Champagne Moët & Chandon, 2002 Grand Vintage rosé

SAMSUNG CSCWe hadden weer iets te vieren, dus een late-breakfast met oesters en champagne. Dit keer met Moët & Chandon 2002 Grand Vintage rosé. Nu is M&S, dat soms ook wel Moed & Schande wordt genoemd, niet miin favoriete champagnemerk. De instapper, de basis-brut die de stijl van het huis typeert, is een goed gemaakte allemansvriend die velen pleziert maar die daardoor ook wat karakterloos is. De topper van het huis is natuurlijk Dom Pérignon. Dat is onmiskenbaar een prachtwijn, maar staat bijna naast M&S als zelfstandig ‘merk’. Ook wel verstandig, want de kwaliteit van DP heeft weinig te maken met de wat neutrale crowd pleasers. Om het gemis van een prestige-cuvée onder de naam Moët te compenseren heeft Moët de Grand Vintage bedacht. Dat is nu een soort vervanger voor de prestige-cuvee bij Moët geworden . De 2002 is alweer de 38e editie vingage rosé van Moët. Mooie harmonische wijn, maar vanwege zijn gerijptheid geen allemans-rosébubbel die je achteloos achterover klokt, maar een serieuze rosé waarbij je kunt eten.

Naam: Champagne Moët & Chandon, 2002 Grand Vintage rosé
Producent: Moët & Chandon. In 1743 richtte Claude Moët zijn huis in Épernay op. Zijn achterkleinkind Adélade trouwde met Pierre Gabriel Chandon de Briailles die in 1832 samen met Claudes kleinkind Victor de leiding over het huis nam. Sindsdien heet het huis Moët & Chandon. In 1962 ging het huis samen met Hennessy en in 1987 met Louis Vuitton. Dat leverde de machtige luxegroep Louis Vuitton-Moët-Hennessy (LVMH) op. Moët & Chandon is tegenwoordig het grootste champagnehuis met zo’n 10% van de markt.
Land/gebied: Champagne
Type: champagne millesimé (vintage)
Kleur: amber
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 51% pinot noir, 28% chardonnay, 21% pinot meunier.
Productie: méthode traditionelle. De wijn heeft een verrassend lage dosage (ca. 5-6 gram) die mogelijk is vanwege de uitzonderlijke rijpheid van het druivenmateriaal en de wijn heeft maar liefst zeven jaar sur lie gelegen alvorens het dégorgement plaatsvond.
Smaakprofiel: gerijpt aroma, geconfijte abrikoos, wat bitters, drop, kruidig. Zeer droog met lage dosage. Fijne mousse.
Houdbaarheid: 1 à 3-4 jaar (afhankelijk van je smaakvoorkeur). Rekensommetje qua theoretische houdbaarheid: 2002 + 7 jaar sur lie/sur cave + 7 jaar houdbaar = 2016.
Waardering: ***(*) goed tot zeer goed maar voor mij heeft de wijn al wat aan kracht ingeboet en had iets frisser/jonger mogen zijn. Snel opdrinken dus! 🙂 Maar dat hangt zoals gezegd af van je smaakvoorkeur.
Wijn-spijs: als apéritief, bij gevogelte of lam, mediterrane gerechten en fruitdesserts.
Meer info: http://www.moet.com
Te koop bij: o.a. Gall & Gall (inmiddels is vintage 2004 te koop)
Consumentenprijs: €60-70 (in luxe giftbox)

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne, rosé en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s