Champagne Duval-Leroy, brut premier cru “Fleur de Champagne”

Duval-Leroy Fleur de Champagne

De tweede champagne van dit jaar (we hebben het jaar ingeluid met Deutz), komt van een groot maar wellicht niet zo bekend champagnehuis: Duval-Leroy. We hebben de fles voor de afwisseling maar weer eens traditioneel ‘geslacht’, gesabreerd met een sabel dus. Altijd leuk.
Ik denk nog elke dag aan Duval-Leroy als ik wakker wordt en ga slapen, want bij mijn bezoek aan Duval-Leroy in 2006 heb ik een snoezig schemerlampje bij ze gekocht dat nu op m’n nachtkastje staat.
De ‘Fleur de Champagne’ is een eetlustopwekkende champagne met een hoge zuurgraad in een frisse zuivere stijl. Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Naam: Duval-Leroy, brut premier cru “Fleur de Champagne”
Producent: Duval-Leroy. Dit is een van de grote spelers de Champagne en een van de laatste onafhankelijke spelers in het veld. Het huis bestaat sinds 1859 en is het resultaat van het samengaan van twee wijnhandelaren, Jules Duval en Edouard Leroy. Het huis was lange tijd vrij klein, maar sinds de Tweede Wereldoorlog is het onder leiding van Charles-Roger Duval sterk gegroeid. Zijn zoon Jean-Charles Duval liet begin 90-ger jaren van de vorige eeuw een grote nieuwe wijnkelder bouwen aan de rand van Vertus. Zijn vroege dood in 1991 leidde tot een nieuwe ‘Champagneweduwe’. Carol Duval-Leroy leidt sindsdien het bedrijf met veel verve en tracht daarmee in de voetstappen van vermaarde voorgangsters als Veuve Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin en natuurlijk Madame Lilly Bollinger te treden. Dat doet ze niet onverdienstelijk. Het huis bezit 200ha wijngaard (ongeveer een derde van de benodigde hoeveelheid), een deel van de productie is biologisch en de kwaliteit van de wijnen is de laatste tijd behoorlijk gestegen. De basischampagne is lekker fris en sappig. De topcuvée, de ‘Femme de Champagne’, is van 95% chardonnay met een vleugje pinot noir en is complex, breed en krachtig.
De naam ‘Fleur de Champagne’ komt van het aroma van deze champagne. Raymond Duval-Leroy creëerde deze wijn in 1911 en moest aan witte bloemen in juni denken toen hij de wijn voor het eerst proefde. Zo vond de wijn haar geboorte.
Land/gebied: Frankrijk / Champagne
Type: champagne
Jaar: NV
Kleur: bleekgeel
Zoetheid: brut (dosage 8 gram / liter)
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 70% chardonnay uit Côte des Blancs en 30% pinot noir uit Montagne de Reims en Vallée de la Marne. Druiven uitsluitend van premier cru-wijngaarden.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles).
Smaakprofiel: fijne mousse. Frisse zuren. Citrustonen. Peer. Granny Smith. Gist. Hazelnoot. Frisse zuivere stijl. Redelijk droog met een dosage van 8 gram per liter. Mooie elegantie en goede afdronk.
Waardering: ***(*) goed
Houdbaarheid: 2 jaar
Wijn-spijs tip: prima verkwikkende aperitiefchampagne. Duval-Leroy stelt zelf ananascarpaccio met gegrilde langoustines voor.
Meer info: www.duval-leroy.com
Prijs
: €32,50 bij Henri Bloem

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s