Champagne Lanson, Black label, brut; en het belang van vermelden van het dégorgement

20130106-174029.jpg

Ondertussen in het Haagse…drinken wij op zondagmiddag een glaasje champagne van Lanson bij oesters. Lanson is een prima aperitiefchampagne, maar onze fles bleek helaas wat aan de oude kant. Te notig en belegen bij de oesters, maar toch een leuk aperitiefje voordat we straks aan de Chablis bij heilbot gaan…

Naam: Lanson, black label, brut
Producent: Lanson. In 1760 richtte Francois Delamotte een champagnehuis op in Reims. Zijn zoon Nicolas-Louis kreeg er in 1798 de leiding en introduceerde het rode Maltezerkruis als logo omdat hij ridder in de orde van de Maltezers was. In 1828 werd het huis Lanson & Cie. genoemd, nadat hij samenwerkte met Jean-Baptiste Lanson. 150 jaar lang was het champagnehuis in het besit van de Lansons. Sinds 2006 maakt het onderdeel uit van de groep Boizel-Chanoine en heet het officieel Lanson-BCC. Lanson behoort tot de weinige producenten die bewust geen ‘malo’ willen om fraicheur te behouden in de wijn. De basisstijl van de instapwijnen is fris, fruitig en toegankelijk.
Land/gebied: Champagne
Type: champagne
Kleur: gelig
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 50% pinot noir, 35% chardonnay en 15% pinot meunier.
Productie: méthode traditionelle. Van 50 à 60 verschillende crus en 15-30% reservewijn. Drie jaar ‘sur cave’ voor dégorgement.
Smaakprofiel (en het belang van het vermelden van de datum van dégorgement…): Het vermoeden bestaat dat deze fles, die we kregen, helaas wat aan de oude kant was. De rechte kurk, de notigheid en de wat donkere kleur doen dat vermoeden. Het doet afbreuk aan de frisheid en maakt de waardering slechter! Hier zie je weer eens te meer hoe fijn het zou zijn als ook de gewone BSA (brut sans année, dus champagne zonder oogstjaar) of non-vintage/non-millesimé voorzien zou zijn van de datum van dégorgement. Dan weet je tenminste of je een frisse ‘verse’ champagne hebt of dat die te oud is, want de datum van dégorgement geeft aan wanneer een fles uit de kelders komt en je kunt er dus aan aflezen hoe lang de fles al op de markt is. Dan moet je nog wel weten hoe lang de fles ongeveer in de kelders gerijpt heeft, maar het geeft je wel een indruk over de staat van de wijn. Als je dus een champagne in een winkel koopt waar zelden champagne verkocht wordt, dan kun je aan de datum van dégorgement zien dat de fles te oud is. De handel is hiervan begrijpelijkerwijs weinig van gecharmeerd, tenminste degenen die oude zooi verkopen. Kanttekening is wel dat het vele wijndrinkers niets zal zeggen en dat die de datum van dégorgement eerder als een THT-datum zullen ervaren. Tja, dan ben je nog verder van huis. Het gaat er wel vanuit dat een consument weet wat dégorgement betekent. Slechts weinig huizen vermelden de datum of maand van dégorgement op het etiket. Jacquesson doet dat bijvoorbeeld wel. En Charles Heidsieck deed het enkele jaren geleden met zijn ‘Mise en cave’. Ze zijn er helaas mee opgehouden. Waarschijnlijk omdat het door een deel van de klanten niet werd begrepen. Jammer!

Verder in deze wat oude versie van de Lanson midgroffe bubbels en veel gist- en briochetonen. Weinig fruit. De wijn heeft een redelijk korte afdrLanson IMG_1172onk, waar alleen de notigheid achterblijft nu de wijn te oud en gerijpt is. Dat hoort bij deze champagne anders te zijn. Eerder fris, wat kruidig en fruitiger. Nog maar eens onder betere condities opnieuw proeven…
Waardering: in deze conditie ** matig. Jammer, wellicht dat de waardering in optimale frisheid hoger zou uitvallen…
Wijn-spijs: aperitiefchampagne. Wij aten er oesters bij, maar de champagne was daar eigenlijk te gerijpt (oud) voor.
Meer info: http://www.lanson.fr
Consumentenprijs: ca. €35-40

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne, dégorgement en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s