De champagnes van Mailly Grand Cru Champagne

IMG_1397.JPG

Mooie serieuze champagnes van een coöperatie…kan dat? Jawel. Mailly Grand Cru Champagne bewijst het! Tijdens de perslunch bij restaurant Valuas in Venlo, presenteerde Emiel Laeremans een viertal mooie champagnes van Mailly Grand Cru: de brut réserve, de extra brut, de blanc de noirs en de rosé. Echte ‘eetwijnen’, fris, zuiver en complex. De moeite van het ontdekken waard.

Grand Cru
Mailly Grand Cru Champagne werd in 1929 opgericht door een aantal wijnboeren. Het doel: grand cru champagnes maken. En dat kan in Mailly, want het champagnedorp is sinds 1920 een van de slechts 17 gemeentes in de Champagne die behoort tot de selecte groep van grand cru gemeenten. Alleen de 17 gemeenten met het beste terroir, mogen de vermelding grand cru dragen. Andere grand cru-gemeenten zijn bijvoorbeeld Cramant, Avize, Aÿ, Oger en Le Mesnil-sur-Oger.

Mono-cru wijnen
Mailly Grand Cru Champagne heeft nu de beschikking over 70 hectare wijngaarden die door 25 families worden onderhouden. Belangrijk is om te vermelden dat het uitsluitend grand cru-wijngaarden betreft! Er wordt alleen pinot noir en chardonnay verbouwd. De fruitige pinot meunier wordt hier niet gebruikt. Onder het label worden zeven verschillende grand cru champagnes op de markt gebracht met een totaal van maximaal een half miljoen flessen. De champagnes van Mailly Grand Cru Champagne zijn mono-cru wijnen, want alle wijnen komen uit één gemeente, namelijk Mailly.

Pinot noir
Mailly ligt in de Montagne de Reims, hèt domein van de pinot noir. De wijnen van Mailly Grand Cru Champagne worden dan ook gedomineerd door de pinot noir. De meeste wijnen bevatten zo’n 75% pinot noir naast 25% chardonnay. Mailly ligt in het Noorden van de Montagne de Reims en de meeste wijngaarden van Mailly Grand Cru Champagne bevinden zich op de noordhellingen.

Stijl
Omdat de krachtige pinot noir zo dominant aanwezig is in de wijnen van Mailly Grand Cru Champagne, zijn deze champagnes ook krachtig, vol en zelfs vineus (wijnachtig). Sommige champagnes zijn echte ‘eetwijnen’voor bij wit vlees en gevogelte. De elegantere types (bijvoorbeeld de extra brut) zijn heerlijk bij schaal- en schelpdieren of vis. De brut réserve is een mooie aperitiefchampagne.

Wij proefden de volgende vier champagnes van Mailly Grand Cru Champagne:

Mailly Brut réserve
De wijn bestaat voor 75% uit pinot noir en 25% uit chardonnay en heeft drie jaar ‘sur cave’ gelegen voordat de wijn is gedégorgeerd en op de markt is gekomen. De dosage bedraagt 9 gram/liter. Mooie neus met aangename gisttonen. Zuiver. Droog. Vol. Appeltonen. Fruitig. Fijne mousse. Mooie droge finale. De wijn bevat ca. 40% reservewijn. Prima aperitiefchampagne of bij lichte visgerechten en romige kazen. Waardering: ***(*) goed.

Mailly extra brut
De wijn bestaat voor 75% uit pinot noir en 25% uit chardonnay en heeft vijf jaar ‘sur cave’ gelegen voordat de wijn is gedégorgeerd en op de markt is gekomen. De dosage bedraagt 0 gram/liter. Zeer mooi. Strakdroog. Veel fraicheur. Appel. Wit fruit.Brioche. Gisttonen. Hazelnoot. Vol. Complex. Lange afdronk. Heerlijk verkwikkend aperitief, maar vooral ook een mooie begeleider van oesters, kaviaar, sushi en sashimi. Waardering: **** zeer goed.

Mailly blanc de noirs
Een wijn van 100% pinot noir. Heeft vijf jaar ‘sur cave’ gelegen. Zacht. Droog. Romig. Rijp geel en rood fruit. In de finale valt de wijn wat weg. Advies van Valuas: inzetten bij foie gras of bij gegrilde vis en gevogelte met romige saus. Waardering: ***(*) zeer goed.

Mailly brut rosé
De wijn bestaat voor 90% uit pinot noir en 10% uit chardonnay en heeft vijf jaar ‘sur cave’ gelegen voordat de wijn is gedégorgeerd en op de markt is gekomen. De dosage bedraagt 8 gram/liter. Het sap voor de pinot noir is verkregen via de saignée-methode. Dat betekent dat dit een echte rosé-champagne is die voor 90% als rosé gemaakt is. Deze methode levert de meest krachtige rosé-champagne op. De 10% chardonnay die wordt toegevoegd zorgt voor extra frisheid. Mooi zalmkleurig. Fijne frisse zuivere neus. Fruitig. Framboosjes, aalbessen en bosaardbeitjes. Heerlijk sappig en fruitig. Elegant met kracht. Feestelijk aperitief. Of zet ‘m eens in bij hert met cranberry of bij een lamstajine. Waardering: ***(*) goed.

Waar te koop?
De champagnes van Mailly Grand Cru Champagne zijn o.a. te koop bij The Wine Companions, het wijnimportbedrijf van Marcel en Eric Swaghoven van restaurant Valuas. Voor meer info: http://www.winecompanions.net.
De Mailly brut réserve kost €37,61.
De Mailly extra brut kost €41,16.
De Mailly blanc de noirs kost €40,29.
De Mailly brut rosé kost €47,41.

Meer info over Mailly Grand Cru Champagne: http://www.champagne-mailly.com.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s