Cava van Sumarocca

20131109-084203.jpg
De afsluiter van dag 2 van onze Catalunya-wijntrip is Sumarocca. Dit huis kende ik al van de rode wijnen die ik afgelopen januari op de WineProfessional in Amsterdam proefde. Nu proefden we vooral cava naast enkele stille wijnen.

Experimenteren
Sumarocca is een familiebedrijf. Het biologisch werkende bedrijf houdt van experimenteren. Zo heeft señor Sumarocca op een wijngaard in de buurt zo’n 400 verschillende druivenrassen aangeplant, waaronder bijvoorbeeld 5 stokken van de Japanse koshu, om te zien wat ze hier doen. Ook wil hij ‘vergeten’ druiven herintroduceren. Kijk, van dit soort producenten hou ik! Eens per jaar houdt hij een grote proeverij. Boeiend! Ik heb me ervoor aangemeld. Lijkt me prachtig om eens te mogen meemaken.

Plantdichtheid
Ook op andere terreinen is Sumarocca goed bezig en toont zich als serieuze wijnproducent met hoge kwaliteit. Hij hanteert de saignée-methode, de afloopmethode dus waar het sap na vergisting hut het vat afloopt en niet de druiven worden geperst. Een veel zachtere methode die kwalitatief mooiere wijn oplevert. De wijnen zijn bio. Alle wijn of druiven zijn van de eigen wijngaard. Sumarocca koopt geen druiven of wijn in, waardoor ze beter de kwaliteit kunnen garanderen. Tenslotte heeft Sumarocca geëxperimenteerd met de ideale plantdichtheid en de afgelopen jaren getest op welke afstand wijnstokken het beste kunnen staan. Hij plantte rijen stokken op 20cm van elkaar, op 40cm etc. Tot een afstand van 2m. De ideale afstand is kennelijk tussen 1 à 1.20m. Dat is de gebruikelijke traditionele afstand. Lijkt dan zinloos, maar Sumarocca heeft nu zelf er aren dat dat inderdaad de optimale plantafstand is.

En dan naar de wijnen. Alle wijnen zijn millesimés (van één oogstjaar dus) en zijn met minimaal 22 maanden rijping minstens resevas.

We beginnen met 2011 brut reserva. Een wijn met 8 gram dosage die 22 maanden gerijpt heeft. Van parellada, xarel-lo en macabeo, aangevuld met 5% chardonnay. Bleekgeel, frisse neus en fraicheur. Licht. Elegant. Clean. Appeltonen. €11. Prima start. Prima prijs-kwaliteitverdouding. Goed. ***(*).
De 2009 brut reserva toont zijn rustieke kant. Gelig. Citrustonen maar ook veel rijper in smaak. Mooi droog met maar 5 gram dosage. Zeer sterke tonen van karton en jute. Door de rustieke stijl blijft de wijn steken op **(*) punten.
De Gran Reserva “Alliers” is genoemd naar het eikenhout van de vaten waarin de wijn gerijpt heeft. Deze wijn van maar liefst 80% chardonnay en 20% xarel-lo en parellada heeft 4 maanden op hout gerijpt en daarna 38 maanden flesrijping gehad. Bijna woeste mousse. Fris. Honingtonen en wat hout op de achtergrond. Je proeft de chardonnay niet echt. Goed. ***(*).
De laatste mousserende wijn die we proeven is de Nuria Claverol in een herkenbare bijzondere zwarte fles. Van deze gran reserva worden maar 3.000 à 4.000 flessen per jaar gemaakt. De wijn maakt z’n bijzondere uitmonstering meer dan waar. Van 80% xarel-lo en 20% parellada. 32 maanden gerijpt. Appel. Gisttonen. Mist dat typerende kartonachtige. Vol. Diep. Lange afdronk. Prachtig. Uitstekend. ****(*). Mooie afsluiter van een uitstekende proeverij.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in cava, Spanje en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s