Méthode Cap Classique brut NV van Pongrácz

20121206-130720.jpg

Afgelopen woensdag was het tijd voor een prachtige brut rosé Cap Classique Vonkelwijn uit Zuid-Afrika van Desiderius Pongrácz. Ik was zeer aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de wijn. Snel tijd dus om ook de ‘witte’ brut NV (non-vintage) van deze gerenommeerde Zuidafrikaanse bubbelproducent eens te gaan proberen.

En terwijl we een slokje nemen, denken we even aan die Hongaarse edelman die zo’n veelbewogen leven achter de rug heeft: een Hongaarse vluchteling die furore maakte als Zuidafrikaanse wijnproducent…

Naam: Méthode Cap Classique brut NV van Pongrácz
Desiderius PongráczProducent: Desiderius Pongrácz. Desiderius Pongrácz was een Hongaarse graaf die landbouwkunde had gestudeerd voordat hij zich in 1944 al kavalerist meldde bij het Hongaarse leger. Na Hongarije’s nederlaag, kwam hij in Russiche krijgsgevangenschap. Na meer dan tien jaar als krijgsgevangene in Siberië te hebben gewerkt in onder meer de kopermijnen, kwam hij terug naar Hongarije. Tijdens de revolutie vluchtte hij naar Namibië waar hij ‘farm manager’ werd. In 1958 ging hij naar Stellenbosch als farm manager. In 1963 werkte hij met Piet Venter samen in het Research Instituut van Nietvoorby. In die tjd studeerde hij ook in Stellenbosch af als MSc. in de landbouwkunde. In 1973 werd hij Chief Viticultural Advisor van de Distillers Corporation. Tijdens zijn wijnbouwactiviteiten ontdekte hij ook als een van de eerste het belang van de Franse / internationale druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc en pinot noir voor Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. In zijn Vonkelwijn maakt hij dan ook intensief gebruik van de champagnedruiven chardonnay en pinot noir. Hij schreef talrijke boeken over wijnbouw en zijn boek ‘Practical Viticulture’ uit 1978 wordt tegenwoordig nog steeds door studenten gebruikt. Pongrácz stierf op 61-jarige leeftijd door een ongeluk. Zijn as is op Meerlust Estate gecremeerd.
Land/gebied: Zuid-Afrika
Type: Vonkelwijn / Cap Classique, brut
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: 60% chardonnay en 40% pinot noir
Productie: méthode traditionelle en ‘malo’ (malolactische gisting om de agrressieve zuren te verzachten). De wijnen hebben twee jaar in de kelder op de gist gerijpt.
Smaakprofiel: Krachtige neus met gisttonen. In de mond krachtig, veel gist en brioche. Notig. Vol. Gerijpte aroma’s. Zeer fijne mousse. Lange afdronk. Kan zich absoluut meten met goede champagne en is zeker gezien z’n prijs een mooi prijsbewust alternatief.
Waardering: ***(*) goed tot zeer goed. Net als de brut rosé prima, maar de rosé beoordeel ik net een stapje hoger (**** zeer goed; zie https://bubbelblog.wordpress.com/2012/12/05/374).
Bijzonderheid: net als de brut rosé zit deze wijn in een mooie opvallende stoere fles die wijd uitloopt aan de onderkant. Chique en stijlvol! De brut NV heeft enkele prijzen gewonnen, waaronder Wine Magazine Amorium Cork Cap Classique Challenge: Best Non-vintage MCC 2010 en 2011
Wijn-spijs:
als aperitief, bij schaal- en schelpdieren en mooie stevige vissorten met een rijke saus.
Meer info: http://www.pongracs.co.za en http://www.capclassique.co.za/
Te koop bij: o.a. Gall & Gall
Consumentenprijs: € 12,99 (G & G)

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Cap Classique, Vonkelwijn, Zuid-Afrika en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s