Stoere Portugese espumante 3B brut nature van Filipa Pato van druiven baga en bical

IMG_1911[1]Portugese espumante van baga: rosébubbels maar dan anders! Filipa Pato’s 3B is geen soepele terras- of aperitiefbubbel, maar meer een stoere espumante voor bij speenvarken!

Vinissima is een liefhebber van inheemse en (bijna-) vergeten druivenrassen. Vandaag tijd voor een stoere rosébubbel uit Portugal, een espumante van twee inheemse Portugese druivenrassen (baga en bical) van de ambitieuze wijnmaakster Filipa Pato.
Filipa Pato is een bezige tante die in haar streek Bairrada strijdt voor het bijna-vergeten rode inheemse druivenras baga. Baga is een lastig druifje en daardoor niet de vriend van wijnmakers die het ras tegenwoordig massaal rooien ten gunste van bekendere internationale rassen. Jammer, want dat werkt alleen maar smaakvervlakking in de hand. Filipa behoort tot de groep “baga friends”. Ik zeg: goed zo! Hou die inheemse rassen maar in ere! De wijnwereld wordt er zoveel leuker en diverser door.

Naam: Espumante 3B, brut nature, método tradicional, Filipa Pato. Waar de drie B’s voor staan is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk voor baga, bical en Bairrada.
Filipa PatoProducent: De bevlogen Portugese Filipa Pato die strijdt voor de terugkeer van bijna-vergeten druifje baga.
Filipa Pato is een telg uit een echt Portugees wijnmakersgeslacht. Al vijf generaties Pato’s maken wijnen in Bairrada. Haar vader is de beroemde Luis Pato. Het wijnmaken van de familie Pato staat in het teken van één druif: de blauwe Baga. Elke generatie probeert hier de fraaiste wijnen van te maken.
Filipa Pato begon haar project in 2001, met 12 hectare wijngaarden in Bairrada en Dão. Toen had ze er al een studie biochemie aan de Universteit van Coimbra op zitten en stages als wijnmaker in Bordeaux, Argentinië en Australië. Ze runt haar eigen wijnbedrijf, samen met haar man, een Vlaamse sommelier.
Filipa bestudeert nauwgezet de bodemsamenstelling van haar wijngaarden, het microklimaat de wijze waarop de stokken zijn aangeplant en hoe ze het beste kunnen worden gesnoeid. Ze hecht er aan om ‘wijnen zonder make-up’ te maken. Gebalanceerde wijnen, die geen toevoegingen nodig hebben. Waarvan de vinificatie is gebaseerd op de typische omstandigheden in de wijngaard. Ze houdt van toegankelijke, speelse wijnen. Goed gemaakte wijnen waar je met vrienden plezier aan beleeft.
baga friendsIn 2010 startte Filipa samen met andere bevlogen wijnmakers uit de regio het project “Baga Friends”. De inheemse baga-druif is aan het verdwijnen. In steeds meer wijngaarden wordt hij vervangen door andere, bekendere druivensoorten. Filipa vindt dat de baga bij de Bairrada regio hoort. Hij is cultureel erfgoed.
Samen met haar collega’s Mario Sergio (Quinta das Bageiras), Luis Pato, Sidónio de Sousa, Palace do Bussaco, Kompasus, François Chasans en Dirk Niepoort promoot ze de druif en zet ze andere wijnmakers ertoe aan om hem niet te vervangen, maar juist meer aan te gaan planten.
En tenslotte is ze ook bezig met een nieuwe opleving van versterkte wijnen uit de streek met het project “Saga de baga”.
Van deze 3B zijn 4.999 flessen geproduceerd.
Land/gebied: Portugal, Bairrada. Bairrada is het belangrijkste Portugese gebied voor mousserende wijnen. Vooral de rode espumantes verdienen aandacht. Ze blinken uit in tannines en donker fruit. Krachtig spul dus! De Portugesen drinken die graag bij speenvarken. De rode/rosé espumantes op basis van de rode baga-druif zijn typerend voor het gebied.
Type: espumante
Kleur: donkerroze, bijna lichtrood. Dat heeft alles te maken met de baga die veel eur heeft en geeft.
Zoetheid: brut nature
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 70% rode baga en 30% witte bical.
De baga is een klein druifje met een dikke schil. Daardoor geeft hij een wijn met veel tannine. Hij is onvoorspelbaar en lastig voor de wijnboer. Een druif die mooie zuren geeft en veel aroma. Bairrada is dè streek voor baga. Baga-wijnen kunnen goed ouderen.
Bical komt vooral voor in Bairrada en Dão. De druif geeft frisse zuren en aantrekkelijke persikaroma’s.
Productie: méthode traditionelle. Van 50 jaar oude stokken in een gebied met oceaaninvloed en op een bodem van kalk en klei. De baga is op vat vergist, de bical heeft alleen rvs gezien.
Smaakprofiel: fruitige neus met frambozen. In de mond vind je die fruitigheid niet meer zo sterk terug. In de aanzet nog wat fruit, maar daarna wat meer kracht en bitters. Midgroffe mousse. Behoorlijk droog en met frisse zuren. Stoere wijn, bijna boers. Afdronk middellang. We missen het fruit een beetje, maar dat wordt mede geaccentueerd door het feit dat dit een brut nature is.
Als je in je hoofd hebt dat je een plezante lichtvoetige rosébubbel gaat drinken, dan kom je bedrogen uit! Je verwachtingspatroon van een lichte fruitige bubbel komt niet uit! Dit is geen aperitiefbubbel wat ons betreft, maar een bubbel waarbij je moet eten. Ik ben nu wel benieuwd hoe deze espumante met dat Portugese speenvarkentje smaakt… Die hadden we niet bij de hand, maar oude kaas wel, en dat kan de wijn makkelijk aan! Kortom, een echte eetbubbel dus! En ach, dit soort wijn smaakt natuurlijk ook anders in de Portugese hitte dan tijdens deze koude Hollandse lente…!
Waardering: moeilijk. Als aperitiefwijn geef ik ‘m een ***(*), maar met een goede bijpassende maaltijd komt de waardering wellicht nog hoger uit.
Wijn-spijs: als aperitief, met schaal- en schelpdieren, gevogelte of harde kaas. En volgens streekgewoonte uit Bairrada bij speenvarken.
Meer info: www.filipapato.net en op twitter @fpato (protected)
Te koop bij: http://www.AndereWijn.nl (met dank voor een deel van de info hierboven).
Consumentenprijs: €14

20130224-121124.jpg

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in bubbels algemeen, espumante, Portugal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s