Vergeten druifjes deel 1/14: een bubbel van mauzac, de AOC Gaillac, brut, blanc de blancs, La Goulue, Cave de Labastide de Lévis

IMG_1400[1]Gisteravond gaf ik voor mijn wijnclub Le Tire Bouchon een proeverij “onbekende inheemse druivenrassen”. Ik heb veertien druiven geselecteerd waarvan een paar misschien een beetje bekend zijn (zoals mauzac, graciano en saperavi) of die je zelden (als mono-cépage) gedronken hebt, maar veel rassen vergeten en/of onbekend zijn, zoals Georgische chinuri en kisi, de Turkse öküzgözü of de Zwitserse humagne rouge. De aftrap tijdens de proeverij was met deze bubbel uit Gaillac van de druif mauzac. Hij is gemaakt volgens de oermethode, nog voordat Dom Pérignon met zijn sprankelende wijn de basis voor champagne legde. Een aangenaam dorstlessende wijn.

Morgen bespreek ik wijn 2, een Georgische mousserende wijn van het druivenras chinuri.

Wijn: AOC Gaillac, brut, blanc de blancs, La Goulue, Cave de Labastide de Lévis
Land/gebied: Frankrijk/Gaillac
Producent: De Cave de Labastide is de belangrijkste coöperatie van samenwerkende wijnboeren in de Gaillac-regio. Cave de Labastide de Lévis is de oudste wijnkelder van de Tarn, zoals de regio rondom Gaillac genoemd wordt. De coöperatie maakt sinds 1949 wijnen van de typische druivensoorten uit Gaillac, in alle kleuren en smaakstijlen. De meest bekende wijn van de Cave is de parelwijn ‘Le Perlé’.
Karakter: droog
Methode/productie: bubbel volgens méthode ancestrale (c.q. méthode gaillacoise). Dit is de oudste en meest oorspronkelijke manier van maken van mousserende wijn. De méthode ancestrale stamt uit 1531. Er ontstaat een eerste alcoholische gisting ‘en cuve’. Deze wordt vroegtijdig gestopt door de wijn naar 0°C te koelen (koudebehandeling) en te filteren op het moment dat een bepaald gewenst suikergehalte is bereikt. De gisting wordt hierdoor in feite onderbroken en vindt slechts gedeeltelijk plaats. Er blijft restzoet (‘sucre residuel’) achter omdat de wijn niet geheel uitgegist is. Daarna wordt de wijn gebotteld en hier wordt de eerste gisting op fles vervolgt en daardoor ontstaat een zachte mousse. Een wijn volgens deze methode heeft dus altijd een restzoetje en een lichte zachte pareling en heeft meestal maar een alcoholpercentage van rond de 7,5%. Bijna logisch dat het toevoegen van een ‘dosage’ bij deze methode verboden is. De druk in de fles is ook lager dan via de méthode traditionelle. Soms blijft er in de fles wat depot achter, inherent aan de manier van maken.
Dit is de oermethode, zoals vroegâh, zeg maar. De méthode ancestrale – ook wel méthode rurale genoemd – wordt tegenwoordig vooral in de Limoux (Blanquette de Limoux) en in Gaillac – hier ook wel méthode gaillacoise genoemd – toegepast, maar ook in de C;lairette de Die Tradition en Bugey Cerdon.
Alc.%: 11,5
Druivenras : mauzac.
De witte mauzac druif geeft fris-droge witte wijnen met een appelig aroma. Hij komt uit de Franse Gaillac en hij is van alle markten thuis. Veel gebruikt voor mousserende wijn, maar ook prima geschikt voor zoete of droge stille wijnen.
De mousserende wijnen uit Gaillac worden vaak van enkel mauzac gemaakt. In stille blends heeft hij meestal gezelschap, bijvoorbeeld van Loin de l’oeil, een andere typische Gaillac-druif.
Rond het begin van onze jaartelling is de mauzac al beschreven. Sindsdien heeft hij de Gaillac niet verlaten. Op één uitstapje naar Limoux in de Languedoc na. Wijnboeren maken er daar hun Blanquette de Limoux van, een iets mousserende wijn met een lichte mousse en een zoet-frisse smaak.
Er is een reden waarom er al eeuwen juist mousserende wijn van mauzac wordt gemaakt. Hij rijpt erg laat. Wanneer de winter intreedt, is de most vaak nog niet helemaal uitgegist. Als de wijn dan toch al gebotteld wordt, gist hij in de fles verder en krijg je een mousserende wijn.
Kleur: lichtgeel
Smaakprofiel van de wijn: zachte bloemige neus. Floraal. Appelig. Licht en elegant. Zachte midgroffe mousse. Klein bittertje. Droog met offdry impressie. Ongecompliceerd maar aangenaam. Dorstlessend. Redelijk korte afdronk.
Bijzonderheden: Als sponsor van het Toulouse-Lautrec Museum in het naburige Albi werd besloten om de band met deze bijzondere in deze streek geboren kunstenaar tot uitdrukking te brengen. Vandaar het etiket met een affiche van Henri Toulouse-Lautrec.
Waardering: **(*) prima
Gekocht bij & prijs: AndereWijn.nl | €15,-

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Gaillac, inheemse druiven, méthode ancestrale, méthode rurale en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s