Champagne Drappier, Grande Sendrée, brut 2004

20130105-113648.jpg

Gisteren dronk ik tijdens een bijeenkomst bij wijnvrienden de topcuvée van Drappier, de Grande Sendrée brut 2004. We vroegen ons even af of de wijn na 8 jaar nog goed zou zijn. Dat bleek geen probleem.

Houdbaarheid van champagne
De Drappier Grande Sendrée 2004 heeft meer dan vijf jaar in de kelders gerijpt voor het dégorgement. Een rekensommetje levert dan op: 2004 + 5 + 5 = 2014. Zolang als de wijn in de kelders gerijpt heeft, zolang is de wijn nog minimaal te bewaren nadat de wijn op de markt is gekomen. Dat theoretische sommetje wordt natuurlijk mede beïnvloed door factoren als de kwaliteit van het betreffende oogstjaar en uiteraard de algehele kwaliteit van het champagnehuis zelf. Dat zit in dit geval wel goed. Drappier is een prima producent en 2004 is een goed, normaal oogstjaar met rijp fruit en mooie zuren. Deze champagne is dus minimaal houdbaar tot 2014, wellicht nog iets langer, maar mijn vermoeden is dat de wijn niet meer verbetert op fles. Hij is nu op z’n top. Mooi ontwikkeld, fijne fraicheur, aangenaam fruit, zachte mousse met fijne belletjes. Opdrinken in goed gezelschap is dus het advies! 🙂

Naam: Champagne Drappier, Grande Sendrée, brut 2004
Producent: Drappier. De kelders van het familiebedrijf in Urville dateren uit de 12e eeuw en behoorden tot de bijgebouwen van de abdij van Clairvaux. Het in 1808 opgerichte domein Drappier heeft zijn thuisbasis in Urville, nabij Bar sur Aube. Het is de meest oostelijke streek van de appellatie, waar de familie Drappier voornamelijk Pinot Noir verbouwd. Het huis heeft 54 hectare wijngaard zelf, pacht nog eens 50 en koopt additioneel druiven in van 50 hectare wijngaarden van wijnboeren die onder contract staan. Na de coöperatie Union Auboise, is Drappier de grootste producent in Aube. Zeventig procent van de aanplant is pinot noir, de rest is gelijke delen chardonnay en pinot meunier. Omdat de kelders in Aube wat te warm zijn om de wijnen goed te kunnen bewaren, kocht Drappier in 1991 een kelder in Reims. Daar rijpen de beste wijnen van Drappier. De Grande Sendrée is de topcuvée van het huis.
Land/gebied: champagne
Type: champagne brut millesimé
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: 55% pinot noir en 45% chardonnay
Productie: Druivenstokken zijn 70 jaar oud en staan op kalkbodem. Méthode traditionelle. Een derde van de basiswijn rijpt in grote houten foeders en de wijnen hebben ‘malo’ gehad waardoor ze wat zachter en ronder worden. De liqueur de dosage wordt bewaard in barriques van 20 jaar oud. De laatste jaren is de dosage in de topwijnen van Drappier omlaag gegaan, evenals het sulfietgehalte. Deze wijn heeft 9 gram dosage. De wijn heeft vijf jaar ‘sur cave’ gelegen.
Smaakprofiel: frisse neus. Fijne zachte mousse. Licht en elegant. Mooie subtiele toasting. Frisse maar niet overheersende zuren. Peer. Appel. Gistachtig. Decente hazelnoot. Je proeft door de kracht dat er een redelijk hoog aandeel pinot noir in zit. Fijne doordrinkfactor.
Waardering: **** zeer goed
Houdbaar tot: minimaal 2014
Wijn-spijs: vis en kalfsvlees, gevogelte met paddenstoelen, eendenlever
Meer info: http://www.champagne-drappier.com
Te koop bij: diverse verkooppunten
Consumentenprijs: ca. €45-55

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne, houdbaarheid champagne en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Champagne Drappier, Grande Sendrée, brut 2004

  1. Pingback: Champagne Drappier, Carte d’Or brut, bijna een ‘blanc des noirs’ | Vinissima's Bubbelblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s