Vergeten druifjes deel 2/14: een Georgische bubbel van chinuri, de 2007 Kartli, finest brut, Bagrationi 1882

IMG_1404Gisteren vertelde ik al dat ik een proeverij heb gegeven met onbekende inheemse druivenrassen. Vandaag stel ik een Georgische bubbel voor van het druivenras chinuri.
Georgië is de bakermat van de wijnbouw. En als je van gekke druifjes houdt, dan zit je hier goed! Er zojn meer dan 500 inheemse Georgische druivenrassen bekend! Saperavi is de bekendste. Daar worden mooie krachtige rode wijnen van gemaakt die fluweelzacht worden als je ze lang genoeg laat rijpen. Vroeger werden de wijnen hier vooral op smaakvoorkeur van de eigen bevolking gemaat, uiteraard. Maar export is belangrijk geworden en wij houden nu eenmaal niet van zoetige rode wijnen. Dus is de smaakstijl van de wijnen aangepast aan de westerse smaak. Naast mooie rode wijnen, worden er ook frisse witte gemaakt van rassen als mtsvane en rkatsiteli. En er komen ook best aardig bubbels naar de méthode traditionelle vandaag, zoals blijkt uit de Georgische bubbel van druifje chinuri…

Wijn: 2007 Kartli, finest brut, Bagrationi 1882
Land/gebied: Georgië/Kartlië
Producent: De naam van het wijnhuis Bagrationi verwijst naar de koninklijke familie van Georgië, die de regio van de vroege middeleeuwen tot in de negentiende eeuw regeerde. Een prima reden om deze stoere bubbel naar hen te vernoemen. Bagrationi 1882 werd in 1937 opgericht en produceert alleen mousserende wijnen, zowel volgens de ‘méthode traditionelle’ (tweede gisting op fles) als de ‘cuve close’ of Charmat-methode (tweede gisting op tank). Ivane Bagrationi –Mukhraneli startte de productie van Georgische bubbels volgens de Franse méthode traditionelle al in de 19e eeuw. Die wijn zag voor het eerst het licht in 1882 in Saint-Petersburg en won meteen prijzen. Nu maak
Karakter: droog – vol – krachtig, dosage 6 gram/L
Methode: bubbel volgens méthode traditionelle
Alc.%: 13
Kleur: goudgeel
serie vergeten inheemse druivenrassenDruivenras: chinuri
Chinuri wordt vooral gebruikt voor mousserende wijnen. De laat rijpende en productieve chinuri vind je voornamelijk in het zuiden van de centrale provincie Kartlië, en dan vooral in de subregio’s Mukhrani, Ateni en Kapsi. Hij wordt vaak gemengd met andere druiven als de goruli mtsvane – alweer zo’n Georgische druif – en de Franse Aligoté, die ook in Georgië groeit. De naam is afgeleid van het Georgische woord voor ‘geweldig’ of ‘uitstekend’ (‘chinebuli’). Chinuri bevat een hoge zuurgraad en een gemiddeld suikergehalte. De mousserende wijn van Bagrationi is typerend voor de stijl en smaak van de druif.
Smaakprofiel: zachte schuimende mousse met midgroffe belletjes. Krachtige smaak. Gist. Hazelnoot. Bittertje. Appelstroop. Frisse zuren. Redelijk droog. Smakelijk verrassend glas waarbij je prima wat zou kunnen eten. Redelijk lange afdronk.
Waardering: *** goed
Meer info: http://www.bagrationi.ge
Gekocht bij & prijs: AndereWijn.nl | €17

De overige twaalf onbekende druivenrassen die we onlangs proefden, worden beschreven op http://vinissima.wordpress.com. Het zijn stille wijnen.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in bubbels algemeen, Georgië en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vergeten druifjes deel 2/14: een Georgische bubbel van chinuri, de 2007 Kartli, finest brut, Bagrationi 1882

  1. Pingback: Over druiven gesproken…. | smaak van wijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s