Crémant de Limoux 2009, Cuvée Expression, brut, Antech

IMG_1180[1]Tijdens de nieuwjaarslunch van mijn werk werden wij getrakteerd op een glaasje bubbels. Nou weet ik dat dat meestal geen champagne is, maar eerder cava of crémant. Niks mis mee natuurlijk en vermoedelijk doe je er de meeste mensen nog meer plezier mee ook. De feestbubbel die onze cateraar vanmiddag serveerde was inderdaad geen champagne, maar een prima Crémant de Limoux, de Cuvée Expression brut van Antech. Correcte receptiebubbel waar niemand zich aan kan storen en die makkelijk wegklokt tijdens de lunchspeech van onze voorzitter.

Naam: Crémant de Limoux 2009, Cuvée Expression, brut, Antech.
Producent: Antech. Het familiebedrijf bestaat sinds 1933 en werd opgericht door Edmond Antech. Het staat nu onder leiding van zijn kleindochter Françoise Antech-Gazeau. Antech produceert milieubewust en duurzaam, volgens ‘la lute raisonnée’.
Land/gebied: Frankrijk/Limoux. Tussen Carcassonne en de Pyrenneën bevinden zich 41 dorpjes die Limoux-wijn mogen produceren. Languedoc is onder meer bekend door krachtig rood van bijvoorbeeld syrah en grenache. Limoux is echter bekend om wit van chardonnay en mousserend. De bodem is er kalkachtig en rotsig. Het klimaat is mediterraan met oceaaninvloeden. Limoux ligt aan de bakermat van mousserende wijnen. In 1531 al ontdekte een monnik in het Benedictijnse klooster Saint Hilaire dat de gebottelde wijn in de kelders begon te hergisten. Zo werd ‘s werelds eerste mousserende wijn geboren! We noemen deze methode nu ‘méthode ancestrale’, ofwel eerste gisting op fles. De Blanquette Méthode Ancestrale wordt nog steeds zo gemaakt, maar dan nu niet meer via toeval. De crémant die ik vandaag dronk heeft trouwens wel een tweede gisting op fles gehad, anders zou die geen crémant mogen heten! De AOC Crémant de Limoux bestaat sinds 1990. Vreemd trouwens dat de wijn nergens op de site van Antech vermeld is!? Wellicht alleen voor de export beschikbaar…?
Type: crémant
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: 70% chardonnay, 20% chenin blanc en 10% mauzac. De crémant van Antech bevat vooral chardonnay met wat chenin blanc. Hun Blanquette de Limoux bevat vooral het inheemse ras mauzac (die lokaal ‘blanquette’ genoemd wordt).
Productie: méthode traditionelle
Smaakprofiel: Fijne zachte mousse. Florale neus. Fris met zachte zuren. Peer. Appel. Lichte florale tonen. Beetje mineralig. Licht en elegant. Schoon en aangenaam. Middellange afdronk.De honingtonen (mogelijk afkomstig van de chenin) die ik bij diverse proefnotities lees, vielen mij niet op en daar ben ik niet rouwig om.
Houdbaarheid: ca. 2 jaar (dus tot ca. 2014-2015), maar bewaar ‘m niet te lang (dus liever max. 1 jaar), want de fles verbetert niet meer, de mousse gaat achteruit en de frisse tonen verdwijnen langzaam om plaats te maken voor gerijpte tonen.
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: typische receptiebubbel zonder pretentie maar wel prima.
Meer info: http://www.antech-limoux.com
Te koop bij: wij dronken de wijn op een receptie, maar de cateraar heeft ‘m ongetwijfeld van de Sligro. Daar kost de wijn €6,95 (ex btw).

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in crémant, Limoux en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s