Sergi Colet, A Priori brut; de ‘cava’ die geen cava mag heten

Sergi Colet - A Priori

Ook met kerst gaan we door met het beschrijven van sprankelende wijnen uit de hele wereld. Neem deze verrassende aangename zachte Spaanse mousserende wijn bijvoorbeeld. ‘Cava’ die geen cava mag heten. Huh!? Hoe zit dat? Wijnmaker Sergi Colet is nogal eigenwijs. Hij maakt in het cava-gebied Penedès mousserende wijn volgens de méthode traditionelle. Dan mag je je bubbelwijn volgens de wijnwetgeving cava noemen. Maar…niet als je ongebruikelijke buitenlandse druivenrassen gebruikt! Sinds 1986 mag je naast de traditionele Spaanse druiven die voor cava gebruikt werden (xarel.lo, parellada en macabeo voor wit en rode trepat, monastrell en garnacha voor rosado) de klassieke çhampagnedruiven’ chardonnay en pinot noir gebruiken. Wil je andere (Franse/internationale) druivenrassen gebruiken, dan mag je je mousserende wijn niet uitbrengen onder de DO CAVA en dus geen cava noemen! Sergi Colet gebruikt naast macabeo en chardonnay (samen 75%) ook de voor cava niet toegestande ‘Elzas-rassen’ riesling, muscat en gewurztraminer (samen ook 25%) van eigen aanplant. What was he thinking!? Geen idee. Vermoedelijk wilde hij gewoon eens iets anders. Dat is gelukt! De “A Priori brut” is een aangename milddroge wijn die door zijn bloemigheid en bijna tropische aroma’s eigenlijk niet te vergelijken is met champagne, maar die wel heel lekker is. En voor wie niet van strakdroog houdt, is dit een fijne keuze! En de wijn heeft ook als huisbubbel gediend bij het beroemde El Bulli toen dat restaurant nog bestond. Dat zegt toch ook wel wat.

Sergi ColetNaam: Sergi Colet, 2009 A Priori brut métode traditional
Producent: Sergi Colet. Sergi Colet maakt kwaliteitswijnen in de Penedès Superior. Colet produceert biologisch en kleinschalig op ca. 25 hectare wijngaard en met een productie van 110.000 à 120.000 flessen per jaar. Harold Hamersma noemde de eigenzinnige Colet een “cava-cowboy”. Colet gebruikt voor zijn eigen wijnen alleen druiven van druivenstokken die ouder zijn dan zeven jaar; de andere druiven verkoopt hij. Hij benadrukt de terroirexpressie in zijn wijnen en houdt lage rendementewn aan. Colet schijnt ook een onder ‘flor’ opgevoede mousserende chardonnay “Navazos Reserva Extra Brut” te hebben. Een bubbel met een productieproces van sherry!? Lijkt me bijzonder interessant. Het bewijst in elk geval de eigenzinnigheid van Colet. Lekker buiten de gebaande paden. Hij doet zijn bijnaam van cowboy op die manier wel eer aan.
Land/gebied: Spanje / Penedès Superior.
Type: cava die geen cava mag heten omdat Colet er druiven gebruikt die niet zijn toegestaan binnen de DO Cava (namelijk riesling, muscat en gewurztraminer).
Jaar: 2009
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 40% macabeo en 35% chardonnay, de overige 25% van eigen aangeplante riesling (15%), moscatel/muscat (5%) en gewurztraminer (5%).
Productie: méthode traditionelle (“Penedès traditional method” noemt Colet het zelf) met een tweede gisting die minstens 18 maanden duurt. Het dégorgement was 23 oktober 2013, kersvers gebotteld en dus veel meer dan die 18 maanden gerijpt. Biologisch.
Smaakprofiel: Midfijne mousse. Krachtige mooie florale neus. ook in de smaak bloemetjes, aangevuld met tropisch fruit, perzik, ananas. Fris en expressief met milde zuren.
Houdbaarheid: 2 jaar
Waardering: **** zeer goed, 88 Peñin-punten
Wijn-spijs: tapas, paëlla, tempura, Aziatisch eten
Meer info: www.colet.cat
Te koop bij: Taste & Tintle (http://webshop.tasteandtintle.nl/nl/)
Consumentenprijs: €13,90

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in cava, Spanje en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Sergi Colet, A Priori brut; de ‘cava’ die geen cava mag heten

  1. Pingback: Ingrid Larmoyeur (@bubbelblog) te gast bij AT5 “In de stad” over champagne en bubbels | Vinissima's Bubbelblog

  2. Blanca zegt:

    Desearia saber a priori brut en la etiqueta Vintage; 2013 / DEG. 14/07/2015 que significado tiene si esto ultimo es la fecha de caducidad. un saludo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s