elegant met mooie fraicheur. En toch ook heel vol en wat romig. We kregen in het restaurant een niet al te verfijnd glas met dikke rand en iets uitlopend naar buiten. Jammer! In onze egen kristallen tulpvormige flûte thuis, zou de wijn nog beter gesmaakt hebben en vermoedelijk wel mijn oordeel zeer goed gekregen hebben. Mooie nieuwe kennismaking met Vilmart. De Grand Cellier ligt al te trappelen in onze klimaatkast, dus binnenkort volgt daar ongetwijfeld een beschrijving van…
Waardering: ***(*) goed
Wijn-spijs: kan als aperitief, maar alleen bij kenners! Fraicheur, maar door de houtvergisting geen allemansvriend, dus zeker niet inzetten bij grote feesten waar de buurvrouw , Oom Hans en Tante Joke en de vriendjes van je kids komen. Kan wel als je het doet met je wijnvrienden, zoals ik gisteren deed. Serveren bij gerechten kan prima. Culi-inzetbaarheid is goed, maar let op dat deze wijn naast romigheid toch ook een flinke portie fraicheur en zuren heeft dankzij het ontbreken van de ‘malo’! Hij dus dus op tegen een stevig visje, maar zorg voor de nodige frisheid in het gerecht! Wij aten er een amuse van rog, couscous en tomaat bij. De wijn kon de rog prima aan, maar het gerecht was te romig en de zuren in de wijn maakten dat de combi niet slaagde.
Meer info: http://www.champagnevilmart.com
Consumentenprijs: ca. €35-€40

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne, houtvergisting en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Champagne Vilmart & Cie. Grande Réserve

  1. Pingback: Champagne Vilmart & Cie., Grand Cellier, brut premier cru | Vinissima's Bubbelblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s