Mooie spumante uit Lombardije: Villa Franciacorta, brut rosé, millesimato 2009

IMG_1632.JPG
Tijdens ons CuliAir-diner in de luchtballon (zie verslag op http://bit.ly/1rS0KIc), kregen we bij het voorgerecht een mooie feestelijke rosébubbel uit Franciacorta. Onze gedachten gingen vooral uit naar de ballonvaart en het diner dat meesterkok Angélique Schmeinck voor ons in de ballon zou bereiden, maar toch wil ik de wijn hier niet onbesproken laten.

Naam: Villa Franciacorta brut rosé, millesimato 2009
Producent: Azienda Agricola Villa Franciacorta. Villa Franciacorta heeft zijn domein in een middeleeuws kasteel in Monticelli Brusati, in het hart van Franciacorta. Villa heeft een rijke historie. Hier werd al wijn geproduceerd in de negentiende eeuw. In de 79-ger jaren van de vorige eeuw behoorde Villa Franciacorta tot de voorlopers die Franciacorta als regio voor topbubbels-à-la-champagne op de kaart heeft gezet.
Land/gebied: Italië/Franciacorta. Dit wijngebied in het Noord-Italiaanse Lombardije levert de meest champagne-achtige mousserende wijnen op van Italië. Mooie serieuze spumantes met tweede gisting op fles (méthode traditionalle, in het Italiaans de ‘metodo classico’) en vaak met dezelfde druivenrassen als in de Champagne (chardonnay en pinot nero, maar soms ook pinot bianco die in champagne verboden is). Guido Berlucchi produceerde in dit gebied in 1961 de eerste mousserende wijn volgens de metodo classico, en hij zou niet de enige blijven. In 1995 is Franciacorta de DOCG-status gekregen en het gebied is beperkt tot 19 wijngemeentes.
Type: spumante
Jaar: 2009
Kleur: lichtzalm met oranjezweem
Zoetheid: brut (droog met lage dosage, namelijk 8 gram/liter)
Alcoholpercentage: 12,5%.
Druivenrassen: 60% chardonnay en 50% pinot nero (pinot noir), de twee bekendste champagnedruiven dus.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De chardonnay en 80% van de pinot nero zijn vergist ‘in bianco’, zonder schilletjes. De 20% pinot nero die vergist wordt met de schilletjes, zorgt voor de kleur. De wijn heeft 30 maanden in de kelders gerijpt voordat de wijn is gedégorgeerd en op de markt is gebracht.
Smaakprofiel: mooie fijne mousse (de bubbeltjes). Droog met een fijne lage dosage van 8 gram per liter. Al wat gerijpt bouquet, mede door de oudering (30 maanden kelderrijping en inmiddels vijf jaar na oogstjaar). Rood zomerfruit. Aardbeitjes. Framboosjes. Kersen. Middellange afdronk met aangenaam bittertje. Krachtig door de pinot noir en mooie fraicheur door de chardonnay.
Waardering: **** zeer goed
Houdbaarheid: volgens de producent 3-4 maanden na het dégorgement. Heel jong, fris, fruitig en vers dus. Grappig, want volgens een bekend rekensommetje zou je ‘m tot circa voorjaar 2015 kunnen bewaren. Hoe zit dat? De oogst is van najaar 2009, de wijn ging vervolgens in het voorjaar 2010 op fles voor de tweede gisting. Het dégorgement (‘sboccatura’ in het Italiaans) was 30 maanden daarna, dus in het najaar 2012. Volgens een rekensommetje kun je champagne net zo lang bewaren – en is hij nog goed drinkbaar – als de wijn in de kelders gerijpt heeft, in dit geval 30 maanden. Tel 30 maanden op bij het tijdstip van dégorgement (najaar 2012), dan kom je uit op voorjaar 2015.
Villa vindt dus zelf dat je de wijn rond de jaarwisseling van 2012/2013 had moeten drinken. Wij kregen ‘m twee jaar na botteling. Tuurlijk, het frisse rode zomerfruit is al wat naar de achtergrond gegaan, maar de mouse is nog levendig, het fruit is nog duidelijk aanwezig en de wijn heel zich mooi ontwikkeld. Kwestie van opvatting, maar volgens mij nog steeds een prachtige spumante!
Wijn-spijs tip: feestelijk aperitief, maar ook een echte ‘eetwijn’ die je goed kunt inzetten bij schaal- en schelpdieren, vis of zelfs parelhoen. Misschien dat zelfs een kammetje er blij van wordt, afhankelijk van de garnituur.
Meer info: http://www.villafranciacorta.it
Prijs: o.a. te koop bij Schaapveld in Zutphen (€27,10).

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Italië, spumante en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s