Fruitige zachte cava Elyssia pinot noir brut van Freixenet

image

“Freixenet!? Ben je gek geworden? Ik drink toch geen Freixenet!”, zal de verstokte champagnefan wellicht zeggen. Maar deze rosé Elyssia is niet de doorsnee slobber-Freixenet van ’s werelds grootste producent van bubbelwijnen, zoals de Cordón Negro in de overbekende matzwarte fles. Elyssia is afgeleid van het Latijnse woord elysium dat ‘hemels’ of ‘ perfecte gelukzaligheid’ betekent. Zoveel extase brengt de Elyssia pinot noir brut bij ons niet teweeg, maar lekker is ie wel. Mooie fles, romantisch-feestelijk rosé en met aangename zachte zuren en subtiele fruitigheid zal deze cava menigeen kunnen verleiden. En juist vanwege zijn mildheid is ie ook goed in te zetten bij allerlei gerechten, van tapas tot Aziatisch! Wat wil je nog meer…?

Freixenet ingangNaam: Cava Elyssia pinot noir brut, Freixenet
Producent: Freixenet. Zo’n 150 jaar geleden begon de familie Sala in het Catalaanse stadje Sant Sadurní d´Anoia met wijnmaken. Het wijnhuis werd in 1861 opgericht als “Casa Sala” door Francesc Sala i Ferrés. Aan het begin van de 20e eeuw trouwde kleindochter Dolores Sala met Pedro Ferrer Bosch. Dat was het begin van een succesvolle onderneming. Vlak na het huwelijk begon Freixenet (de bijnaam van Pedro Ferrer´s als eigenaar van wijngoed “La Freixeneda” die de uiteindelijke naam aan het wijnhuis gaf) al met de export van bruiswijnen. Tegenwoordig is de grootste bubbelproducent van de wereld (200 miljoen flessen per jaar) nog steeds een familiebedrijf dat geleid wordt door de kinderen en kleinkinderen van Dolores en Pedro.
Land/gebied: Spanje / DO Cava
Type: cava
Kleur: donker zalmkleurig met lichte oranjezweem (rosado)
Zoetheid: brut (dosage onbekend, maar zal zeker aan de hoge kant binnen de range voor brut liggen, dus wellicht rond de 12 à 13 gram per liter)
Alcoholpercentage: 11,5%
Druivenrassen: pinot noir (85%) aangevuld met een beetje inheemse trepat (15%). De pinot noir wordt verbouwd in het Mas Bernich landgoed, in het dorpje Masquefa in de Hoge Penedes.
Trepat kom je zelden tegen. Het is een Catalaans blauw druivenras voor rosé-cava en rosé wordt gebruikt. Trepat wordt echter maar voor 2,3% bij cava gebruikt. Het ras wordt verder ook in Conca de Barberà en Costers del Segre aangeplant, maar zelfs in de rest van Spanje kom je het niet tegen. Verwonderlijk gezien dit feit is het grote aantal synoniemen (trepadell, trepó, criatendra, cuatendra, pansa borda, pansa roja, panser negre, pansó en tarragoní). De kenmerkende aroma’s van dit fruitige inheemse Catalaanse ras zijn (bos)aardbeitjes en frambozen. Het ras zorgt voor frisse, fruitige wijnen, een gemiddeld alcoholpercentage en een redelijke zuurgraad.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles) met 12 maanden rijping.
Smaakprofiel: Schuimende mousse met midgroffe belletjes. Lekker fruitig met aroma’s van frambozen en bosaardbeitjes. Zachte zuren met een klein aangenaam zoetje en een bittertje. Afdronk niet heel lang, maar met volle smaak en structuur.
Waardering: *** goed; 98 Peñin-punten
Houdbaarheid: 1-2 jaar (maar bij voorkeur binnen een jaar opdrinken)cava Elyssia pinot noir brut van Freixenet
Wijn-spijs tip: aperitiefwijn of bij tapas, gerookte zalm, Aziatische gerechten, kip of varken.
Meer info: http://www.freixenet.com
Gekocht bij: Gall & Gall
Prijs: €14,99

 

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in cava, Spanje en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s