Waarom CAVA …? Een introductie.

cava headerDe feestdagen staan we voor de deur. Dat is voor veel Nederlanders dé tijd om een feestelijke bubbel open te trekken. Daar waar onze zuidenburen gemiddeld zo’n negen glazen champagne (naast andere bubbels) per jaar drinken, drinken Nederlanders maar één glas. Vermoedelijk met Oud en Nieuw. Maar er zijn natuurlijk alternatieven voor champagne. Op Bubbelblog vindt u meer voorbeelden van uitstekende bubbels. Cava, de mousserende wijn uit Spanje, is zo’n alternatief. Zachter dan de meeste champagne, en meestal nog minder duur ook. Wat wil je als Nederlander nog meer…? Daarom ging Bubbelblog op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom cava?

Zest-factor
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen door te zeggen dat ik aangenaam verrast ben door wat ik de laatste tijd aan cava’s proefde. Ik drink – zeker in relatie tot de gemiddelde Nederlander – veel en vaak champagne, mijn lievelingswijn. Waarom? Crispy, elegant, mooie zuren, verkwikkend. Een wijn waar ik blij van wordt. Ik doe het niet puur voor de belletjes. “Champagne gives me zest,” zei Brigitte Bardot eens. Nou, zoiets dus. Ik drink weinig andere mousserende wijnen. Af en toe een prosecco(tje), maar dat doet heel Nederland tegenwoordig. En voor Bubbelblog test ik tegenwoordig regelmatig bubbels uit de hele wereld. Zo ken ik mooie crémants (de méthode traditionelle uit andere Franse wijngebieden dan Champagne), lekkere Vonkelwijnen / Cap Classique (méthode traditionelle uit Zuid-Afrika), volle bubbels uit Franciacorta. En cava? Dat drink ik wat minder. Ten onrechte…?

C Λ V Λ met X-factor?
Waarin onderscheidt cava zich nu echt van andere mousserende wijnen? Waarom zou je cava drinken? Is het vooral een ‘voordelige feestwijn’, of is er meer? Dat was hèt discussiepunt aan het einde van een cavadiner met vertegenwoordigers van de Spaanse ambassade. Om het met wijnjournalist René van Heusden in marketingtermen te gieten: wat is de Unique Selling Point van cava? Oftwel … wat is de X-factor van cava…?

Catalaans
Even wat snelle feiten over ’s werelds meest verkochte mousserende wijn. José Raventós van het huis Codorniu produceerde in 1872 de eerste cava. DO Cava is geen gebied, maar de benaming voor een type wijn. Sterker nog: cava kan uit maar liefst vijf wijngebieden komen! Dat zijn Penedés, Aragón, Rioja, Ribera del Guadiana en Utiel-Requena. De kans dat je een cava buiten Penedés tegenkomt, is echter gering, want cava is vooral een Catalaans ding: 95% komt uit Penedès).
Cava betekent ‘kelder’ en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, dus met een tweede gisting op fles (de méthode traditionelle). Hierdoor krijgt de wijn vaak iets gistachtigs en meer complexiteit. Cava gebruikt eigen druivenrassen, met name de witte xarel-lo (voor body en zuren), parellada (voor zachtheid en finesse) en macabeo (voor fruitigheid). Voor rosado worden de rode trepat, monastrell of garnacha gebruikt. Daarnaast mogen sinds 1986 ook chardonnay en pinot noir; de laatste ook weer voor rosado.

cava 4 typenReserva en Gran Reserva
Cava kent een wat andere indeling dan champagne. Je hebt vier typen: cava, cava reserva, cava gran reserva en rosado. Bij cava gaat het om de rijpingstijd, en die zie je terug in de benaming. Gewone ‘cava’ ligt minimaal 9 maanden te rijpen. Cava Reserva ligt minstens 15 maanden ‘sur lie’ en Cava Gran Reserva minstens 30 maanden. Maar in de praktijk liggen wijnen vaak langer dan voorgeschreven is. Wijnen van één oogstjaar zijn er wel, maar dat zie je toch wat minder. En de laatste is de rosé, de ‘rosado‘.

Warmer
Het klimaat in Spanje is anders dan in de Champagne, warmer. Hierdoor heeft de wijn minder aciditeit (zuren), is wat rijper en heeft dus meer natuurlijk zoet. Voor veel Nederlanders wellicht aangenaam, omdat ze sowieso niet zo houden van strakdroge champagne met hoge zuurgraad. Resultaat is dat de Spanjaarden minder suiker hoeven toe te voegen aan het einde van het proces (de ‘dosage’) en dat je bij cava relatief vaker een ‘brut nature’ tegenkomt, dus een wijn waaraan geen suiker is toegevoegd. De wijn is van zichzelf als rijp genoeg.

Trends
Veel producenten maken momenteel dus een ‘brut nature’ (0-3 gram suiker per liter). Strakdroog en minder fruitig dan een brut, maar door het Spaanse klimaat minder strak dan de champagne brut nature. Sowieso een trend die ik ook in de Champagne signaleer.
Rosé wordt alleen via de saignée-methode (na kneuzen en schilweking laten aflopen van roséwijn) gemaakt en dus alleen van rode rassen (monastrell, garnacha, trepat en pinot noir). Bijzonder, want rosé-champagne mag je ook van witte wijn maken (al dan niet van witte druiven en/of van meteen geperste rode) en aan het einde een scheutje stille rode wijn toevoegen.
Tegenwoordig worden meer en meer de ‘champagnerassen’ chardonnay en pinot noir gebruikt. Het trekt de wijn meer naar het smaaktype van champagne toe. Je kunt erover twisten of dat wel of niet wenselijk is. Leuke discussie daarover gehad. Ik geef toe dat het afbreuk doet aan de eigenheid van cava. Maar ik heb ook gemerkt dat ik zelf een aandeel chardonnay lekker(der) vind. Dat komt wellicht omdat – terecht of niet – champagne mijn referentie en uitgangspunt blijft en de smaak dan voor mij ’herkenbaarder’ is.

From the land to the heart…
Ik heb inmiddels een prima indruk van wat cava kan bieden. Aangename wijnen, voldoende diepgang en afwisseling, goede prijs-kwaliteitverhouding. Je moet het niet willen vergelijken met champagne, maar zeker ook niet met prosecco. Een wijn dus die op zichzelf staat? Dat denk ik wel.
“C Λ V Λ, from the land to the heart” is het motto van de cava-promotors. Maar dat beantwoordt nog steeds niet de brandende vraag: Waarom cava? Ach, misschien moet u het ook gewoon zelf proeven. Binnenkort komt Bubbelblog ook weer met een aantal beschrijvingen van geproefde cava’s.

¡Salute! Proost!

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in cava en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s