Méthode Cap Classique brut rosé van Pongrácz

20121205-233434.jpg

Mooie herinneringen heb ik aan Pongrácz, de Méthode Cap Classique die ik jaren geleden in Zuid-Afrika dronk. Gezeten op een terrasje in hartje Kaapstad met een mooi glas Vonkelwijn in m’n hand. Het kan slechter!

Vandaag ontdekte ik ‘m in Nederland, de brut èn de brut rosé van de voormalig Hongaarse vluchteling Desiderius Pongrácz. Meteen meegenomen dus en ter gelegenheid van Sintavond de brut rosé maar eerst eens opengetrokken. Een prachtige droge elegante rosé, gemaakt van de champagnedruiven chardonnay en pinot noir. De wijn heeft al enkele prijzen in de wacht gesleept, en dat is wat mij betreft geheel terecht! Binnenkort volgt een beschrijving van de brut.

Méthode Cap Classique (MCC) is de Zuidadrikaanse naam voor Vonkelwijn die volgens de méthode traditionelle is gemaakt. De Franse hugenoten hebben de klassieke manier van mousserende wijn maken geïntrouceerd in de Kaap. De eerste bubbelwijn heette Kaapse Vonkel (Cape Sparkle). Sinds 1992 wordt de wijn die volgens de méthode traditionelle gemaakt is Cap Classique genoemd, want het champagne noemen mag natuurlijk niet.

Naam: Méthode Cap Classique brut rosé van Pongrácz
Producent: Desiderius Pongrácz. Pongrácz was een Hongaarse vluchteling die het in Zuid-Afrika maakte als wijnboer.
De topwijn van Pongrácz, de Desiderius (oogstjaar 2003), heeft in 2011 op de Old Mutual Trophy Wine Show de gewonnen voor de beste Cap Classique. De brut rosé is dit jaar uitgeroepen tot de bste Pink Cap Classique tijdens de Fair Lady Consumer Awards. Een maand later al werd de Pongrácz Rosé gekozen in de wereldwijde Top 10 tijdens de 2012 Effervescents du Monde, een internationale competitie in Dijon
Land/gebied: Zuid-Afrika
Type: Vonkelwijn / Cap Classique, brut rosé
Kleur: bleek zalmkleurig
Zoetheid: brut, strakdroog
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: 60% chardonnay en 40% pinot noir
Productie: net als champagne via de méthode traditionelle, tweede gisting op fles dus. de wijnen van Pongrács hebben ‘malo’ gehad, maar aan de strakheid en mooie fraicheur zou je eerder verwachten dat Pongrács bewust de malolactische gisting achterwege laat.
Smaakprofiel: Fijne mousse die lang aanhoudt. Elegante fruitige neus met bosaardbeitjes en framboosjes. In de mond verbazend strakdroog. Zuiver. Verkwikkende zuurgraad. Mooie fraicheur. Niet heel fruitig in de mond, maar wel mondvullend.
Waardering: **** zeer goed met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Wijn-spijs: Heerlijk en feestelijk aperitief, maar vanwege de droogheid geen allemansvriend, maar eerder een wijn voor kenners. Past ook bij schaaldieren zoals kreeft en krab.
Meer info: http://www.pongracs.co.za en http://www.capclassique.co.za.
Te koop bij: o.a. Gall & Gall
Consumentenprijs: € 13,99 (G & G)

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Cap Classique, Vonkelwijn, Zuid-Afrika en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Méthode Cap Classique brut rosé van Pongrácz

  1. Pingback: Méthode Cap Classique brut NV van Pongrácz | Vinissima's Bubbelblog

  2. Sjo zegt:

    Past ook prima bij een goede oliebol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s