Champagne Laurent-Perrier Cuvée Rosé, krachtige culinair inzetbare pinot noir rosé volgens de saignée-methode

Laurent-Perrier Cuvée Rosé brut

De Cuvée Rosé van Laurent-Perrier is een van mijn favoriete rosé-champagnes. Dat komt vooral omdat deze rosé als een van de weinige rosé-champagnes gemaakt wordt via de saignée-methode. Echte rosé dus, en dat proef je! Een serieuze wijn met een krachtig smaakprofiel, kruidig en met een stevige portie rijp frambozenfruit. Prins Bernard koos voor de rosé van Taittinger, maar geef mij deze maar! De wijn heeft de bijnaam ‘Cuisse de Nymphe émue’ te danken aan de dieproze kleur die op een “opgewonden nimfendij” zou lijken.
Ik heb de wijn al vaker gehad – onder andere was dit mijn keuze om op 1 januari 2000 met vrienden de millenniumwisseling te vieren! – maar heb ‘m nooit hier op Bubbelblog onder de aandacht gebracht. Dat werd dus tijd.

Naam: Champagne Laurent-Perrier, Cuvée Rosé, brut
Producent: Laurent-Perrier.  Het vermaarde champagnehuis begint in 1812 als voormalig kuiper en bottelaar Alphonse twee wijngaarden in Tours-sur-Marne overneemt, Plaisances en La Tour Glorieux. Hij maakt dan nog champagne onder zijn eigen naam, A. Pierlot & Cie. Zijn kleinzoon, ook A. Pierlot geheten, schenkt het hele champagnehuis met alle bezittingen later aan zijn keldermeester Eugène Laurent. Die is op zijn beurt weer getrouwd met Veuve Mathilde-Émilie Perrier. Het echtpaar noemt hun nieuwe bezit Laurent-Perrier, waarmee deze bekende naam een feit werd.
Na de oorlog stond Bernard de Nonancourt aan het roer. Hij moest echter eerst van zijn moeder bredere ervaring opdoen in het bedrijf. Hij werkte op het land, in de kelder, bij de administratie en het verkoopteam. Dat bleek later nuttig, want Bernard was van alle markten thuis, had het vertrouwen van zijn medewerkers en leidde het champagnehuis naar de top. Ook introduceerde hij de Grand Siècle. Deze topcuvée is niet, zoals gebruikelijk voor een ‘prestige-cuvée’ een millesimé (een wijn van één enkel goed oogstjaar), maar een ‘multi-vintage, dus een assemblage van drie goede oogstjaren. Laurent-Perrier heeft daarnaast nog enkele bijzondere wijnen, waaronder een loepzuivere en strakdroge ‘ultra brut’ (een wijn zonder dosage) en sinds 1968 ook de mooie rosé brut. Voor die tijd was zo’n rosé zonder oogstjaar ongebruikelijk. De stoere opvallende bolle fles uit 1968 is geïnspireerd op een model van eind 16e eeuw in de tijd van koning Henri IV. Laurent-Perrier Cuvée Rosé brut - monogram.jpgOp de fles zit ook het monogram LP. De wijn heeft zijn bijnaam ‘Cuisse  de Nymphe émue’ te danken aan de kleur van een dieproze roos (in het Engels ‘hot pink’ genoemd, voor de internetters, drukkers en ontwerpers onder ons: kleur FF69B4, ofwel 59% mangaan en 29% yellow). De oude albaroos kreeg de naam omdat de kleur op die van een “opgewonden nimfendij” zou lijken.
Inmiddels hebben de dochters van Bernard, Alexandra Pereyre en Stéphanie, de leiding overgenomen.
Land/gebied: Frankrijk / Champagne
Type: champagne
Jaar: NV (non-vintage, zonder oogstjaar)
Kleur: zalmkleurig/koperkleurig
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenras: 100% pinot noir. De druiven komen van bijna een dozijn percelen, bijna allemaal grands crus, vooral uit de noordelijke en zuidelijke gebieden in de Montagne de Reims, zoals Ambonnay, Bouzy, Louvois, het zuidelijke deel van Tours-sur-Marne, Verzenay en Verzy en het noordelijke deel van Mailly.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles) met minimaal vier jaar rijping in de kelder (magnums zes jaar). De wijn is als een van de weinige rosé-champagnes als echte rosé gemaakt via de zogenaamde ‘saignée’-methode, en niet – zoals de meeste rosé-champagnes – via het toevoegen van een scheutje rode wijn aan het einde van het productieproces. ‘Saigner’ betekent bloeden. Je laat de schilletjes van gekneusde rode druiven even meegisten totdat de gewenste kleur is bereikt. Dan laat je de roze wijn aflopen, dat heet ‘bloeden’. Je hebt dan een rosé-basiswijn die je vervolgens – net als alle andere witte champagne – in de fles doet met gist en suiker en afsluit voor de tweede gisting op fles’ (méthode traditionelle’) waarbij de mousse ontstaat. De saignée-methode geeft een veel krachtigere roséwijn dan de normale methode die in feite bijna een witte champagne met een kleurtje is; je proeft nauwelijks rosé.
Smaakprofiel: prachtig zalmkleurig/koperkleurig. Onstuimige fijne mousse die ongeduldig in het glas naar boven dwarrelt en die in je mond lang aanhoudt. Fris maar met mooie ronde zuren. Boordevol fruit waarin framboosjes overheersen, maar ook bosaardbeitjes, rode bessen en kersen. Dat intense frisse rode fruit wordt nog versterkt als je een framboos in je mond steekt. Een echte smaakexplosie!
Waardering: ****(*) uitstekend
Houdbaarheid: 2 jaar, maar liefst ‘vers’ drinken
Wijn-spijs tip: deze uitzonderlijke rosé-champagne wordt zowel bij desserts (liefst met frambozen, zoals pannacotta mascarpone, shortbread en frambozen) aanbevolen als bij hartige gerechten. Het is een zeer feestelijk aperitief, maar de wijn past ook bij kreeft, charcuterie en pata negra, zachte kazen als Chaource en Langres, en zelfs gemarineerde rode mul, gevogelte en Thaise gerechten.
Meer info: www.laurent-perrier.com
Prijs
: Normaal gezien schrik ik niet zo van de diverse verkoopprijzen, maar ik heb de prijzen zelden zo uiteenlopend gezien als bij deze champagne! Ik heb de brut rosé gezien in winkels en op webshops van ca. €60-88,90 (Luxurious Drinks) en op de wijnkaart in diverse restaurants van maar liefst €52 tot €150!?!? Pff, wat een prijsverschillen! Bijvoorbeeld bij restaurant Brasserie Raymond en restaurant De Landbouw al €120 en bij De Kromme Dissel, Tante Koosje en het Oude Dykhuys €125, maar Vis aan de Schelde spant de kroon met €150! Schande!

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne, rosé, saignée-methode en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s