Spumante op z’n mooist: Franciacorta brut van La Montina

Franciacorta brut van La MontinaGeproefd op de WineProfessional: de Franciacorta brut van La Montina. Franciacorta is de ‘champagne’ van Italië. Het gebied brengt prachtige mousserende wijnen voort die net als champagne op dezelfde manier gemaakt worden, namelijk volgens de méthode traditionelle. Deze tweede gisting op fles geeft fijne mousse en mooie gisttonen. De wijn van La Montina was een van mijn ontdekkingen tijdens de afgelopen Wine Professional. Dit is spumante op z’n mooist, en dan hebben we nog maar de instapper van La Montina geproefd…!

Naam: DOCG Franciacorta, brut, La Montina
Producent: Tenuta La Montina. Dit familiebedrijf in het dorpje Monticelli Brusati in het noordoosten van Franciacorta is 1987 begonnen door de drie broers Vittorio, Gian Carlo en Alberto Bozza. De geschiedenis van het domein gaat ver terug in 1620 wordt er voor het eerst melding gemaakt van het landhuis ‘Benedetto Montini’. Vanaf dat moment worden het huis en de omliggende wijngaarden ‘La Montina’ genoemd. Het bedrijf werkt met twee grote champagnepersen en met pneumatische ballonpersen. La Montina bezit nu 72ha wijngaarden. De jaarlijkse productie bedraagt zo’n 450.000 flessen, uitsluitend mousserende wijn. De ligging van het nabijgelegen Lago d’Iseo geeft het gebied een ideal microklimaat voor het produceren van druiven voor mousserende wijn. Men maakt wijnen volgens de Franciacorta-methode. Die houdt in dat je voor witte mousserende wijn alleen chardonnay en pinot blianco en voor rosé pinot noir mag gebruiken. De druiven moeten met de hand geoogst worden in manden van 18-20kg. De tweede gisting op fles moet minstens 18 maanden duren voor non-vintage wijn, minstens 30 maanden voor vintage (millesimé, dus met oogstjaar op het etiket) en minstens 60 maanden voor de riserva.
Land/gebied: Italië / Franciacorta (Lombardia)
Type: Franciacorta, spumante
Jaar: NV
Kleur: strogeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: blend van 95% chardonnay en 5% pinot noir van zeven verschillende wijngaarden.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles) en minstens 18 maanden rijping in de kelders voor dégorgement. Bij het persen zijn twee verschillende persen gebruikt, de pneumatische pers en de unieke lokaal gemaakte verticale Marmonier-pers. Er zijn druiven van twee verschillende oogstjaren gebruikt om een consistente smaak van jaar tot jaar te bereiken. De wijn heeft een dosage van 9 gram suiker per liter.
Smaakprofiel: Mondvullende, rijke frisse stijl. Breed en vineus met elegantie en prima concentratie. Redelijk droog. Mooie gisttonen,fruitig en floraal, granny smith en hazelnoot. Zuivere afdronk.
Houdbaarheid: 2 jaar
Waardering: **** zeer goed
Wijn-spijs: aperitiefwijn en bij voorgerechten met vis.
Meer info: http://www.lamontina.it
Importeur: Tamis (www.tamiswijnen.nl)
Advies consumentenprijs: ca. €25

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Franciacorte, Italië en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s