Bubbels uit Tasmanië volgens de ‘méthode tasmanoise’: Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée

20140627-222855-80935004.jpg
Jansz is hèt Australische antwoord op champagne. Het bedrijf was het eerste dat in Tasmanië mousserende wijn volgens de méthode traditionelle maakte. Jansz omschrijft de productiemethode zelf als de ‘méthode tasmanoise’. Een echte premium-bubbel die al vele prijzen heeft gewonnen. Elegante wijn die doet verlangen naar meer.

Naam: Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée
Producent: Jansz. Jansz is van oorsprong een Nederlandse naam en de naam Jansz is een hommage aan Abel Janszoon Tasman die in de tijd van de zeevaarders in 1642 het eiland Tasmanië ontdekte. Jansz begon in 1975. Het fruit voor de eerste Jansz-wijnen kwam uit een wijngaard die vernoemd was naar het schip van Abel Janszoon Tasman, “the Heemskerk”.
In 1986 werd het gerenommeerde Franse Champagnehuis Roederer (bekend van de topcuvée Cristal), partner van de Heemskerk Wines en werd Jansz de eerste die Australische mousserende wijn maakte volgens de traditionele methode à la champagne. Sinds 1997 is de Hill-Smith familie (bekend van de Australische kwaliteitsproducent Yalumba) de eigenaar.
Jansz heeft zich sinds 2001 met wijnmaker Natalie Fryar helemaal gestort op het topsegment van mousserende wijnen en wordt regelmatig bekroond. Naast de Premium Cuvée die hier besproken wordt, is er ook een Premium Rosé, een Vintage Cuvée (momenteel de editie 2007), een Vintage Rosé, een zeer interessante Late Disgorged Vintage Cuvée en een Single Vineyard Vintage chardonnay.
Land/gebied: Australië / Tasmanië. Het wijngebied Pipers River ligt in het noordoostelijke deel van Tasmanië, in de Tamar Valley. Ter vergelijk: ongeveer ter hoogte van de bekende Nieuw-Zeelandse wijngebieden Marlborough en Nelson. TAS heeft een koeler klimaat dan het Australische continent omdat het zuidelijker ligt op het zuidelijke halfrond en extra verkoeling krijgt door de Arctische winden. De Tamar Valley wordt vanwege zijn koele condities ook wel ‘Sparkling Tasmania’ genoemd, omdat de omstandigheden er ideaal zijn om mooie frisse bubbelwijnen te maken. De oceaanwinden geven verkoeling in de zomer en een gematigd klimaat in de winter waardoor het risico op vorst nihil is. En de temperatuur is uitstekend geschikt voor een mooie aroma-ontwikkeling van de druif.
Type: sparkling wine
Jaar: – (non vintage)
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: hoofdzakelijk chardonnay, aangevuld met pinot noir.
Productie: méthode traditionelle, 2e gisting op fles dus net als champagne. Jansz noemt het zelf ‘méthode tasmanoise’. De wijn rijpt circa twee jaar.
Smaakprofiel: midfijne mousse. In de neus wit fruit, peer. In de mond zacht, licht, zeer elegant. Milde zuren. Lichte citrustonen, delicaat fruit. Aangename afdronk die je doet verlangen naar meer.
Houdbaarheid: bewaar ‘m niet langer dan 1-2 jaar als je de wijn lekker fris wilt houden.
Waardering: ***(*), goed tot zeer goed
[89 punten Wine Spectator – 89 punten Parker]
Wijn-spijs: als aperitief of bij oesters en andere schelp-en schaaldieren of gerookte zalm.
Meer info: http://www.jansz.com.au
Importeur: Verbunt
Te koop bij: zie voor winkels door heel Nederland op http://www.wijnkring.nl
Advies consumentenprijs: € 21,50

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Australië, méthode tasmanoise, sparkling wine, Tasmania en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s