Bubbels uit Budapest, deel 3: Hungaria extra dry, de meest gedronken peszgö in Hongarije

Hungaria extra dry

Laat je door de naam ‘extra dry’ niet misleiden. Deze aangename fluweelzachte volbloed Hongaar met blauw label is milddroog. Dat mag de pret echter niet drukken, want de wijn is mooi in balans en heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. De extra dry van Hungaria is daarom wellicht ook de meest verkochte ‘peszgö’ (de Hongaarse naam voor mousserende wijn) in Hongarije.

Naam: Hungaria extra dry
Producent: Hungaria. De “Hungarian wine cellars” (tegenwoordig Hungaria”) namen in 1955 de fabrieken over van de Unicum Liqueur Factory en in 1987 nam Hungarovin de productie over. Sinds 1992 is Henkell & Söhnlein Hungaria Kft, de grootste aandeelhouder.
De merken Hungaria, Törley en François behoren tot de bekendste producenten van mousserende wijnen in Hongarije. Ze bezitten samen zo’n 820 hectare wijngaarden. Sinds 2005 acteren deze Hongaarse producenten allemaal onder de naam Törley, maar op het etiket vind je de zelfstandige namen Törley, Hungaria en François nog wel. De drie oorspronkelijke huizen behoren allemaal tot Hungarovin, dat op zijn beurt sinds 1992 behoort tot de grote Henkell Group.
Land/gebied: Hongarije / Etyek-Buda
Type: Hongaarse Sekt (peszgö)
Jaar: NV
Kleur: gelig, licht strogeel
Zoetheid: extra dry (ook wel extra sec genoemd) is een categorie die niet echt extra droog is, maar in feite één trapje zoeter is dan de droge brut, namelijk niet maximaal 15 gram suiker per liter (zoals brut), maar de wijn mag 12-20 gram suiker bevatten. Je zou het milddroog kunnen noemen, want echt zoet is het ook niet.
Alcoholpercentage:  12,5%
Druivenrassen: chardonnay en rainaj rizlig (Rheinriesling). De druiven komen uit het gebied rond het Balatonmeer.
Productie: méthode transversage of transfermethode. De wijn rijpt eerst 9-18 maanden op magnumflessen, dus in de fles, zoals bij de méthode traditionelle. Daarna worden de flessen in een druktank geleegd. De gistresten worden door filtering verwijderd. De dosage (suiker) wordt in de tank toegevoegd en de wijn wordt in flessen afgevuld. Je hebt dus wèl een klassieke tweede gisting op fles, maar je slaat de ‘omslachtige’ remuage en het proces van dégorgement over.
Smaakprofiel: Redelijk groffe mousse die een aangename prikkeling op de tong geven. Zachte zuren. Milddroog. Rond en fluweelzacht in de mond. Veel smaak. Licht bittertje. Mandarijnenschil. Tropisch fruit. Een middellange afdronk.
Houdbaarheid: 1-2 jaar
Waardering: ***(*) goed
Wijn-spijs: als aperitief
Te koop bij: A-wijnen, gespecialiseerd in Hongaarse wijnen (www.a-wijnen.nl).
Prijs: €11,95

 

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Hongarije, méthode transversage, Sekt en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s