Super-Aussie sparkler volgens ‘méthode tasmanoise’: Jansz Tasmania, premium non vintage brut rosé

20131118-082030.jpgJansz is hèt Australische antwoord op champagne. Het bedrijf was het eerste dat in Tasmanië mousserende wijn volgens de méthode traditionelle maakte. Jansz omschrijft de productiemethode zelf als de ‘méthode tasmanoise’.
De premium non vintage brut rosé is een feestelijke zalmkleurige sparkler. Licht en elegant en mooi zuiver. Lekker als aperitief of bij kreeft. Zo mogen ze er ‘down under’ wel meer van maken!

Naam: Jansz Tasmania, premium non vintage brut rosé.
Producent: Jansz Tasmania. Het bedrijf is in 1986 opgericht en maakt topbubbels in het Noordoosten van Tasmanië, in de Tamar-vallei in het gebied Pipers River om precies te zijn. De oorspronkelijke wijngaarden dateren uit 1975. In 1989 werden de eerste mousserende wijnen gemaakt in een gezamenlijke operatie met het vermaarde Franse champagnehuis Roederer. Inmiddels is Jansz in bezit van de bekende Australische producent Yalumba.
Jansz is van oorsprong een Nederlandse naam. In de tijd van de zeevaarders was het Janszoon die zijn naam gaf aan deze wijn. De eerste Jansz-wijnen kwam uit de “the Heemskerk” wijngaard.
Land/gebied: Australië, Tasmania. Dit gebied is het koelste van Australië en daardoor uitstekend geschikt om mooie frisse mousserende wijn te maken.
Type: Sparkling wine
Kleur: zalmroze
Zoetheid: brut (dosage van 9 gram / liter)
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 68% pinot noir, 26% chardonnay en 6% pinot meunier van diverse koel gelegen wijngaarden.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). Minstens drie jaar gerijpt op de fles voor het moment van dégorgement. Aan het einde wordt een scheutje rode wijn toegevoegd om de mooie zalmroze kleur te geven.
Smaakprofiel: Zachte fijne mousse. Licht en elegant. Milde zuren. Aardbeitjes. Fruitig en zeer zuiver. Zeer aangenaam.
Waardering: zeer goed, ****
Wijn-spijs tip: lekker als aperitief of bij delicate schelpdieren zoals kreeft en krab.
Meer info: http://www.jamsztas.com
Prijs/winkel: €19,95 bij Le Bouchon in Den Haag

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Australië, méthode tasmanoise, sparkling wine en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s