Champagne Vilmart & Cie., Grand Cellier, brut premier cru

champagne Vilmart Grand Cellier brut premier cruEen paar weken geleden proefden wij de instapchampagne van Vilmart & Cie., de Grande Réserve brut premier cru. Vandaag was het de beurt aan de next-in-line, de Grand Cellier. Leuke champagne die velen zal bekoren, maar wij verkozen toch de katraktervolle instapper Grande Réserve boven deze voor ons wat te zachte champagne…

Naam: Champagne Vilmart & Cie., Grand Cellier, brut premier cru.
Producent: Vilmart & Cie. is een kleine gerenommeerde producent. Het huis is in 1890 door Désiré Vilmart opgericht en staat sinds 1989 onder leiding van Laurent Champs, de vijfde generatie. De biologische producent heeft 11 hectare wijngaard in het kleine plaatsje Rilly-la-Montagne in de Montagne de Reims. Vilmart heeft een elegante zuivere stijl. De meeste wijnstokken zijn meer dan 30 jaar oud, die voor de Coeur de Cuvée zelfs meer dan 50 jaar. Vilmart vergist meestal op hout. Wij proefden dat zeker terug in de Grande Réserve (zie eerder https://bubbelblog.wordpress.com/2012/12/02/champagne-vilmart-cie-grande-reserve), maar nauwelijks in de Grand Cellier die zo´n tien maanden gerijpt heeft op grote foeders van 3000-4000 liter.
Land/gebied: Champagne
Type: brut, 1er cru
Kleur: Lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: de instap-Vilmart Grande Réserve is de enige wijn van Vilmart (los van de rosé) met een hoog aandeel pinot noir: 70% pinot noir en 30% chardonnay. De overige wijnen van Vilmart hebben juist een hoog aandeel chardonnay, zoals deze Grand Cellier die 70% chardonnay en 30% pinot noir heeft.
Productie: méthode traditionelle, vergist en tien maanden gerijpt op grote houten foeders en krijgt geen malo. Geen van beide is bij deze wijn echt te merken. De wijn is zacht en vertoont weinig tekenen van houtvergisting op –rijping. Op het etiket staat L 12-07, vermoedelijk de datum van het dégorgement. De wijn is een multi-vintage, een blend van drie jaargangen, in dit geval waarschijnlijk van de oogstjaren 2008, 2009 en 2010.
Smaakprofiel: fijne mousse. Redelijk aan de zoete kant, tot onze verbazing. Elegante neus met florale tonen en appel. Een rondborstige vrouwelijke verleidelijke wijn met zachte zuren.
Waardering: *** goed, maar de instapper Grande Réserve beviel beter! Deze had meer karakter dan de Grand Cellier, die wat slapper en zachter overkomt en na een tijdje begint te vervelen en wat laf en zelfs wat weeïg overkomt. Van mij mag het wel wat meer pit, kracht, zuren en fraicheur hebben!
Wijn-spijs: kan prima als aperitief en zal door zijn zachtheid en elegantie veel mensen aanspreken.
Meer info: http://www.champagnevilmart.com
Consumentenprijs: ca. €40-45

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s