Echte champagne bestaat niet

20121231-095044.jpg
Dezer dagen zo tegen oud & nieuw aan, wordt er weer veel onzin over bubbels en champagne gepubliceerd…

Champagne uit Maastricht?
Zo kopte een Limburgs dagblad iets over de lancering van een nieuwe bubbel van het Limburgse Fromberg onder de titel “Limburgse champagne vernoemd naar society-lady Vossen”. Afgezien van het feit dat mij de bedoelde zogenaamde BN-er onbekend is, is hier ook het gebruik van de term champagne natuurlijk niet correct!
Nederlanders zeggen tegen alle bruiswijnen champagne, of het nou (top-)champagne, goedkope prosecco met ingespoten koolzuur of mooie cava, Sekt, Vonkelwijn etc. is. Maar champagne (met een kleine letter) komt alleen uit de streek Champagne (met een hoofdletter) in Noord-Frankrijk! Hoe mooi andere bubbels ook kunnen zijn, je mag het geen champagne noemen. Zelfs de vroeger veel gebruikte term ‘méthode champenoise’ voor wijnen die op dezelfde manier gemaakt worden als champagne, mag niet meer voor die wijnen gebruikt worden om geen verwarring met champagne te krijgen. Daarvoor wordt nu de term ‘méthode traditionelle’ gebruikt, waarmee wordt aangegeven dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Dat gebeurt bij crémant (méthode traditionelle uit andere Franse gebieden, zoals Alsace, Loire of Bourgogne), Spaanse cava, Italiaanse spumante (dat is dus wat anders dan goedkope prosecco!), Duitse of Oostenrijkse (Winzer-)Sekt of Zuid-Afrikaanse Vonkelwijn / Cap Classique. Limburgse bubbels kun je tegenwoordig trouwens ‘Sprankel’ noemen, maar die hoeven niet perse volgens de méthode traditionelle gemaakt worden. En hoe jammer ook, de term Jip-en-Janneke-champagne mag natuurlijk ook niet. Maar dat had u vast al begrepen.

Lang bewaren?
De tweede fout die ik tegenkom, is dat je bubbels best langer bewaren kunt. Onzin! De meeste bubbels kun je het beste zo snel mogelijk opdrinken. Hou als richtlijn binnen een jaar aan. Bubbels worden niet meer beter op fles. Drink ze fris en vers! De mousse verdwijnt en het frisse gaat eraf, en dat zijn twee redenen om bubbels te drinken. Alleen top-mousserend kun je wat langer bewaren. Rekensommetje: zo lang als de champagne (of andere top-bubbel) ‘sur cave’ is geweest, dus in de kelders heeft gerijpt voor het zogenaamde dégorgement, zo lang kan de wijn nog bewaard worden nadat hij op de markt is gekomen. Alleen weten de meeste mensen daar weinig van en hebben al helemaal geen idee hoe lang een bubbel sur cave heeft gelegen. Een enkele keer staat op een millesimé-bubbel (van één oogstjaar) de datum van dégorgement. Dan weet je hoe lamg de wijn in de kelder is geweest. Voorbeeld: oogstjaar 2008, dégorgement 7-2012. Dan kun je de wijn nog ca. 4 jaar bewaren. Als je die wijn nu koopt, moet je de wijn dus voor het einde van 2016 opdrinken. Topcuvées rijpen nog langer, soms wel vier, vijf of acht jaar. Die kun je dus ook langer bewaren. Maar bedenk dat dit uitzonderingen zijn! En als je een keer een fles bubbels of champagne hebt gekregen, laat die dan zeker niet te lang liggen, want je hebt geen idee hoe oud de fles al is.

Champagne, Sprankel, cava, crémant, Sekt, Vonkelwijn, crémant, spumante, prosecco, sparkling wine, cider…
Welke bubbel u vanavond of exact om 0:00 uur opentrekt, geniet ervan!
(maar drink geen droge champagne bij oliebollen! Neem daarbij liever een champagne demi-sec, een cider, een Moscato d’Asti of een milde seco cava…!)

•˚○°.•°*
Sprankelende groet! 🍸.•°*

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in bubbels algemeen, champagne, houdbaarheid champagne en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Echte champagne bestaat niet

  1. Levens zegt:

    Ik maak zojuist een flesje sekt van Burg Schoneck open uit 2006 van 02. dl, dacht hem weg te gooien, voor de grap open gemaakt, bruist even goed de fles uit! en smaakt heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s