Bubbels uit Portugal: Murganheira espumante bruto 2007

Murganheira Espumante bruto

Neem eens wat anders, onderzoek. Dat propageer ik vaak. Hoewel ik dol ben op champagne, is het leuk om ook eens naar andere gebieden te kijken. Gisteren besprak ik een English fizz, nu is het de beurt aan espumante, ofwel een mousserende wijn uit Portugal.

Portugese espumante
Anders dan champagne of cava is de productie van espumante in Portugal niet beperkt tot een of enkele gebieden maar kan gemaakt worden van het koelere Vinho Verde-gebied tot het warme Alentejo in het Zuiden. Waar Bairrada echter strenge eisen heeft voor hun espumante (onder andere dat die volgens de méthode traditionelle gemaakt moet worden), is er in de andere gebieden veel kwaliteitsverschil. De beste mousserende wijnen van Portugal komen uit Bairrada, in de wijnregio Beiras. Ze vallen onder de DOC en heten VEQPRD (Vinho Espumante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada). De andere Portugese bruiswijnen zijn VFQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada; dit zijn wijnen die uit Ribatejo, Minho, Alentejo of Estremadura komen en zijn gemaakt volgens de méthode traditionelle, de méthode Charmat of de transfer-methode), VQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada, kan uit elk gebied in Portugal komen), of Espumoso (de goedkoopste method, namelijk inspuiting van CO2).
De Murganheira (speek uit: moer-ghan-jij-ra) komt ook uit Beiras, en wel uit Távora-Varosa, maar is wel volgens dezelfde méthode traditionelle gemaakt.

De Murganheira is de hardloper bij Wijnhuis West in Amsterdam, waar ik ‘m afgelopen vrijdag proefde tijdens mijn bubbelinterview met AT5. De AT5-dames vonden ‘m zo lekker dat ze een fles meekregen voor het AT5-feestje die avond. En ik moet zeggen, deze espumante is ondanks zijn leeftijd (vintage 2007!) nog fris en jeugdig en is een verrassende mousserende wijn voor z’n prijs.

Naam: Murganheira Espumante bruto 2007
Producent: Murganheira Wine Cellars. Het wijnhuis bestaat sinds 1947 en produceert tegenwoordig jaarlijks zo’n 1 miljoen flessen mousserende wijn.
Land/gebied: Portugal / Beiras (Távora-Varosa)
Type: espumante
Jaar: 2007
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenras: traditionele inheemse druiven, namelijk malvasia fina, cerceal en gouveio real.
Productie: méthode traditionelle.
Smaakprofiel: frisse neus. Mooi droog. Sappig. Zuiver. Verrassend goed. En opvallend dat een wijn van 2007 nog zo jeugdig en fris smaakt.
Houdbaarheid: 1-2 jaar
Waardering: ***(*) goed
Wijn-spijs: aperitief en frisse salades
Meer info: http://www.murganheira.com
Te koop bij: Wijnhuis West, Amsterdam
Consumentenprijs: €17,50

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in espumante, Portugal en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bubbels uit Portugal: Murganheira espumante bruto 2007

  1. Pingback: Ingrid Larmoyeur (@bubbelblog) te gast bij AT5 “In de stad” over champagne en bubbels | Vinissima's Bubbelblog

  2. Pingback: 10 alternatieven op Champagne (2) - Le Club des Vins | wijnblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s