Bubbels uit Budapest, deel 2: Louis François, Président brut

imageDe Président brut van het Hongaarse wijnhuis Louis François & Co. verrast, maar dat komt misschien omdat ik nog weinig bubbels uit Hongarije ken. Het is een mooie droge wijn met aangename mousse, een fijne verfrissende zuurgraad en een mondvullend karakter. Lekker als apéritief voor wie van de droge stijl van champagne houdt of bij schaal- en schelpdieren.

Naam: Louis François, Président brut
Producent: Louis François & Co. Het huis van Louis en César François werd in 1886 opgericht. Het is nu onderdeel van marktleider Törley, dat net als François inmiddels deel uitmaakt van Hungarovin (dat op zijn beurt sinds 1992 behoort tot de grote Henkell Group). Sinds 2005 acteren deze Hongaarse producenten allemaal onder de naam Törley, maar op het etiket vind je de zelfstandige namen Törley, Hungaria en François nog wel.
De merken Törley, François en Hungaria behoren tot de bekendste producenten van mousserende wijnen in Hongarije. Ze bezitten samen zo’n 820 hectare wijngaarden. Aan de basis staat József Törley die het vak zelf in Reims leerde. In 1882 opende hij zijn eigen wijnhuis en huurde de ervaren Franse keldermeester Louis François in om hem te helpen. Törley wordt bekend, maar zijn keldermeester François verlaat hem op gegeven moment en wordt onder zijn eigen naam een concurrent van Törley.
Beide oorlogen doen François geen goed en het wijnhuis sluit in 1949. Törley zelf krabbelt overeind en wordt na WOII wederom marktleider. In 1982 herstelt Törley zijn voormalige concurrent in ere en de heroprichting van François is een feit.
Land/gebied: Hongarije/Etyek-Buda. Het wijngebied Etyek-Buda ligt vlakbij Budapest. Het gebied is bekend om zijn productie van mousserende wijnen.
Type: Sekt (peszgö is het Hongaarse woord voor mousserende wijn)
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: 60% chardonnay en 40% pinot noir, de typisch champagnerassen. Druiven van vulkanische bodem.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles) met 18 maanden rijping.
Smaakprofiel: Mooie wijn met midfijne mousse. Subtiele gist- en toasttonen in de neus. Fijne frisse zuurgraad. Droog. Granny Smith, peer en groene meloen. Aangenaam bittertje en mondvullend.
Waardering: ***(*) goed
Wijn-spijs tip: als aperitiefwijn of bij schaal- en schelpdieren.
Te koop bij: http://www.a-wijnen.nl
Prijs: €24,95

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Hongarije en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s