Champagne Pommery, brut rosé

Pommery brut roséVreemd genoeg heb ik hier op Bubbelblog nog nooit een champagne van Pommery beschreven. En dat terwijl ik al een aantal mooie wijnen van dit bekende huis heb geproefd, waaronder de blauwe ‘brut royal’ en de topper, de Cuvée Louise. Ik herinner me ook het interessante bezoek aan Pommery. Indrukwekkende wijnkelders in de krijtbodems van Reims, gevuld met vele miljoenen flessen, maar ook met kunst, want Pommery vindt kunst belangrijk. Kunst is als champagne, iets moois dat je moet delen. Als ‘Experience Pommery’ zijn er sinds 2004 wisselende tentoonstellingen van de ondergrondse kunst.

Wijnmaker Thierry Gasco noemt de instappers in navolging van Louise Pommery “vins de plaisir”. Deze aperitiefchampagnes zijn fris, fruitig en ongecompliceerd. De seizoenenserie (Springtime etc.) biedt vier mooie champagnes die passen bij het seizoen. De Cuvée Louise, een eerbetoon aan de beroemde champagneweduwe, is droog, rijpt lang (minstens 7 jaar) en is breed, vineus, krachtig en complex).

Onlangs was het de tijd voor de brut rosé van Pommery. Rosés zijn meestal duurder dan de gewone witte champagne. De brut rosé van Pommery is een prima champagne die waarschijnlijk best een groot aantal landgenoten zal smaken. Maar deze wijn is wat mij betreft met €41,99 wat te duur voor zijn kwaliteit. De brut rosé is feestelijk, aangenaam zacht met vriendelijke rood zomerfruit, maar mist voor die prijs wat kracht en diepgang. De wijn is wat vlak en neutraal. Ik zou dan liever voor dat bedrag een mooie ‘witte’ champagne kopen. Of een andere brut rosé met wat meer complexiteit. Maar natuurlijk ieder zijn voorkeur…

Naam: Pommery, brut rosé
Producent: Pommery. Pommery behoort tot de Vranken groep van de Belg Paul-François Vranken. Tot de groep behoren ook de champagnes van Vranken Demoiselle, Charles Lafitte en Heidsieck Monopole, maar ook bijvoorbeeld port Rozès. De Vranken groep is hiermee een van de grootste champagnegroepen.
Pommery heeft een bewogen geschiedenis. Het huis is in 1858 opgericht door Alexandre Louis Pommery die het huis van Narcisse Reno over nam. Reno had in 1836 al een bestaand champagnehuis gekocht. Het huis ging verder als Pommery & Greno. Louise PommeryReeds twee jaar later overleed Alexandre Louis. En u raadt het al: zijn weduwe, Jeanne Alexandrine Louise Mélin (Louise Pommery), nam het roer over! Wederom een vermaarde champagneweduwe dus! Wat is dat toch in die wijnstreek? Toen haar zoon Louis er later bij kwam, werd het champagnehuis omgedoopt tot Veuve Pommery & Fils. Het ging goed met het huis en in de 70-ger Jaren van de 19e eeuw graafde men 18 kilometer kelders in de krijtheuvels van Reims. Het stelde de weduwe Louise in staat om maar liefst 20 miljoen in goede condities te bewaren! Veel huizen volgden dit voorbeeld. De gebouwen die Pommery aanbouwde werden gebouwd in de Elisabethaanse stijl. Topcuvée van Pommery is de Cuvée Louise, die in 1979 het licht zag als eerbetoon voor de vermaarde champagneweduwe die zoveel voor het huis betekende. Een van haar wapenfeiten is de introductie van de eerste commercieel succesvolle ‘brut’-stijl in 1874. De creatie van keldermeester Victor Lambert was toen revolutionair, want de stijl van champagne was in die tijd veel zoeter!
Land/gebied: Frankrijk / Champagne
Type: brut rosé
Jaar: NV
Kleur: licht zalmkleurig met oranjezweem
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: chardonnay, pinot noir, pinot meunier.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De wijn krijgt zijn roze kleur door aan het eiunde van het productieproces een scheutje rode wijn van pinot noir toe te voegen.
Smaakprofiel: Midfijne mousse. Zacht rood zomerfruit. Framboosjes. Klein bittertje. Elegant, zacht en licht. Feestelijke rosébubbel, maar wat vlak en neutraal.
Waardering: *** prima
Houdbaarheid: 1 jaar
Wijn-spijs: feestelijke aperitiefchampagne. Ook geschikt bij schaal- en schelpdieren als die niet ziltig zijn, dus bijvoorbeeld gamba’s, langoustines en garnalen. Bij gevogelte (b.v. parelhoen)zou ook kunnen.
Meer info: http://www.vrankenpommery.fr
Gekocht bij: Gall & Gall
Prijs: €41,99

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Champagne Pommery, brut rosé

  1. Pingback: Champagne Pommery brut royal van de uitvinder van de droge champagnestijl | Vinissima's Bubbelblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s