2011 AC Vin de Savoie mousseux, Rosé de Savoie Saveurs Ancestrale, Domaine Grisard

20130117-230816.jpg

Vanavond dronken we als nadrinkwijn na een proeverij Savoie-wijnen een mousserende rosé uit de Savoie volgens de zogenaamde méthode ancestrale, de oermethode om mousserende wijnen te maken. Na een serie ‘moeilijke’ rode wijnen van het typische Savoie-druivenras mondeuse (aromatisch – kersenbitter – tanninerijk – veel zuren – stevig – donker van kleur – rijpingspotentieel) en enkele verrassende witte van het ras roussanne (verfijning – intens – veel zuren – amandel – peer – perzik), was deze fruitige friszoete bubbel van gamay een zeer aangename afsluiter!

Naam: 2011 AC Vin de Savoie mousseux, Rosé de Savoie Saveurs Ancestrale, Domaine Grisard
Producent: Domaine Grisard.
Land/gebied: Frankrijk/Savoie
Type: mousseux rosé
Kleur: donkerroze
Zoetheid: zonder aanduiding op de fles, maar off-dry/doux met elegant frisfruitig zoetje.
Alcoholpercentage: 7,5%
Druivenrassen: gamay.
Productie: méthode ancestrale. Dit is de oudste en meest oorspronkelijke manier van maken van mousserende wijn. De méthode ancestrale stamt uit 1531. Er ontstaat een eerste alcoholische gisting ‘en cuve’. Deze wordt vroegtijdig gestopt door de wijn naar 0°C te koelen (koudebehandeling) en te filteren op het moment dat een bepaald gewenst suikergehalte is bereikt. De gisting wordt hierdoor in feite onderbroken en vindt slechts gedeeltelijk plaats. Er blijft restzoet achter omdat de wijn niet geheel uitgegist is. Daarna wordt de wijn gebotteld en hier wordt de eerste gisting op fles vervolgt en daardoor ontstaat een zachte mousse. Een wijn volgens deze methode heeft dus altijd een restzoetje en een lichte zachte pareling en heeft meestal maar een alcoholpercentage van rond de 7,5%. Bijna logisch dat het toevoegen van een ‘dosage’ bij deze methode verboden is. De druk in de fles is ook lager dan via de méthode traditionelle. Soms blijft er in de fles wat depot achter, inherent aan de manier van maken.
Dit is de oermethode, zoals vroegâh, zeg maar. De méthode ancestrale – ook wel méthode rurale genoemd – wordt tegenwoordig vooral in de Limoux (Blanquette de Limoux) en in Gaillac – hier ook wel méthode gaillacoise genoemd – toegepast, maar ook in de C;lairette de Die Tradition en Bugey Cerdon.
Smaakprofiel: Lekkere licht mousserende wijn met een aangenaam zoetje en zeer fijne zachte belletjes. Frisse neus. Lekker boordevol rood fruit als aardbeitjes, framboosjes en besjes. Licht en elegant en ook licht qua alcoholpercentage. Ideaal als aperitief in de zomer of als afsluiter bij een dessert met lichtrood fruit. Na al die krachIMG_1326[1]tpatsers bij het eten is zo’n wijin met maar 7,5% alc. best fijn!
Houdbaarheid: drinken binnen 1 à 2 jaar na aankoop.
Waardering: ***(*) goed
Wijn-spijs: als aperitief of bij desserts met lichtrood fruit. Probeer ook eens aardbei met peper en een zachte jonge kaas. Wij aten er tijdens de proeverij wat kaas- en vleeswarenspecialiteiten uit de Savoie bij en dat ging eigenlijk verrassend goed.
Meer info: http://www.domainegrisard.com
Te koop bij: Gransjean Wijnen en Delicatessen, Den Haag
Consumentenprijs: €13,25

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in méthode ancestrale, méthode rurale, mousseux, Savoie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s