Menger-Krug, chardonnay brut 2008: Deutscher Sekt volgens méthode rurale

Menger-Krug etiket methode rurale

Voor het ontbijt op Tweede Kerstdag trokken we een opvallende mousserende wijn open: een Sekt uit de Pfalz van 100% chardonnay volgens de méthode rurale, de oermethode van maken van belletjeswijn. De wijn van Marie-Christine Menger-Krug, de jongste wijnkamerstelg van oprichters Regina en Klaus, bleek al even eigenzinnig als de wijnen van haar ouders. De wijn is een ‘Rarität, zoals de Duitsers dat noemen, maar wel een aangename en bijzondere verrassing. En nog erg lekker ook. Met de toekomst van het huis zit het dus met de bijdrage van Marie-Christine dus wel goed…!

Naam: Menger-Krug, Deutscher Sekt, méthode rurale brut, chardonnay 2008
Producent
: Menger-Krug. Het verhaal van Regina en Klaus Menger begint in 1976 in Geisenheim. De wijngaardeniersdochter Regina Motzenbäcker studieert er familiegetrouw wijnbouwkunde en komt mede-student  Klaus Menger-Krug tegen. Klaus had reeds ervaring in Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Ze begonnen samen een wijnbedrijf met veel ambitie. Ze wilden namelijk een onvergelijkbare karaktervolle Sekt maken van Duitse druiven. In 1981 kwamen de eerste flessen Sekt van Menger-Krug op de markt die de klassieke tweede gisting op fles hadden. Dit betekende een grote stap, want de wijnen van Regina en Klaus waren de eerste Duitse wijnen die volgens de méthode traditionelle werden gemaakt. In de 80-ger jaren van de vorige eeuw hebben ze zich toenemend gericht op aanplant van pinot noir, pinot blanc en chardonnay.
Menger-Krug kurkZe noemen hun kwaliteits-Sekt zelf ‘Edelsekt’. Het echtpaar Regina en Klaus Menger-Krug hanteert zelf zes kwaliteitsrichtlijnen. Daarom is hun logo ook voorzien van zes sterren, voor elke richtlijn een ster! Zoals richtlijn nr. 2: er worden alleen riesling, de pinots en chardonnay aangeplant. Richtlijn 3: er wordt alleen wijn van eerste persing gebruikt. Richtlijn 4: Menger-Krug-Edelsekt wordt alleen met de méthode traditionelle gemaakt, de klassieke manier dus. De wijnen worden, afhankelijk van de soort, 12-24 maanden ‘sur lie’ in de kelders gerijpt.
Het Sekthuis maakt vijf verschillende Sekts, allemaal bruts, allemaal zonder malolactische gisting. De ‘malo’ die zorgt voor zachtere zuren, is volgens Menger-Krug overbodig omdat de druiven vrij laat worden geoogst en dus heel rijp zijn.
Keldermeester voor deze méthode rurale is de jonge Marie-Christine Menger-Krug, derde generatie wijnmaakster van Krug-Menger. Ze laat met deze wijn meteen zien dat ze van zins is om de eigenzinnige en vooruitstrevende visie van haar ouders verder door te voeren.
Land/gebied: Duitsland/Pfalz (Deidesheim)
Type: Sekt
Jaar: 2008
Kleur: strogeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: verrassend hoog voor een mousserende wijn volgens de méthode rurale, namelijk 13%. Ik vermoed dat dat komt omdat de druiven voor deze wijn zo laat geoogst worden en je dus basiswijn maakt van heel rijpe druiven.
Druivenras: 100% chardonnay
Productie: méthode rurale of méthode ancestrale. Deze productiemethode is waarschijnlijk de oudste manier van maken van mousserende wijn. De methode komt het meest voor in Zuidwest-Frankrijk. De bekendste voorbeelden zijn Blanquette de Limoux en Clairette de Die. Maar ook in Gaillac of de Côte Roannaise wordt mousserende wijn via de ‘méthode ancestral’ of ‘méthode rurale’ gemaakt.
De méthode rurale is de oudste en meest oorspronkelijke manier van maken van mousserende wijn. De méthode stamt uit 1531. Er ontstaat een eerste alcoholische gisting ‘en cuve’. Deze wordt vroegtijdig gestopt door de wijn naar 0°C te koelen (koudebehandeling) en te filteren op het moment dat een bepaald gewenst suikergehalte is bereikt. De gisting wordt hierdoor in feite onderbroken en vindt slechts gedeeltelijk plaats. Er blijft restzoet achter omdat de wijn niet geheel uitgegist is. Daarna wordt de wijn gebotteld en hier wordt de eerste gisting op fles vervolgd en daardoor ontstaat een zachte mousse. Een wijn volgens deze methode heeft dus altijd een restzoetje en een lichte zachte pareling en heeft meestal maar een alcoholpercentage van rond de 7,5%. De druk in de fles is ook meestal lager dan via de méthode traditionelle. Soms blijft er in de fles wat depot achter, inherent aan de manier van maken.
Zover het theoretische verhaal. Deze Duitse versie echter lijkt in niks op de theorie. De wijn bubbelt er lustig op los en heeft maar liefst 13% alcohol. En van veel restzoet is ook al niets te merken. Opvallend!
Smaakprofiel: Midfijne mousse. Boterige neus. In de mond boterig, romig en notig. Rijp fruit. Overrijpe appel.  Bananensnoepjes. Rond. Vol. Vineus. Verrassend veel mousse voor een méthode rurale en gezien zijn leeftijd nog verrassend jeugdig en fris van smaak. Bijzondere eigenzinnige Sekt! Rariteit.
Waardering: **** zeer goed
Houdbaarheid: 2-3 jaar.
Wijn-spijs tip: nauwelijks geschikt als aperitiefwijn, tenzij je het bijzondere niet schuwt. Eetwijn die je bijvoorbeeld kunt inzetten bij stevige gebakken/gegrilde vis (b,v, zeewolf of zeeduivel) met botersaus.
Meer info: www.menger-krug.de
Prijs: gekocht bij warenhuis Galeria Kaufhof in Düsseldorf van €15,99 voor €14,99

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, méthode ancestrale, méthode rurale, Sekt en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s