Château L’Enclos des Roses, Méthode Ancestrale, Brut uit Gaillac van mauzac

Gaillac - L-enclos des Roses brut

Friszure Granny Smith-appel en een aangename dorstlessende lichte pareling, dat zijn de twee opvallendste kenmerken van de brut van Château L’Enclos uit Gaillac.

Gisteren proefde ik met wijnclub Le Tire Bouchon wijnen uit Gaillac met de mannen achter Car L’Eau (Carlo van Lamsweerde) en Andere Wijn (Bernard Nauta). Car L’Eau specialiseert zich onder meer in wijnen uit Gaillac c.q. Sud-Ouest en Andere Wijn is verzot op ‘vergeten druifjes’, onbekende wijnstreken en bijzondere wijnmakers. Dan zit je met deze mousserende wijn van het niet heel bekende druivenras mauzac uit het minder bekende wijngebied Gaillac natuurlijk goed.

De brut van Château L’Enclos is gemaakt volgens de ‘méthode ancestrale’, een eeuwenoude manier van produceren van mousserende wijn die in de Gaillac is ‘uitgevonden’. Nou ja, uitgevonden. Eigenlijk is deze ‘oermethode’, zoals ik dat noem, voor bruiswijnen per toeval ontstaan. Op de sites van Car L’Eau en AndereWijn.nl staat daarover het volgende te lezen: “Er was eens, lang geleden in de Middeleeuwen, een wijnboertje in Gaillac. Het was bijna winter en ons wijnboertje wilde niet langer wachten met het bottelen van zijn witte wijn. In het voorjaar trok hij de eerste fles open. Tot zijn schrik zaten er allemaal belleltjes in. De wijn was iets te vroeg, nog niet helemaal uitgegist, de fles in gegaan! Hij noemde het de Méthode Ancestrale.” De methode is de vroegbekende manier van verkrijgen van belletjes in wijn, vandaar oermethode. Er worden nog steeds wijnen op deze manier gemaakt, maar je zal ze niet veel tegenkomen. Andere voorbeelden vindt je onder: https://bubbelblog.wordpress.com/category/methode-ancestrale.

Naam: Gaillac, Château L’Enclos des Roses, Méthode Ancestrale, Brut
Producent: Château L’Enclos. De oude wijngaarden van Château L’Enclos des Roses, midden in Gaillac in de Franse Sud-Ouest, werden in 2007 gekocht door Aurelie Balaran. Ze had haar oog niet voor niets op juist deze wijngaard laten vallen. Ze zijn aangeplant met oude wijnstokken (sommige zijn meer dan 50 jaar oud) van traditionele druivensoorten uit Gaillac, zoals de witte ‘Lóin de l’oeil’ en ‘mauzac’ en de rode ‘duras’ en ‘braucol’ (= fer servadou). Aurelie maakt er stille en mousserende, droge en zoete, rode en witte wijnen van. Aurelie is de dochter van bekende wijnmakers uit de regio. Haar ouders zijn namelijk de wijnmakers van het nabij gelegen Domaine d’Escausses.
Land/gebied: Frankrijk / Gaillac
Type: mousseux volgens méthode ancestrale
Jaar: NV
Kleur: bleekgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 11%
Druivenras: mauzac. Dit is een typerend ras uit Gaillac met intense appelaroma’s die frisdroge (mousserende en stille) wijnen geeft. Vooral de mousserende wijnen uit Gaillac komen vaak voor 100% van dit inheemse ras. Het ras komt verder bijna alleen voor in de Languedoc, waar ze het ras in Limoux gebruiken voor de mousserende “Blanquette de Limoux’.
Mauzac rijpt erg laat. Dat is een van de redenen waarom er al eeuwen juist mousserende wijn van dit druivenras wordt gemaakt. Wanneer de winter intreedt, is de most vaak nog niet helemaal uitgegist. Als de wijn dan toch al gebotteld wordt, gist hij in de fles verder en krijg je een mousserende wijn met een lichte pareling. Deze methode heet de ‘méthode ancentrale’. Veel wijnboeren uit Gaillac maken nog steeds op deze manier hun mousserende wijnen.
Productie: méthode ancestrale. Deze oermethode wordt ook wel ‘méthode rurale’ of zelfs ‘méthode gaillacoise’ genoemd, naar de streek waar de methode werd ‘uitgevonden’. De wijn wordt gebotteld nog voordat de wijn is uitgegist. Zo behoudt je de belletjes. Dit is de oudste en meest oorspronkelijke manier van maken van mousserende wijn. De méthode ancestrale stamt uit 1531. Destijds ontstond het proces door toeval. De wijn werd koud in de winter en de vergisting stopte. Nu is dat bewust gestuurd. Er ontstaat een eerste alcoholische gisting ‘en cuve’. Deze wordt tegenwoordig vroegtijdig gestopt door de wijn naar 0°C te koelen (koudebehandeling) en te filteren op het moment dat een bepaald gewenst suikergehalte is bereikt. De gisting wordt hierdoor in feite onderbroken en vindt slechts gedeeltelijk plaats. Er blijft restzoet (‘sucre residuel’) achter omdat de wijn niet geheel uitgegist is. Daarna wordt de wijn gebotteld en hier vervolgt de eerste gisting op fles. Daardoor ontstaat een zachte mousse. Een wijn volgens deze methode heeft dus altijd een restzoetje en een lichte zachte pareling en heeft soms maar een alcoholpercentage van rond de 7,5%. De druk in de fles is ook lager dan via de méthode traditionelle. Soms blijft er in de fles wat depot achter, inherent aan de manier van maken.
De méthode ancestrale wordt tegenwoordig vooral in Gaillac – hier ook wel méthode gaillacoise genoemd – en in de Limoux (Blanquette de Limoux) toegepast, maar ook in de Clairette de Die Tradition en Bugey Cerdon.
Smaakprofiel: Bleekgeel. Midfijne mousse. Fris fruitig. Milddroog. Zeer appelig (Granny Smith). Rijp wit en geel fruit. Zachte zuren. Lichte pareling. Korte afdronk. Aantrekkelijke zuivere wijn met zachte mousse. Een lekkere doordrinkfactor. Geen diepgaande meditatiewijn, maar wel gewoonweg lekker. Sappige zomerwijn.
Houdbaarheid: 1 jaar. Drink ’m lekker vers.
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: aperitief, bij visgerechten, Aziatische gerechten of desserts met appel.
Meer info: http://www.lenclosdesroses.com
Importeur: Car L’Eau
Te koop via: AndereWijn.nl
Consumentenprijs: €17,50

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Gaillac, inheemse druiven, méthode ancestrale, méthode gaillacoise, méthode rurale, mousseux en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s