Schlumberger DOM TFxT Classic brut 2007: Weense top-Sekt met doordrinkfactor

20140504-103207.jpg
De DOM T.Fx.T. Classic brut 2007 van de Oostenrijkse Sektproducent Schlumberger is een elegante wijn waarin veel valt te beleven. Mooie balans. Opvallend fris en jeugdig voor een mousserende wijn die nu (mei 2014) al 6 1/2 jaar is. Aangename zachte zuren. Vol. Rijp en bijna tropisch. Een ronduit lekkere Sekt met een hoge doordrinkfactor. Voor de zomerse namiddag in de tuin of bij een lekkere salade met gevogelte en mango. Deze jubileumseditie is in een gelimiteerde serie van 20.000 flessen uitgegeven en de flessen zijn genummerd. Van de eerste 5.000 flessen ging een euro per fles naar de Weense Stephansdom. Wij proefden nr. 04541. Ik zeg: Prosit!

Deze Sekt is uitgebracht ter gelegenheid van het 170-jarige jubileum van Schlumberger; DOM 2007 kwam namelijk pas in mei 2012. De naam DOM verwijst trouwens niet naar champagnemonnik Dom Pérignon, maar naar de legendarische Weense DOM-wijnkelder van Schlumberger!

De toevoeging T.Fx.T heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van deze cuvée. DOM is het resultaat van de samenwerking van drie gerenommeerde Oostenrijkse wijnmakers: Illa Szemes, F.X. Pichler en Manfred Tement.

Naam: Schlumberger DOM T.Fx.T. Classic brut 2007
Producent: Schlumberger Wein- und Sektkellerei is een wijn
bedrijf in Wenen dat bestaat sinds 1842. Schlumberger heeft zich geconcentreerd op het maken van mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle. Oprichter Robert Schlumberger leerde het ambacht als keldermeester bij Ruinart in Reims. De liefde bracht hem terug naar Oostenrijk waar hij in 1842 in Vöslau de ideale omstandigheden voor de verbouw van druiven voor zijn Sekt op de champagnemanier vond. In 1862 stond de “Sparkling Vöslauer” tijdens de wereldtentoonstelling in London zelfs op de wijnkaart voor Queen Victoria! Een mooi succes. Het bedrijf behoort tegenwoordig tot de Underberg-groep.
Land/gebied: Wien/Oostenrijk
Type: Sekt
Jaar: 2007
Kleur: geel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: chardonnay en pinot noir uit Weinviertel en noordelijk Burgenland.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles met lange rijping, want de wijn kwam pas mei 2012 op de markt!). Na de gistingsperiode werden de flessen overgebracht naar de DOM-kelder. De remuage gebeurde daar met de hand, getuige het verfstreepje op de bodem van de fles als hulpje voor de remueur! Een typisch en eigenwijs kenmerk bij Schlumberger. (Zie hierover mijn eerdere blog https://bubbelblog.wordpress.com/2012/11/11/een-verfstreepje-op-de-onderkant-van-de-fles-schlaumberger-sektwat-betekent-dat/)
De reservewijn voor de liqueur d’expédition komt van weingut Tement.
Smaakprofiel: fijne mousse. Elegant. Droog maar nog zeer jeugdig en fris met mooie zuren. De houtlagering geeft de wijn extra volheid in de mond. Rijp en tropisch in neus en smaak. Dat onderscheidt de wijn van champagne, die dat zelden of nooit heeft. Perzik. Banaan. Floraal. In de verte wat citrustonen. De afdronk is minder lang dan verwacht, daarom geen ****.
Waardering: ***(*) goed tot zeer goed. Kreeg 93-Falstaffpunten.
Houdbaarheid: nog tot ca. 2016
Wijn-spijs tip: als aperitief of bij een salade (b.v. gevogelte met mango). Bij kalfsvlees of gevogelte.
Meer info: http://www.schlumberger.at
Gekocht op de luchthaven in Oostenrijk. In Oostenrijk ca. €27, 50.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in méthode traditionelle, Oostenrijk, remuage, Sekt en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s