Het einde voor Braziliaanse ‘champagne’

Braziliaanse champagne - PeterlongoOnlangs schreven we hier op Bubbelblog dat Obama zich de woede van het CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) op de hals heeft gejaagd door tijdens de inauguratielunch Californische ‘Champagne’ te gaan serveren. Zoals bekend zijn de Fransen beducht op het valselijk gebruik van het woord ‘Champagne’ voor mousserende wijnen die niet uit de Noord-Franse streek komen. De Verenigde Staten staan echter nog steeds enkele Amerikaanse wijnproducenten toe om de term ‘Champagne’ te gebruiken, mist ze de herkomst van de gebruikte druiven vermelden.

Dat is nu in Brazilië eindelijk van de baan. Het CIVC heeft daar zijn zin inmiddels wel gekregen. Brazilië heeft er recent officiële regelgeving aangenomen die het gebruik van de merknaam ‘Champagne’ voor binnenlandse mousserende wijnen verbiedt. De Fransen hebben hierop al sinds 2007 aangedrongen. Brazilië is een groeiende markt voor champagne (+63% in 2010) en het CIVC heeft zelfs een nieuw kantoor geopend in São Paolo, maar produceert zelf ook behoorlijk wat mousserende wijnen. De meeste Braziliaanse bubbels zijn echter niet volgens de méthode traditionelle (tweede gisting op fles), maar volgens de zogenaamde méthode Charmat (tweede gisting op tank) gemaakt en zijn daarmee niet vergelijkbaar met champagne.

Het nieuws werd bekend tijdens het officiële staatsbezoek van president François Hollande aan zijn Braziliaanse collega Dilma Rousseff. De verandering treft onder meer Peterlungo. Deze Braziliaanse wijnproducent maakt jaarlijks circa een miljoen flessen onder de naam ‘Champagne’ en promoot zichzelf op de eigen site als “1° Champagne do Brasil” en heeft een productcategorie “Champagnes e espumantes”. Dat zal binnenkort wel tot het verleden behoren.

[bron: wine-searcher en WIC Nieuwsbrief]

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het einde voor Braziliaanse ‘champagne’

  1. Wel Braziliaanse bubbels dus, maar geen Braziliaanse Champagne! Wat zijn ze toch machtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s