Bubbels uit Budapest, deel 1: Törley, Casino sec van Hongaarse marktleider

20131209-144824.jpg
Bubbelblog is altijd op zoek naar leuke bubbels. Natuurlijk bespreek ik hier bekende wijnen als champagne of cava. Maar gisteren stond een Hongaarse bubbel op het menu, van het toonaangevende bedrijf Törley. Oprichter József Törley leerde het vak in Reims en richtte in 1882 in een buitenwijk van Budapest zijn bedrijf op. Rond 1900 was Törley al een begrip in Europa. Inmiddels is het bedrijf marktleider in Hongarije en behoort het tot het Duitse Henkel & Co. Bij de Törley groep behoren ook mousserende wijnen van Francois en Hungaria. Daarover leest u de komende tijd nog meer hier op Bubbelblog.

De Casino sec is een aangename instapper die veel Nederlanders zal aanspreken. Niet zo strakdroog als de brut, en niet zo zoet als demi-sec; je zou ‘m kunnen omscrhijven als vriendelijk. Smakelijk & fruitig. Licht & elegant.

Naam: Törley, Casino sec
Producent: Törley (voluit: Törley Pezsgőpincészet Kft.). Törley is de grootste producent van Hongaarse mousserende wijnen. Het bedrijf heeft een roerige geschiedenis. Het werd in 1882 opgericht door Jószef Törley die het vak leerde in Reims. Hij begon zijn fabriek in Budafok, een buitenwijk van Boedapest waar de wijn – net als in de Champagnestreek – in grotten en lange gangen in de kalkbodems kan rijpen. Jószef was succesvol maar had geen kinderen en het bedrijf werd voortgezet door zijn broers en hun kinderen. Onder leiding van de familie floreerde het bedrijf uitstekend.
In 1910 ontstond er een stevige concurrentie onder bubbelproducenten in Europa. Alleen al in Budafok waren er achttien producenten. Törley behield echter zijn toonaangevende positie en grootste marktaandeel. Met een productie van ruim twee miljoen flessen per jaar was Törley destijds een van de grootste producenten in Europa.
Na de Eerste Wereldoorlog stortte de productie van Törley in en tijdens de jaren dertig werd een dieptepunt bereikt met 200.000 flessen per jaar. Daarna trok de vraag weer aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog bereikte de productie alweer een miljoen flessen per jaar. Een bombardement, dat het hoofdgebouw van Törley compleet verwoeste, maakte in 1944 een eind aan de toekomstplannen. In 1949 bestond het Törley imperium slechts uit vier personeelsleden die de wijnen uit oude voorraad verkochten en werd Törley genationaliseerd door de communisten. De wijnhuizen François en Törley werden samengevoegd. In 1951 werd de productie weer opgestart. Törley was de enige mousserende wijnfabriek in Hongarije en stond onder de supervisie van Unicum (the Unicum Liqueur Factory). Door de toenemende vraag en mogelijkheden tot export produceerde de fabriek maar liefst 30 miljoen flessen per jaar. Inmiddels zijn er productielijnen met moderne technologie. De “Hungarian wine cellars” (tegenwoordig “Hungaria”) namen in 1955 de fabrieken over van Unicum en in 1987 nam Hungarovin de gehele productie over. Sinds 1992 is Henkell & Söhnlein Hungaria Kft. de grootste aandeelhouder. Törley produceert mousserende wijnen via de méthode traditionelle (2e gisting op fles), via de méthode transversage (soort combimethode) en via de methode Charmat waarbij de 2e gisting (in grote vaten).
Land/gebied: Hongarije/Budafok
Type: Sekt, ofwel in het Hongaars Pezsgö (mousserende wijn).
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: sec (aanduiding voor mousserend met een suikergehalte van 17-35 gram per liter; iets minder droog dan brut, maar niet zo zoet als demi-sec)
Alcoholpercentage: 11%
Druivenrassen: chardonnay, pinot noir en rainaj riesling.
Productie: méthode transversage of transfermethode. De wijn rijpt eerst 9-18 maanden op magnumflessen, dus in de fles, zoals bij de méthode traditionelle. Daarna worden de flessen in een druktank geleegd. De gistresten worden door filtering verwijderd. De dosage (suiker) wordt in de tank toegevoegd en de wijn wordt in flessen afgevuld. Je hebt dus wèl een klassieke tweede gisting op fles, maar je slaat de ‘omslachtige’ remuage en het proces van dégorgement over. Wijnen die zo zijn gemaakt, hebben vaak een wat minder sterke mousse, maar dat was hier nauwelijks te merken.
Smaakprofiel: midgroffe onstuimige mousse die in de ontwikkeling wat zachter wordt. Fruitige neus. Zachte milde zuren. Off dry. Wit fruit. Bloesem, abrikozen en mandarijn met een bittertje. Aangename zachte wijn met doordrinkfactor. Smakelijk en fruitig. Licht & elegant.
Houdbaarheid: 1-2 jaar
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: als aperitief of bij salades met vis of gevogelte die een klein beetje pittigheid hebben.
Meer info: http://www.torley.hu/eng
Te koop bij: A-wijnen, gespecialiseerd in Hongaarse wijnen (www.a-wijnen.nl).
NB de Casino sec is ook in een 3-liter fles (Jeroboam) te koop.
Consumentenprijs: €11,95. Doos van 6 flessen €71,70 (tijdelijk in dec. 2013 voor €60).

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in bubbels algemeen, Hongarije, méthode transversage, transfermethode en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bubbels uit Budapest, deel 1: Törley, Casino sec van Hongaarse marktleider

  1. Minder bekend zijn de particuliere wijnhuizen in Hongarije met heerlijke bubbeltjeswijnen. Bijna elk dorp in Hongarije heeft wijnhuisjes waar de Hongaren in de zomeravonden vertoeven en de voorbijganger met plezier uitnodigt om te komen proeven. Men hoeft niet wereldwijd bekend te zijn voor een mooie wijn. Mocht u als lezer ooit een bezoek brengen aan Hongarije, bezoek het minder bekende Szászvár, gekenmerkt door heerlijke Szászi-wijnen. Veel onbekende druivenrassen worden hier nog gebruikt voor de wijnen. Dit maakt Hongarije een land voor de wijnliefhebber om ontdekt te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s