Ca’ del Bosco, Cuvée Prestige brut: topbubbel uit Franciacorta van pionier Maurizio Zanella

Ca del Bosco

Op Capri dronken wij vorig jaar tijdens een lunch bij het prestigieuze en trendy restaurant Aurora de Cuvée Prestige van Ca’ del Bosco om te vieren dat we elkaar die dag vijf jaar kenden. We hebben mooie herinneringen aan die lunch en we wilden dat vanavond dunnetjes overdoen door thuis linguini met krab, tomaat en asperges te maken en daarbij de Ca’ del Bosco Cuvée Prestige te drinken. Een geslaagd en gezellig diner thuis was het resultaat.

Ca del Bosco met krablinguiniCa’ del Bosco maakt mousserende wijnen in Franciacorta, hèt Italiaanse antwoord op champagne en Maurizio Zanella, oprichter van Ca’ del Bosco, kan dat als pionier als een van de besten. De Cuvée Prestige is zijn instapper. Een mooie zuivere wijn met aangename frisse citrustonen die het prima deed bij ons gerecht en mooie herinneringen achterliet.

Naam: Franciacorta, Ca’ del Bosco, Cuvée Prestige brut
Producent: Ca’ del Bosco. Maurizio Zanella richtte het bedrijf in 1972 op en het is een van de pioniers en bekende namen in Franciacorta. Ca’ del Bosco staat garant voor mooie mousserende wijnen. Oenoloog Stefano Belli heeft speciaal voor de mousserende wijnen een kurkmachine ontworpen die oxidatie voor het kurken vermijdt. Het dégorgement kan daardoor plaatsvinden zonder oxidatie. Zanella speelde als pionier een grote rol in de Italiaanse wijnrenaissance en heeft er ook voor gezorgd dat Franciacorta in 1995 de hoogste DOCG-status bereikte! De mousserende wijnen moeten net als champagne via de méthode traditionelle worden geproduceerd.
Ca’ del Bosco ontwikkelde de Cuvée Prestige in 2007, na 30 jaar ervaring met mousserende wijnen. Maurizio heeft zijn topcuvée “Annamaria Clementi” opgedragen aan zijn moeder die in de 60ger jaren van de vorige eeuw in Franciacorta een klein huis in de heuvels temidden van kastanjebomen kocht dat de bijnaam “Ca’ del bosc” had.
Land/gebied: Italië / DOCG Franciacorta (Lombardia)
Type: brut
Jaar: NV
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 75% chardonnay, 15% pinot nero (pinot noir) en 10% pinot bianco (pinot blanc).
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De druiven komen van 134 verschillende percelen en worden apart gevinifieerd voordat ze geblend worden. De wijn rijpt minstens 28 maanden (vergelijk brut champagne: minimumeis is 15 maanden) en de cuvée bevat zo’n 20% reservewijnen. De producent verpakt de elegante opvallende fles in gele folie om de UV-straling tegen te gaan.
Smaakprofiel: fijne mousse dankzij de lange rijping. Open neus. In de mond citrustonen. Fris en levendig, maar met aangename zachte zuren. Friszure appel. Gisttonen. Gaat in de ontwikkeling van een frisse aanzet naar een meer rondere ontwikkeling.
Houdbaarheid: 2-3 jaar na aanschaf. Op onze fles stond op de achterkant de maand van dégorgement. Zeer bijzonder, want meestal doen producenten van mousserende wijnen dat niet. Maar ik ben, zoals wellicht bekend, hier wel degelijk een voorstander van. Je kunt namelijk precies zien of een mousserende wijn ‘vers’ is of te lang ergens in het verkoopkanaal is blijven steken. Onze fles was in elk geval lekker vers! Het dégorgement vond volgens de info op het backlabel plaats in augustus 2013. Een rekensommetje van de houdbaarheid van mousserende wijnen leert dan, dat je het aantal maanden van kelderrijping erbij mag optellen om de ‘THT-datum’ te berekenen. In dit geval dus 28 maanden vanaf augustus 2013. De wijn zou dus nog zeker in prima conditie moeten kunnen verkeren tot minstens december 2015. Dat heeft ie bij ons in elk geval niet gehaald.
Waardering: ***(*). Net geen ****, maar wel zeer goed, 90 Parker-punten, 90 punten WineSpectator.
Wijn-spijs: prima aperitiefwijn, iets zachter dan champagne, maar ook heel fijn bij visgerechten zoals risotto met vis of gegrilde gamba’s. Wij dronken ‘m op Capri bij kreeftensalade op gegrilde groenten en thuis bij linguini met krab, tomaat en groene asperges. Wat ons betreft past ie beter bij schaaldieren als krab en kreeft.
Meer info: http://www.cadelbosco.com
Gekocht bij: warenhuis Galeria Kaufhof in Düsseldorf voor €24,95 (prijs in Nederland ca. €25-35)

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in dégorgement, Franciacorte, Italië, spumante en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s