Champagne Drappier, Carte d’Or brut, bijna een ‘blanc des noirs’

Darppier Carte d-Or

Gisteren zette ik tijdens mijn wijncursus de Carte d’Or in voor de cursisten. Een mooie instap-brut van champagnehuis Drappier. Drappier gebruikt altijd een hoog aandeel pinot noir in zijn cuvées en dat merk je. Niet alleen door de lichte koperzweem in de witte champagnes, maar ook in de smaak. Door het hoge aandeel pinot noir (samen met wat pinot meunier en aangevuld met chardonnay) is de Carte d’Or namelijk bijna een ‘blanc des noirs’, een witte champagne van rode druiven.

Naam: Champagne Drappier, Carte d’Or brut
Producent: Drappier. André Drappier begon in 1951 met het maken van champagne. De kelders van het familiebedrijf in Urville dateren echter al uit de 12e eeuw en behoorden tot de bijgebouwen van de abdij van Clairvaux. Het in 1808 door Louis Drappier opgerichte champagnehuis Drappier heeft zijn thuisbasis in Urville, nabij Bar sur Aube. Het is de meest oostelijke streek van de appellatie. Het huis bezit nu 54 hectare wijngaard zelf, pacht nog eens 50 en koopt additioneel druiven in van 50 hectare wijngaarden van wijnboeren die onder contract staan. Na de coöperatie Union Auboise, is Drappier de grootste producent in Aube. Zeventig procent van de aanplant is pinot noir, de rest is gelijke delen chardonnay en pinot meunier. Daarnaast heeft men nog een klein beetje pinot blanc en een beetje arbane en petit meslier (ja, die drie druiven zijn ook toegestaan in de Champagne! Maar bijna niemand weet dat en weinig champagnehuizen produceren champagne met deze rassen.)
Omdat de kelders in Aube wat te warm zijn om de wijnen goed te kunnen bewaren, kocht Drappier in 1991 een kelder in Reims. Daar rijpen de beste wijnen van Drappier. De Grande Sendrée is de topcuvée van het huis (zie voor een beschrijving van deze cuvée https://bubbelblog.wordpress.com/2013/01/05/champagne-drappier-grande-sendree-brut-2004). Drappier heeft de laatste jaren de dosage (suikergehalte) van zijn wijnen fors omlaag gebracht en ook het zwavelen van wijn is gereduceerd. Drappier heeft een krachtige stijl. Dat komt mede door het hoge aandeel pinot noir in de wijnen, die de champagnes van Drappier hun krachtige vineuze karakter geven. De wijnen zijn over het algemeen mooi in balans en hebben rijp fruit. Veel Drappier-wijnen kunnen prima bij het eten worden ingezet.
Land/gebied: Frankrijk / Champagne
Type: champagne
Jaar: NV (non-vintage = zonder oogstjaar)
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 75% pinot noir, 15% chardonnay en 10% pinot meunier. De aandelen wisselen wel eens (vaak sowieso meer dan 80% pinot noir, in veel beschrijvingen wordt 90% genoemd, maar hun eigen site vermeldt momenteel 75%). Met zo’n hoog aandeel rode druiven is het bijna een ‘blanc des noirs’-champagne. De druiven komen van meer dan 10 verschillende crus (wijngaarden), vooral gelegen in thuisbasis Urville.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). Alle wijnen van Drappier hebben ‘malo’ (malolactische gisting) ondergaan, waarbij de hardere appelzuren omgezet worden in de zachtere melkzuren, en zijn nauwelijks gezwaveld. De wijn rijpt 2 à 3 jaar in de kelders en de dosage is 7 gram/liter. Er wordt een hoog aandeel reservewijnen (wijnen van oudere jaargangen die aan de wijn wordt toegevoegd) toegevoegd, namelijk zo’n 30 procent. 5% van de wijn is op grote houten foeders opgevoed om de cuvée extra kracht te geven.
Smaakprofiel: lichtgeel met lichte koperrozezweem (komt door het hoge aandeel pinot noir) en fijne wat schuimende mousse. De wijn is fluweelzacht met milde zuren. Rijp geel fruit, zoals rijpe appels en witte perzik, zelfs kweepeer. Elegant. Subtiele gisttonen. Niet strakdroog. Aangename doordrinker. Mooie balans en concentratie.
Houdbaarheid: tot 2 jaar, maar liefst jong drinken.
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: aperitiefwijn, bij voorgerechten, gevogelte, wit vlees en de zachte kaas Chaource.
Meer info: http://www.champagne-drappier.com
Importeur / Te koop bij: o.a. Henri Bloem
Consumentenprijs: €24,95

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in blanc des noirs, champagne en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s